Kurban Pazarında Yaprak Kımıldamıyor - Son Dakika
Yerel

Kurban Pazarında Yaprak Kımıldamıyor

Kurban Pazarında Yaprak Kımıldamıyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Aydın'daki kurban pazarında devam eden durgunluk satıcıları endişelendiriyor.

11.10.2013 11:12  Güncelleme: 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Aydın'daki kurban pazarında devam eden durgunluk satıcıları endişelendiriyor. Geçen yıla göre fiyatların daha uygun olduğuna dikkat çeken satıcılar, kurbanlık sayısının az olması nedeniyle fiyatların artma riskine karşı vatandaşı uyarıyor.

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte Aydın'da kurulan kurban pazarında alışverişler yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Küçükbaş hayvanların 450 ila bin TL, büyükbaş hayvanların ise 2 bin ila 8 bin TL arasında değişen fiyatlarda alıcı bulduğu pazara, Türkiye'nin farklı bölgelerinden kurbanlık getiren satıcılar işlerin durgunluğundan dert yanıyor. Hafta sonundan itibaren iyice hareketlenmesi beklenen pazarda kurbanlık alan vatandaşlar fiyatların geçen yıllara göre daha uygun olduğunu ifade ediyor. Kurbanlık sayısının az olduğuna işaret eden satıcılar, son güne kalıp ucuza kurban kesmeyi planlayanları fiyatların artabileceği konusunda uyardı.

Urfa'nın Siverek ilçesinden Aydın'a kurbanlık getiren Metin Gençdal, "7 yıldır Aydın hayvan pazarına kurbanlık getiriyorum. Büyükbaş hayvanlar 2 bin 500 ile 4 bin 500 TL arasında alıcı buluyor. Büyükbaş hayvanlar, küçükbaş hayvanlara göre daha avantajlıdır. 230 ile 250 kilo arası et çıkıyor. Hayvan pazarında bu yıl, geçen yıla oranla daha az kurbanlık var. Kurbanlık alacak vatandaşlara tavsiyemiz kurbanlık için alınacak büyükbaş hayvanlar 2,5 yaşında olmalı. Yoksa hayvan kurban olmaz. Bu yaştan küçük hayvanlar adak olabilir. Hayvanların pasaporttaki yaşı önemli değil. Bir başka hayvanın pasaportu veya küpesiyle değiştirilebiliyor. Bunun için vatandaşımız pasaporta değil, hayvanın dişine baksın" dedi.

Muş'un Bulanık ilçesi Esenlik köyünden Aydın hayvan pazarına büyük baş hayvan satışı için gelen Feyzullah Özdemir de, "Gelecek yıl kurban pazarına deve getirmeyi düşünüyorum" diye konuştu.

YENİ NESİL KURBANIN ÖNEMİNİ BİLMİYOR

Aydın'ın Ovaeymir beldesinde küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Erkan Durmaz ise, kültürel yozlaşma nedeniyle kurban bilincinin azaldığını iddia etti. Bazı kişilerin lüks harcamalardan çekinmemesine rağmen kurban kesmekten kaçındığını savunan Durmaz, "Eski inançlar kalmadı. 'Kurban kesilince mi, yoksa parası bir yere bağışlanınca mı makbuldür?' böyle bir şey hangi kitapta yazıyor. Bunu sorgulamak gerekir. Ayrıca, yeni yetişen nesil kurbanın önemini bilmiyor. 2 bin TL'ye cep telefonu alabilen bir kişi, 500 veya 600 TL'ye kurban almaya gerek görmeyebiliyor. Bu yıl pazarda kurbanlık az, alış veriş için son güne bekleyen vatandaşlarımız fiyat artışı sürpriziyle karşılaşabilirler. Belediye veterineri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri kontrollerini yapıyor" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kurban Pazarında Yaprak Kımıldamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement