Kürdan, Diş Eti Enfeksiyonunu Artırabilir - Son Dakika
Yerel

Kürdan, Diş Eti Enfeksiyonunu Artırabilir

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Çanakçı, kürdanın diş eti hastalıklarına ve enfeksiyonun şiddetlenmesine neden olabildiğini belirterek, "Kesinlikle kürdan kullanımını hastalarımıza tavsiye etmiyoruz, bunu onaylamıyoruz" dedi.

19.03.2015 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Çanakçı, kürdanın diş eti hastalıklarına ve enfeksiyonun şiddetlenmesine neden olabildiğini belirterek, "Kesinlikle kürdan kullanımını hastalarımıza tavsiye etmiyoruz, bunu onaylamıyoruz" dedi.

Çanakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda kürdan kullanımının son derece yaygın olduğunu, hemen hemen lokantaların tamamında kürdan bulundurulduğunu söyledi.

Evlerde de kürdan kullanıldığını anımsatan Çanakçı, "Biz profesyonel olarak üretilen oral hijyen ürünler haricindeki kürdan ve benzeri ürünlerin kullanımını tavsiye etmiyoruz. Bunun iki temel nedeni var. Kürdan kullanımı, profesyonel bir temizleme aracı değildir" ifadesini kullandı.

Çanakçı, bazı hastaların, diş bölgesinin rahatladığına inandığı için kürdan kullandığına dikkati çekerek, kürdan kullanılan bölgede travmaya bağlı olarak enfeksiyon geliştiği için orada bir kanatma ve kurcalama hissi uyandırdığını vurguladı.

Kürdan kullanarak, dişlerde temizlik yapılamayacağının altını çizen Çanakçı, "Çoğu zaman kullanılan kürdanlar kırılarak, dişlerin arasında sıkışır, kalır. Bize böyle çok vaka geliyor. Dişler arasında kalan kürdan kırıntıları hem hastaya rahatsızlık hissi verir hem de orada diş etlerine, dokulara mekanik bir travma uyguladığı için enfeksiyonun şiddetlenmesine neden olur" diye konuştu.

Çanakçı, kürdanların hangi ortamlarda üretildiğini ve ne koşullarda saklandığını kimsenin bilmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hangi maddelerden üretildiğini de bilmiyoruz. Biz bu sebepten dolayı kesinlikle kürdan kullanımını hastalarımıza tavsiye etmiyoruz, bunu onaylamıyoruz. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle özellikle boşluğun olduğu dişlerin arasındaki bölgelerin temizlenmesi için yeni oral hijyen aletleri üretilmeye başlandı. Ara yüz fırçaları vardır. Ara yüz fırçaları istediğiniz açıyla kıvrılabilirler, istediğiniz kıl uzunluklarında üretilebilirler. Bunları kullanmak çok daha doğrudur ama ara yüz fırçalarının kullanımına da hekim karar vermesi gerekiyor."

"Kürdan, enfeksiyonun başlamasına ortam hazırlar"

Kürdan kullanımının, dişteki bölgeye mekanik bir travma olduğunu anlatan Çanakçı, "Genellikle kürdan kullanılan bölgelerde kanama olur. Kürdan kullanımı enfeksiyonun başlaması için ortam hazırlamak demektir. Bu sebepten dolayı diş eti hastalıkları gelişebilir. Kürdan kullanımında, kürdan artıkları bazen küçük kırıntıları dişlerin arasında kalır. Bunlar mikropların birikmesine uygun ortam hazırladığı için diş eti hastalıklarına neden olabildiği gibi diş yüzeylerinde çürüklere neden oluyor. Bu sebepten dolayı kürdan kullanımı hem çürüklere hem de diş etiği hastalıklarına neden oluyor."

Çanakçı, kürdan kullanımının ihtiyaç olmaması gerektiğinin altını çizerek, normal fırçayla temizlenemeyen bölgeler için ara yüz fırçalarının kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kürdan, Diş Eti Enfeksiyonunu Artırabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement