Küresel Girişimcilik Endeksi 2013 Türkiye Sonuçları Açıklandı - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Girişimcilik Endeksi 2013 Türkiye Sonuçları Açıklandı

Küresel Girişimcilik Endeksi'ne göre Türkiye'deki her 100 kişiden 32'si gelecek üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunmayı istiyor KOSGEB Başkanı Kaplan: "Kamu ve özel sektörden toplam 32 kurum ile birlikte Girişimcilik Konseyi kurduk. Konseyin yaptığı önemli çalışmalardan birisi de Türkiye'de.

30.10.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel Girişimcilik Endeksi'ne göre, Türkiye'deki her 100 kişiden 32'si gelecek üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunmayı istiyor.

Girişimcilik ekosisteminin resmini çekerek ekonomik büyüme sürecindeki önemini araştırmak amacıyla gerçekleştirilen Küresel Girişimcilik Monitörü'nün (Global Entrepreneurship Monitor-GEM) 2013 sonuçları açıklandı.

GEM'in Türkiye ayağı olan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi (KOSGEB) öncülüğünde, Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) desteğiyle yapılan araştırmanın sonucunda oluşturulan Küresel Girişimcilik Endeksi'nin Türkiye'ye ilişkin verilerine göre, Türkiye'de girişimci olmak isteyenlerin oranı yüzde 31,64. Buna göre Türkiye'deki her 100 kişiden 32'si girişimcilik faaliyetinde bulunmayı istiyor. Araştırmaya göre bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 14,34, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 29,09 olarak gerçekleşti.

Endeks sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Türkiye'de potansiyel girişimci oranının yüzde 32'ye çıktığını, Türkiye'nin bu sonuçla kendi kategorisinde 30 ülke arasında 8. sırada olduğunu söyledi.

Bunda girişimcilik seferberliğini başlatmalarının etkili olduğunu belirten Kaplan, son 4 yılda girişimcilik eğitimlerine katılanların sayısının 250 bini aştığı bilgisini verdi.

YÖK ile yaptıkları protokol çerçevesinde girişimciliğin birçok üniversitede ders olarak okutulmasını sağladıklarını anlatan Kaplan, 2012'nin başında kamu ve özel sektörden toplam 32 kurum ile birlikte Girişimcilik Konseyi kurduklarını anımsattı.

Konseyin yaptığı önemli çalışmalardan birisinin de Türkiye'de ilk kez hazırlanan "Girişimcilik Stratejisi Eylem Planı" olduğunu bildiren Kaplan, bu eylem planını yakın bir zamanda açıklamayı planladıklarını dile getirdi.

Kaplan, AB'nin de 2013 yılında 2020 yılına ilişkin kendi girişimcilik strateji belgesini yayımladığını hatırlatarak, kendilerinin hazırladığı strateji belgesinin olgunlaştığını ve onay aşamasında olduğunu söyledi.

2010'dan bu yana işlerini kuran 14 bin 850 girişimciye 232 milyon lira civarında destek verdiklerini belirten Kaplan, yaptıkları çalışmalarda kadın girişimci sayısının da azımsanmayacak ölçüde olduğunu gördüklerini, eğitime katılanların yüzde 45'inin, eğitimi tamamlayarak kendi işini kuranların ise yüzde 49'unun da kadın girişimci olduğunu ifade etti.

"Türkiye'de çok parlak girişimciler var, ancak bunlar mevduatta tıkanıyor"

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise son 2 yıldır bilgi ve birikimlerini girişimcilik alanına odakladıklarını söyledi.

Son 10 yıldır KOBİ bankacılığında önemli atılımlar yaptıklarını anımsatan Leblebici, bunu yaparken bankacılığın sadece mevduat toparlayıp, kredi vermek olmadığını, KOBİ'lerin özellikle danışman bir bankaya ihtiyacı olduğunu fark ettiklerini kaydetti.

Türkiye'de çok parlak girişimciler bulunduğunu, ancak bunların mevduatta tıkandığını vurgulayan Leblebici, bugün San Francisco'da dünyanın her tarafından girişimci çeken bir ekosistem olduğunu, bunun bir benzerinin Türkiye'de de oluşturulabileceğini dile getirdi.

TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz da "Girişimcilik ekosisteminin merkezinde konumlanan bir banka olarak, TEB Girişim Bankacılığı kapsamında sunduğumuz hizmetlerde ve yapacağımız çalışmalarda bu endeksin ortaya koyduğu sonuçların yol gösterici olacağına inanıyorum. Bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkan girişimcilik haritası bizlere rehber olacaktır" şeklinde konuştu.

Endeks sonuçlarından...

Türkiye'de 33 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen, 12 bölge çapında, 26 bölge detayında girişim faaliyetleri incelenen araştırmanın sonuçları, Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Karadeniz tarafından paylaşıldı.

Küresel Girişimcilik Endeksi'ne göre, eğitimli kişilerin girişimcilik faaliyetine katılma oranı artış gösterdi. Endekse göre, Türkiye'de üniversite mezunu girişimci oranı 2006 yılında yüzde 15,30 iken, 2013'te bu oran yüzde 44'e yükseldi.

Fırsatları değerlendirmek için girişimci olanların oranı ise 2010 yılında yüzde 54 iken, geçen yıl yüzde 67'ye tırmandı. Fırsatları değerlendirmek için girişimci olanların en yüksek olduğu bölge yüzde 81,42 ile istanbul oldu.

Aynı dönemde ihtiyaçtan dolayı girişimci olanların sayısı ise azaldı. 2010'da yüzde 37,36 olan bu oran, 2013 yılında yüzde 30,25'e geriledi. İhtiyaçtan dolayı girişimci olanların oranının en fazla olduğu bölge yüzde 37,74 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken, bu oran İstanbul bölgesi için yüzde 18 oldu.

Endekse göre kadın girişimci oranı 2006 yılında yüzde 28,6 iken, 2013'te yüzde 31,3 olarak gerçekleşti.

Endekste genç girişimci oranının arttığına yönelik bulgular da yer aldı. 18-24 yaş arası girişimcilerin payı 2012'de yüzde 8,99 iken, 2013'te yüzde 15,51'e yükseldi.

Yapılan çalışmaya göre girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak düşünenlerin oranı Türkiye'de yüzde 64,03 iken, bu oran etkinlik güdümlü ekonomilerde yüzde 67,92 olarak gerçekleşti. Bölgesel olarak bakıldığında Doğu Karadeniz'de her 100 kişiden 60'ı, Güneydoğu Anadolu'da her 100 kişiden 69'u girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak görüyor.

Endekste Batı Anadolu Bölgesi erken dönem girişimcilik endeksi açısından en girişimci bölge seçildi. Erken dönem girişimcilik endeksinin yüzde 13 olduğu bölgede, her 100 kişiden 13'ü girişimcilik faaliyetinde bulunuyor. Batı Anadolu'yu yüzde 11,30 ile Güney Doğu Anadolu, yüzde 10,94 ile de Akdeniz Bölgesi takip etti.

Araştırmada erkek girişimcinin en yüksek olduğu bölge Batı Karadeniz olurken, kadın girişimcinin en yüksek olduğu bölge ise Ege oldu.

Türkiye'de iş fırsatları konusundaki en iyimser bölge yüzde 46,29 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi oldu. Bu bölgeyi yüzde 44 ile Doğu Marmara, yüzde 42,7 ile de Ortadoğu Anadolu takip etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Girişimcilik Endeksi 2013 Türkiye Sonuçları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement