Küresel Eğitim Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Eğitim Zirvesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Tamamı, yani 432 bin sınıfa kurulacak olan etkileşimli tahtanın 417 bininin kurulumu tamamlandı ve mayıs ayı sonunda tamamı bitmiş olacak.

26.03.2016 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Tamamı, yani 432 bin sınıfa kurulacak olan etkileşimli tahtanın 417 bininin kurulumu tamamlandı ve mayıs ayı sonunda tamamı bitmiş olacak. Dolayısıyla FATİH Projesinin önemli bir bileşeni tamamlanmış olacak" dedi.

Yıldırım, Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Küresel Eğitim Zirvesinde Türk eğitimindeki dijital dönüşüme ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye'nin nesilleri eğitmek için sürdürdüğü çalışmaların yoğun teknolojiyle geliştiğini belirten Yıldırım, Bakanlığının gerçekleştirdiği projeleri şöyle sıraladı:

"Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı 10 bin 201 okulun internet erişim altyapısı, ADSL ve uydu teknolojileri ile kurularak hizmet almalarını sağladık. Bilgi toplumunun oluşumuna katkı vermek ve bilgisayar okur yazarlığını artırmak amacıyla 20 bin 279 okula Bilgi Teknolojileri Sınıfı kurduk. Vatandaşlarımızın internete erişimini temin ve eğitim vermek amacıyla Halk Eğitim Merkezleri (HEM), Mesleki Eğitim Merkezleri (MEM), kütüphaneler, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile askeri kışlalarda yaklaşık bin 850 Kamu İnternet Erişim Merkezini hizmete açtık.

Uzaktan eğitimle etkileşimli yüksek kalitede dil öğrenme imkanı sunmak amacıyla YÖK ve üniversitelerimize, Web Tabanlı İngilizce Dil Eğitim Sistemi ve 204 adet Multimedya Dil Sınıfı kurduk. Öğrencilerimizin laboratuvar ortamında deneyler yapabilmesi amacıyla 1.500 Fen ve Anadolu Lisesine 21 bin 328 adet Taşınabilir Elektronik Deney Seti verdik.

Bunun dışında 65 okul yaparak MEB'e teslim ettik. Bunun bütçesini de Türk Telekom bir sosyal sorumluluk projesi olarak üstlendi. Bu saydığım hizmetlerin tutarı 4 milyar liranın üzerindedir. Tabi eğitim büyük bütçesi yanında çok fazla olmayabilir ama biz de kendi imkan ve kabiliyetlerimizle destek olmayı hedef olarak belirledik."

"Afrika seviyesinden dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi başardık"

Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim reformlarından kabul edilen FATİH Projesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının MEB'in koordinasyonunda altyapı hizmetlerini sağladığını ifade eden Yıldırım, "Akıllı tahta dediğimiz tahtaların teminini sağlıyoruz. Tamamı, yani 432 bin sınıfa kurulacak olan etkileşimli tahtanın 417 bininin kurulumu tamamlandı ve mayıs ayı sonunda tamamı bitmiş olacak. Dolayısıyla FATİH Projesinin önemli bir bileşeni tamamlanmış olacak" bilgilerini verdi.

Toprağa yapılan yatırımın zamanla eskiyip yıkılacağını, eğitime yapılan yatırımın kalıcı olduğunu anımsatan Yıldırım, Türkiye'de eğitim alanında atılan adımların gelecek adına umut verdiğini söyledi.

"Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir"

Yıldırım, Türkiye'nin son 10 yılda bilgi teknolojileri kullanımında Afrika seviyesinden dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi başardığını söyledi.

Türkiye'de bugün 74 milyondan fazlası mobil telefon abonesi ve bunların da yüzde 70'i akıllı mobil telefon abonesi olmak üzere 48,5 milyonu geçen geniş bant internet abonesi bulunduğunu aktaran Yıldırım şöyle konuştu:

"Aylık internet kullanım oranı da kişi başı ortalama 62 gigabayta erişmiş durumda. Cep telefonu pazarı aynı şekilde, hızlı gelişti. Ülkemiz şu anda, 399 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresi ile de Avrupa'da 1. sırada bulunuyor. Mobil internet kullanımı ise kişi başı aylık 1,4 Gigabayt'ı geçmekte.

Ayrıca 1 Nisan tarihinde yeni bir döneme başlıyoruz. 4,5G dediğimiz internet ve telefon hizmeti fiilen başlıyor. Bir özelliğini belirtmek istiyorum; 1 dakikada indireceğiniz videoyu sadece 6 saniyede indirebileceksiniz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği doğrultuda sloganımız, 'trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir.' Önümüzdeki yıllarda o buçuğu da kaldıracağız, 5G'ye inşallah geçmeyi başaracağız."

"Üniversitesiz şehir kalmayacak" felsefesinin Türkiye eğitim sistemine katkı sunduğunu yineleyen Binali Yıldırım, Erzincan Üniversitesinden örnekler verdi. Üniversitenin 2008'den bu yana 30 bin öğrenciye ulaştığını aktaran Yıldırım,10'dan fazla fakülteyle hizmet veren üniversitenin küresel bir eğitim yuvası olmayı başardığını kaydetti.

Türkiye'nin coğrafyasında üstlendiği tarihi rolü layıkıyla devam ettirdiğini anlatan Yıldırım, Suriyeli sığınmacılara sağlanan imkanlara işaret ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Eğitim Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement