Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirmek İçin 8 Öneri - Son Dakika
Güncel

Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirmek İçin 8 Öneri

Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirmek İçin 8 Öneri

Beslenme ve diyet uzmanı Esra Kula, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri 8 maddede açıkladı.

23.09.2015 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beslenme ve diyet uzmanı Esra Kula, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri 8 maddede açıkladı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula, Kurban Bayramı'nda  birbirinden lezzetli yemeklerin hazırlandığını, dost sohbetlerinin tatlılarla ikramlarla yapıldığı özel günler olduğunu belirtti. Kula "Aile bireylerinin, akrabaların, dostların bir araya geldiği zengin sofraların ve ikramların sunulduğu bu bayram günlerinde tatsız sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengesine dikkat etmek gerekiyor" dedi. Kula, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

"1- Eti en az 24 saat dinlendirin, Kurban Bayramı'nda çok tüketilen yiyeceklerin başında tabii ki kırmızı et geliyor. Et tüketilirken dikkat edilecek önemli noktalardan biri kesildikten sonra dinlendirilmesi. En az 24 saat dinlendirilmeden yenilmesi etin sert olmasına bağlı hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerin yaşanmasına neden oluyor. 2- Eti saklama koşullarına dikkat edin. Eti saklamak istiyorsanız mutlaka bir pişirimlik porsiyonlar halinde yağlı kağıda sarın veya poşetleyin. Derin dondurucuda (-18 derecede) 3 ay, buzlukta (-2 derecede) 4-5 gün bu şekilde bekletebilirsiniz. Etleri çözdürmek istediğinizde derin dondurucudan buzdolabına alın. Çözdürülen etleri tekrar dondurmayın. Et çözüldükten sonra içerisinde hastalık yapan mikroorganizmalar hızla üreyebiliyor. Et hazırlama tahtanız ile sebze doğrama tahtanız ayrı olsun. Böylece etteki mikroorganizmalar sebzelere ya da salatalara bulaşmamış olur. 3- Etin yanına mutlaka yeşil sebze yiyin. Kırmızı et, kaliteli protein, birçok değerli vitamin ve mineralin kaynağıdır. Ancak C vitamini içermiyor. Etin yanına taze sebze veya bol limonlu salata ekleyerek C vitamini desteği yapabilirisiniz. Böylece demirin emilimi kolaylaşmış oluyor.

4- Yağsız ve fırında pişirin. Yağlı etlerin kolesterol ve doymuş yağ içeriği fazla. Kan yağları ve ürik asit düzeyini yükseltebiliyor. Bu nedenle de diyabet, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları olan bireylerin et tüketim miktarlarına, etlerin pişirilme şekline ve yağ miktarlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Etler kızartılmadan haşlama, yağsız soteleme veya fırında pişirme gibi yöntemlerle hazırlanmalı. Etli sebze veya kurubaklagil yemeklerine ayrıca yağ ilave edilmemeli. Sağlıksız pişirilen et yemekleri kolon ve mide kanseri riskini artırıyor. Mangalda pişirilen etler için ise mutlaka etin ateşle olan mesafesine dikkat etmek gerekiyor. Et ile ateş arasında en az 15 santim mesafe bulunmalı. Ateşe yakın temas eden etlerde kanser yapıcı maddeler oluşuyor. 4- Eti öğlen, sebzeyi akşam tüketin . Et yemekleri akşam geç saatler yerine öğle öğününde tüketin. Akşam yemeğinde sebze yemekleri veya yüksek posa içerikli kuru baklagil yemeklerini tercih edebilirsiniz. Böylece hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz. 5- Porsiyonlarınız büyük olmasın

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da porsiyon kontrolü. Çünkü ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riski artıyor. Porsiyon kontrolünü daha rahat sağlayabilmek için besin çeşitliliğini artırabilirsiniz. Etin yanına sebze yemeği, mevsim salata, tam tahıllı yiyecekler(bulgur, esmer pirinç, yarma…) yoğurt, cacık veya ayran gibi süt ürünleri ekleyebilirsiniz.  6- Öğün atlamayın. Porsiyon kontrolünü sağlayabilmek için ana öğünleri mutlaka tüketmeli ve öğün atlamamalısınız. Bayram sabahlarında mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda yağlı pastane ürünleri, kızartmalar veya hamur işleri yerine; peynir, yumurta, domates, mevsim yeşillikleri, salatalık, süt, kahvaltılık tahıl gevrekleri gibi hafif ve sağlıklı seçenekleri tercih edin. 7- Günde sadece bir ikram hakkınızı kullanın. Bayram gezmelerinde ikram edilen şekerli, unlu ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Günde bir defa bir çeşit ikramlıktan yana tercihinizi kullanarak kendinizi kontrol edebilirsiniz. Örneğin bir küçük dilim baklava yediğinizde diğer öğünlerden ekmek veya meyveyi eksiltmelisiniz.  8- Maden suyu, ayran ve meyve çayları için. Yiyeceklerin yanında ikram edilen gazlı, şekerli içeceklere karşı mutlaka dikkatli olun. Gazlı içecekler veya meyve suları gizli ve tehlikeli kalori kaynakları. Bunların yerine sade maden suları, ayran veya meyve çayları tercih edebilirsiniz. Bayram boyunca su tüketiminize de özen gösterin. Vücutta metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için mutlaka günde 8-10 bardak su tüketmelisiniz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirmek İçin 8 Öneri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement