Kuraklık, Pancarda Şeker Oranını Düşürdü - Son Dakika
Güncel

Kuraklık, Pancarda Şeker Oranını Düşürdü

Türkiye'nin sulanabilen en büyük 4'üncü ovanın bulunduğu Kahramanmaraş'ta, kuraklık nedeniyle pancarda şeker oranı 16'dan 14'e düştü Geçen yıl 87 günlük kampanya döneminde 47 bin 400 ton kristal şeker üretilirken, bu yıl 90 günlük dönemde 39 bin 600 ton kristal şeker üretimi gerçekleştirildi Elbistan.

20.12.2014 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KENAN ARAYICI - Türkiye'nin sulanabilen en büyük 4'üncü ovasının bulunduğu Kahramanmaraş'ta, kar yağmaması ve kuraklığın etkili olması nedeniyle pancarda şeker oranı (polar) düştü.

Bu yıl kar yağışının olmaması nedeniyle etkili olan kuraklık, pancarda şeker oranının düşmesine neden oldu. Geçen yıl 16 olan polar olan oran bu yıl 14'e düştü.

Pancardaki şeker oranının eksikliği, Elbistan Şeker Fabrikası'ndaki şeker üretimini de olumsuz etkiledi. Geçen yıl 87 günlük kampanya döneminde 47 bin 400 ton kristal şeker üretilirken, bu yıl 90 günlük kampanya döneminde 39 bin 600 ton kristal şeker üretimi gerçekleştirildi.

Yaklaşık 60 bin dekar alanda pancar ekiminin yapıldığı Elbistan'da, 2 bin 500 üretici ile üretim sözleşmesi yapıldığı belirtildi.

"Bölgemizdeki şeker pancarının polar değeri 14 ila 15 arasındadır"

Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Abit Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl pancardaki şeker oranının düşmesinde kuraklığın etkili olduğun söyledi.

Yağışların az olması ve mevsimin kurak gitmesi nedeniyle bölgedeki bazı akarsu kaynaklarının kuruduğunu belirten Kılıç, bu nedenle de şeker pancarı üreticilerinin istediği oranda sulama yapamadığını vurguladı.

Buna bağlı olarak pancarın polar değerinin düştüğüne işaret eden Kılıç, "Genel olarak bölgemizdeki şeker pancarının polar değeri 14 ila 15 arasındadır. Geçen yıl 16 polarlık şeker üretimi yapılması ekstra bir durumdu. Gelecek yıl yeterli düzeyde yağış olursa polar değerinin yüksek olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bu yıl 90 günlük alım kampanyasında 344 bin ton şeker pancarının işlendiğini dile getiren Kılıç, bundan 39 bin 600 ton kristal şeker, 13 bin 500 ton melas ve 75 bin ton yaş küspe üretildiğini, üreticiye ise ödenmesi gereken 48 milyon liranın 26 milyon lirasının avans olarak dağıtıldığını kaydetti.

Türkiye Şeker İşçileri Sendikası Elbistan Şubesi Başkanı İsmail Şahin da pancardaki şeker oranının düşüşündeki en büyük etkenin iklim farklılığı olduğuna işaret etti.

Son yıllarda değişen mevsimsel özellikten dolayı eylül ayındaki gece ve gündüz sıcaklıklarının fazla olmasının pancar tarımını etkilediğini belirten Şahin, "Şeker pancarının yetişmesine etki eden en önemli faktörlerden biri iklim şartlarıdır. İklim şartları da bu sene böyle bir sonuç doğurdu" diye konuştu. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuraklık, Pancarda Şeker Oranını Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement