Keban Baraj Gölü'nde 40 Yıl Sonra Çiftçiliğe Başladılar - Son Dakika
Güncel

Keban Baraj Gölü'nde 40 Yıl Sonra Çiftçiliğe Başladılar

Keban Baraj Gölü\'nde 40 Yıl Sonra Çiftçiliğe Başladılar

Elazığ'da Keban Barajı Gölü'nde yaşanan kuraklık nedeniyle büyük oranda su çekilmesi yaşanınca, köylüler çiftçiliğe başladı.

04.05.2014 10:11  Güncelleme: 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'da Keban Barajı Gölü'nde yaşanan kuraklık nedeniyle büyük oranda su çekilmesi yaşandı. 40 yıl önce su tutan baraj gölünde balıkçılığa başlayan köylüler, suların çekildiği 170 metrekarelik alana şimdi traktörleriyle girip, buğday, arpa, fasulye, nohut ve karpuz ekmeye başladı.

Elazığ'da 1974 yılında su tutmaya başlayan Keban Baraj Gölü'nde su kodu 845'e ulaşması nedeniyle, baraj gölünün etrafında bulunan 675 kilometre karelik tarım alanı sular altında kaldı. Elazığ'ın Ağın, Keban, Kovancılar, Palu ile Tunceli'nin Pertek ve Çemişgezek ilçelerinde baraj gölü etrafında yaşayan köylülerde, tarımın yanı sıra gölde balık avcılığına başladı. Aradan geçen 40 yılda, Keban Baraj Gölü'ndeki su seviyesi yaşanan kuraklıklar nedeniyle özellikle geçen yıllardan itibaren düşmeye başladı. Geçen yılın Nisan ayında 839 olan su kodu, bu yılın Nisan ayında 830'a kadar düştü. Kuraklıkla birlikte daha önce su altında kalan 675 kilometre karelik alanda suların çekilmesiyle 170 kilometrelik karelik alanda toprak yeniden ortaya çıktı.

BİR ZAMANLAR SUYLA KAPLIYDI TARIM ALANI OLDU

Elazığ'ın Ağın, Keban, Kovancılar, Palu ilçelerinde Keban Baraj Gölü'ne kıyısı bulunan köylerde yaşayan vatandaşlar daha önce balıkçılık yaptığı ve suların çekildiği 170 kilometre karelik alanda tam 40 yılın ardından balıkçı teknelerini bağlayıp, yeniden çiftçiliğe dönerek bu alanları ekmeye başladı. Köylüler bir zamanlar su ile kaplı alanlara traktörleriyle girip önce buğday, arpa bu günlerde de fasulye, nohut ve karpuz ekmeye başladılar.

BALIKÇILIKTAN ÇİFTÇİLİĞE DÜNÜŞ YAPTI

Elazığ'ın Kovancılar İlçesi'ne bağlı Yarımca Köyü'ndeki balıkçılar, kuraklık nedeniyle Keban Baraj gölündeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle balıkçılığı bırakarak, çiftçilik yapmaya başladılar. Balıkçılığı bırakanlardan Saim Sarıkaya, nohut ektiğini belirterek, "Nohut ekiyoruz. Havalar kurak gittiği için, su seviyesi düştü. 6-7 yılda bir böyle kuraklık yaşanıyor" dedi.

Balıkçılıkla geçimini sağlayan Hayrettin Canpolat, bir zamanlar suyla kaplı alana şimdi karpuz ektiğini ifade ederek, "Asıl mesleğim balıkçılıktı, baraj gölüne su gelmeyince ne yapalım artık balık tutmak yerine karpuz ekiyorum. Daha önce geçimimi balıkçılıkla sağlıyordum, kuraklık nedeniyle su gelmeyince karpuz, nohut ekmeye başladık. Yetkililer zamanında suyun gelmeyeceğini söyleselerdi gecikmezdik. Alışık olmadığım için çiftçilik bana zor geliyor ve çok yorucu" diye konuştu. Mehmet Emin Demirkapı, hayvancılık yapmaya başladığını dile getirerek, "Sular çekilince bu alanda, hayvanlarımı otlatmaya başladım. Baraj gölünde su olmadığı için onlara burada su veremiyorum. Bölgedeki bizlerin durumu bu yıl hiç iyi değil. Baraj gölü havzasındaki arazilerin tümüne ekim yapıldı. Artık nasıl yapacağız, biz de bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Keban Baraj Gölü'nde 40 Yıl Sonra Çiftçiliğe Başladılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement