Küresel Piyasalar Yön Arayışında - Son Dakika
Ekonomi

Küresel Piyasalar Yön Arayışında

Küresel Piyasalar Yön Arayışında

Küresel piyasalar jeopolitik risklerle tedirgin bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak makroekonomik veriler takip edilecek.

18.04.2017 09:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar jeopolitik risklerle tedirgin bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak makroekonomik veriler takip edilecek.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, dün yaptığı açıklamada, merkez bankalarının piyasalara sürpriz yapmaktan kaçınması gerektiğini söyledi. Fischer, ekonomide beklenmedik şokların ortaya çıkması olasılığına dikkati çekerek, bu durumda Fed'in faiz oranlarını ve para politikası duruşunu hedefleri doğrultusunda değiştirmesi gerektiğini kaydetti. Dün 100,0 seviyesine gerileyen dolar endeksi, açıklamaların ardından kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü 100,3'ten tamamladı.

ABD'de açıklanan ilk çeyrek şirket bilançolarının da borsada hisse bazlı hareketleri artırdığı görüldü. ABD'li yatırım bankacılığı devlerinden Bank of America ve Wells Fargo'nun hisse başına değeri sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 2,7 yükselirken, teknoloji şirketi Amazon'un hisseleri yüzde 2 prim yaptı. Bu gelişmelerle dün Dow Jones endeksi yüzde 0,90, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,89 yükseliş kaydetti.

Avrupa tarafında, dün Paskalya tatili nedeniyle kapalı olan piyasalar bugün işleme açılıyor. Avro/dolar paritesi, dün günü yüzde 0,3 artışla 1,0642'den tamamladıktan sonra bugün Asya piyasalarında yatay bir seyir izliyor.

Bugün Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, dolar/yen paritesi dün 5 ayın en düşük seviyesi olan 108,1'den başlayan yükselişini bugüne de taşıdı ve 109,2'ye çıktı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın dolar/yen paritesindeki yükselişin etkisiyle yüzde 0,3 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, pazar günü gerçekleştirilen halk oylaması sonrası dün döviz kurları geriledi, BIST 100 endeksi yüzde 0,66 değer kazanarak günü 90.654 puandan tamamladı.

ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim nedeniyle yatırımcılarda artan risk algısının piyasalar üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden analistler, doların da gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yükselişe geçtiğini, buna bağlı olarak da TL'nin halk oylaması sonrasındaki kazançlarını geri verdiğini kaydetti. Bugün 3,7151'i gören dolar/TL, bankalararası piyasada 3,7050 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün ABD'de başta sanayi üretimi olmak üzere açıklanacak veriler ve Fed yetkililerinin açıklamaları ile ilk çeyrek şirket bilançolarının takip edileceğini belirterek, dolar/TL'de 3,7350 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu, BIST 100 endeksinde ise 89.500-91.000 bandının izleneceğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

15.30 ABD, mart ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri

16.00 IMF Global Ekonomik Görünüm Raporu

16.15 ABD, mart ayı sanayi üretimi

16.15 ABD, mart ayı kapasite kullanım oranı

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Küresel Piyasalar Yön Arayışında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement