Kurban Etlerini Saklamayın Paylaşın - Son Dakika
Güncel

Kurban Etlerini Saklamayın Paylaşın

Kurban Etlerini Saklamayın Paylaşın

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasi Aslan, kurban etlerini buzdolabında saklamak yerine ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın dini bir vecibe olduğunu söyledi.

03.10.2014 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasi Aslan, kurban etlerini buzdolabında saklamak yerine ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın dini bir vecibe olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Aslan, kurban etlerinin dağıtımı noktasında bu yıl özellikle daha farklı davranılması gerektiğini vurgulayarak, ülkemizde milyonları aşan sığınmacıların olduğu hatırlatarak, bunların ihtiyaç içerisinde bulunduğunu göz ardı edilmemesi gerektiğini belirti. Bir Hadisle örnek veren Prof. Dr. Nasi Aslan, şunları kaydetti;

"Kurban etlerini uzun süre biriktirip saklamamız dinen doğru değil. Konuyla ilgili Hazreti Peygamberimiz döneminde yılın birinde Medine'ye göçerler gelmiş. Bu insanlar ihtiyaç içerisindeler. Hazreti Peygamber Efendimiz, etraftan gelen bu insanların yoğun bir biçimde olduğunu gördüğünde ve bunlarında ihtiyaç içerisinde, yoksul insanlar olduğunu fark ettiğinde şunu buyurur, "Kurban etlerinizi 3 günden fazla tutmayınız, saklamayınız. Kurban etlerinizi bize gelen ihtiyaç içerisindeki göçebe insanlara dağıtın" şeklinde bir talimat vermiş. O yıl sahabenin tamamı bu emre uymuş ve etlerini onlarla paylaşmışlar. Tarih tekerrürden ibaret. Şu an ülkemiz de böyle bir durumda. Sığınmacıların hat safhaya ulaştığı ve bunlarında ihtiyaç içerinde olduğunu düşündüğümüzde, etlerimizi özellikle her zamanki gibi uzun süreli saklamamız dinen doğru değildir. Bu kardeşlerimizi gözetmemiz gerekir. Katılım, paylaşım, fedakarlık duygularının daha fazla hissedilmesiyle, bu erdemlerin öne çıkarılması gerekir."

"KURBAN KESİMİ KONUSUNDA YANLIŞ ALGILAR VAR"

Kurbanın temel özelliğinin ibadet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nasi Aslan, ibadete beşerilik kazandıran hususun ise 'niyet' olduğuna vurgu yaptı. Kurbanın Allah rızası için kesilmesi gerektiğini ve niyetin bu doğrultuda olmasının önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aslan açıklamasına şöyle devam etti:

"Toplumda yanlış algılar var. Mesela vatandaş 'çocuğum başkasına bakmasın' diyerek 'bende bir kan akıtayım mantığı' ile kurban kesmekte. Böyle bir anlayış dinen doğru değildir. Bu şu açıdan doğru değil, birincisi oradaki kimse eğer gücü yetmiyor da bunu yapıyorsa yükümlü olmadığı halde bir yükün altına girerek kendisini zora sokmuş oluyor. Din ise kolaylığı amaçlar. Kişinin mali gücünü aşan yükümlülüklerden uzak tutar."

"BEKARLAR KURBAN KESMEZ ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL"

Kurban kesenlerde bekar ve evli arasında fark olmadığını kaydeden Prof. Dr. Aslan, "Bunu şunun için altını çizerek belirtmek istiyorum, toplumumuzda sanki bekarlar kurban vecibesini yerine getirmez gibi bir yanlış algı var. Bekar olsun evli olsun herkese bu dini bir görevdir, vecibedir. Bunun yanında yeni bir kısım söylemlerde var. Bu da 'her aileye bir kurban yeter' şeklinde. Bu ibadet bireysel olarak değerlendirilir. Başkalarının yerine getirmesiyle olacak bir ibadet değildir."

Kurban Bayramı'nda sıkça görülen ve tasvip edilmeyen görüntülerin de oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Aslan, kurbanı ehil kasapların, dini vecibelere uygun şekilde kesmesi gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Nasi Aslan ayrıca bedel kurbanlar konusuna da değinerek, bedeli verilen kurbanlığın muhakkak kesildiğinden emin olunması gerektiğini söyledi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurban Etlerini Saklamayın Paylaşın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement