Kurban Etini Saklarken "Bakteriye" Dikkat - Son Dakika
Sağlık

Kurban Etini Saklarken "Bakteriye" Dikkat

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat, kurban etinin hijyenik ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, "Etin küçük bir parçasına bakteri bulaşırsa ve biz bunları uygun şartlarda muhafaza edemezsek birkaç gün içerisinde insanları zehirleyebilecek, hasta edebilecek boyutlarda bakteri ortaya çıkmış olabilir.

11.09.2016 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FAHRETTİN GÖK - Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat, kurban etinin hijyenik ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, "Etin küçük bir parçasına bakteri bulaşırsa ve biz bunları uygun şartlarda muhafaza edemezsek birkaç gün içerisinde insanları zehirleyebilecek, hasta edebilecek boyutlarda bakteri ortaya çıkmış olabilir." dedi.

Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı da olan Prof. Dr. Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda, ülke genelinde yaklaşık 850 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılacağını, bu miktarın ülkedeki yıllık kesilen hayvan miktarının yüzde 25-30'una karşılık geldiğini söyledi.

Kurbanlık hayvanların, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları iyi olan, bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerlerinde kesilmesi gerektiğini anlatan Polat, "Kurbanlıklar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekimlerin kontrolünde, profesyonel kasaplarca hijyenik bir ortamda kesilmeli. Bu sayede vatandaşlarımız hem denetimden geçmiş sağlıklı et tüketebilecek hem de çevre kirliliği önemli oranda engellenmiş olacaktır." diye konuştu.

Polat, kurbanlık kesiminde asıl sıkıntının, kurbanın kesiminden sonra ortaya çıktığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Aslında sıkıntı bundan sonra başlıyor. Çünkü et ve et ürünleri, bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortam. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyar adete ulaşabilmektedir. Özellikle etin küçük bir parçasına bakteri bulaşırsa ve biz bunları uygun şartlarda muhafaza edemezsek birkaç gün içerisinde insanları zehirleyebilecek, hasta edebilecek boyutlarda bakteri ortaya çıkmış olabilir."

Kurban kesildikten sonra etin güneş görmeyen serin yerde soğumasının beklenmesi gerektiğini aktaran Polat, kurban etinin daha sonra küçük parçalar halinde getirilip muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Polat, etin kalitesinin korunması ve sağlık risklerinin önlenmesi için kısa sürede tüketilecekse artı 4, uzun süre muhafaza edilecekse sıfırın altında 18 derecede saklanması gerektiğini belirterek, sağlıklı beslenme için bu özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurban edilen hayvanın sağlıklı olması gerektiğine dikkati çeken Polat, şunları söyledi:

"Hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir. Bu nedenle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır."

Polat, hastalık belirtisi sayılan yüksek ateşli, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili ya da çok duyarsız olan, vücudunun çeşitli yerlerinde şişlikler olan hayvanların kurban edilmemesi gerektiğini belirterek, "Ülkemizin hayvan sayısını artırmak amacıyla yoğun şekilde gebe düve ithal ettiğimiz bir dönemde damızlık değeri olan dişi hayvanların kesilmemesi de ülkemizin hayvan varlığını artırmak için önemli faydalar sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Kurban Etini Saklarken 'Bakteriye' Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü
    07:21 Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bir hastanede görevli sağlık memuru ile kadın doktor arkadaşı iddiaya göre birlikte oldukları sırada bulundukları binanın 3'üncü kat balkonundan düştü. 30 yaşındaki memur hayatını kaybederken, kadın doktorun vücudunda kırıklar olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

  • Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    23:04 Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir sitede meydana gelen olayda, 2 yaşındaki çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Anne, durumu fark ederek hemen yardım çağırdı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Cenaze, Adli Tıp kurumuna gönderilerek kesin ölüm sebebi belirlenecek. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi
    22:30 Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi

    Antalya'da elinde yaşanan kesinin ardından özel bir hastaneye başvuran küçük kız çocuğunun, müdahale edilmeden geri çevrildiği iddia edildi. Hastane ise kırmızı alanda başka hastalara müdahale edildiğini belirtti. Olay sosyal medyada tepki çekti.

  • İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    21:52 İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 2 yaşındaki bir çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Olayın meydana geldiği dairede yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı
    21:25 Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı

    Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, bir apartmanın dış cephe asansöründen düşen işçi ağır yaralandı. Mimar Sinan Mahallesi'ndeki apartmanın dış cephe tadilatında çalışan S.K, boya yaparken dengesini kaybederek 10 metre yükseklikten düştü. Olayın bildirilmesi üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı işçi, ambulansla KSÜ Eğitim Sağlık ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan bebek hayatını kaybetti
    20:57 İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan bebek hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan 2 yaşındaki Umut Ali Kadir, mama yediği sırada fenalaşarak nefes almakta güçlük çekti. Ailesi hemen sağlık ekiplerine haber verdi ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen bebek kurtarılamadı.


Advertisement