Kurban Pazarında Ultrason Taraması - Son Dakika
Yerel

Kurban Pazarında Ultrason Taraması

Kurban Pazarında Ultrason Taraması

İzmir'de durumundan şüphe edilen kurbanlıklar üzerinde yapılan ultrason taramalarında hayvanların yüzde 20'ye yakınının gebe olduğu tespit edildi.

29.09.2014 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de gebe hayvanların kurbanlık olarak satışını engellemek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı tarama ekipleri oluşturuldu. Vatandaş ihbarıyla hareket eden ekip, şüphe duyulan hayvanların gebelik taramasını yapıyor. Ekibin ultrason taraması yaptığı hayvanlarını ortalama yüzde 20'ye yakınının gebe olduğu tespit edildi.

Kurban Bayramı'na az bir süre kala İzmir'de kurbanlık büyük ve küçükbaş hayvanlarının satışının yapıldığı pazarlar da hareketlenmeye başladı. Kente getirilen hayvanlarını denetimi konusunda da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ve İzmir Müftüsü Ramazan Muslu, denetim ekipleriyle birlikte Bornova'daki Işıkkent Kurbanlık Hayvan Pazarı'nda incelemelerde bulundu.

Güldal, gazetecilere yaptığı açıklamada Müftülük koordinasyonunda çalışan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun bu yıl 7 kurbanlık satış merkezi, 27 satış ve kesim merkezi, 34 de kesim merkezi belirlediğini, kesim fiyatının da büyükbaş için bayramın ilk günü 220 lira, diğer günler 200 lira, küçükbaşta ilk gün 60 lira, diğer günler 50 lira olarak belirlendiğini söyledi.

Kurbanlık olarak satılan hayvanların pasaportu, küpesi, nakil belgesi ve sağlık raporunun olmasının gerektiğini, vatandaşların bu belgeleri hayvanı satan kişiden de isteyebileceğini ifade eden Güldal, şu ana kadar yapılan denetimlerde belge sorunu olan bir havyana rastlanmadığını, tehlike yaratacak bir hastalık bulgusunun da olmadığını ifade etti.

Güldal, kurbanlıkta önemli bir sorun olan gebe kurbanlık konusunda da denetimleri sıklaştırdıklarını, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun maddi kaynağıyla mobil ultrason cihazı alındığını anlatan Güldal, "Alıcı ya da satıcıların hayvanın gebeliğinden şüphe etmesi halinde arkadaşlarımız giderek kontrolünü yapabiliyor. Gebe olduğu belirlenirse kurbanlık olmasına izin verilmiyor. Satış alanından çıkarılıyor ve tekrar girmemesi için denetim yapılıyor" dedi.

"Yüzde 20'si gebe"

İzmir'de kuzey ve güney bölgesi olmak üzere iki ayrı ekibin 10 lira ücret karşılığı şüpheli görülen hayvanlar üzerinde yaptığı denetimlerde yüzde 20'ye yakın gebe hayvanın tespit edildiği, hayvanların pazardan çıkışının sağlandığı ifade edildi.

İzmir Müftüsü Ramazan Muslu da uzuv ve organlarında eksiklik olan, gözlerinde körlük olan, kulağı tamamen kesik, sağlığı yerinde olmayan hayvanlık kurbanlık olamayacağını, kesimden önce hayvanlara eziyet edilmemesi ve kesimin de mümkün olduğu kısa sürede tamamlanması gerektiğini söyledi.

Kesim sırasında çevre temizliğine önem verilmesi gerektiğine dikkati çeken Muslu, "Bu işlem yapılırken öncelikle mezbahalar ve kesim yerleri tercih edilmelidir. Çevre sağlığını tehdit edecek hususlardan kaçınmamız gerekiyor. Allah'a yaklaştıran bir ibadeti yerine getirirken bizi Allah'tan uzaklaştıracak ya da diğer insanlara, çevreye zarar verecek davranışlara dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Heyetin yaptığı inceleme sırasında ülkenin değişik bölgelerinden gelen satıcıların, kurban satış yerlerinde tuvalet, banyo ve elektrik ihtiyaçlarının karşılanmadığından şikayet etti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kurban Pazarında Ultrason Taraması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement