Küresel Piyasalar Ecb'ye Odaklandı - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasalar Ecb'ye Odaklandı

Küresel piyasalar, dün dolar endeksinin yükselişine bağlı olarak karışık bir seyir izlerken, bugün Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının (ECB, BoE) kararlarına odaklanıldı.

05.03.2015 09:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar, dün dolar endeksinin yükselişine bağlı olarak karışık bir seyir izlerken, bugün Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının (ECB, BoE) kararlarına odaklanıldı.

Küresel piyasalarda dolar talebinin yoğun bir şekilde devam ettiği görülüyor. Neredeyse tüm para birimleri dolar karşısında sert bir şekilde değer kaybederken, gelişen ülke varlıkları üzerindeki satış baskılarının artması dikkati çekti.

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün yüzde 2,09 - 2,13 arasında dalgalandıktan sonra günü önceki kapanış seviyesi olan yüzde 2,12'den tamamlarken, dolar endeksi yükselişini devam ettirerek yaklaşık 12 yıl sonra ilk kez 96'yı aştı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,44, Nasdaq endeksi yüzde 0,26 değer kaybetti. Analistler, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı öncesinde bugün fabrika siparişleri verisinin takip edileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi 2003 yılının eylül ayından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,1026'ya kadar geriledi. Dün açıklanan hizmet sektörü verilerinin genel olarak beklentilerin altında kalmasına karşın pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,98 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,99 yükseliş kaydetti. Analistler, bugün ECB ve BoE'nin kararlarının takip edileceğini belirterek, ECB'nin tahvil alım programı ile ilgili detayları ve 2017 yılı beklentilerini de açıklayacağını, bu öngörülerin piyasaların beklentilerinin şekillenmesi açısından önemli olacağını kaydediyor.

Asya tarafında, bugün Çin'de Başbakan Li Kıçiang'ın 2015'te yüzde 7 civarında ekonomik büyüme beklediklerini söylemesinin ardından Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 1,17 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,26 yükselişle tamamladı.

Yurtiçinde, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dolar/TL tarihi zirvesini genişletirken, BIST 100 endeksi ise sert bir şekilde düşüşe geçti. Dün BIST 100 endeksi yüzde 2,65 değer kaybederken, günü 2,56 seviyesinde tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasada güne tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,5729'dan başladı. Analistler, döviz kurlarındaki yükselişin BIST 100 endeksi üzerinde baskıya neden olduğunu, dolayısıyla küresel piyasalardaki dolar talebinin endeksin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, ECB'nin parasal genişlemeye yönelik detaylarının da takip edileceğini kaydediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasalar Ecb'ye Odaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement