Kurşun Fabrikasının Oluşturduğu Radyoaktif Kirlilik - Son Dakika
Güncel

Kurşun Fabrikasının Oluşturduğu Radyoaktif Kirlilik

Kurşun Fabrikasının Oluşturduğu Radyoaktif Kirlilik

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Gaziemir'de radyoaktif kirliliğe neden olan kurşun fabrikası için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu (TAEK) devreye soktuklarını ve Çevre Bakanlığı'nın konuyu yakından takip ettiğini söyledi.

17.12.2012 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Gaziemir'de radyoaktif kirliliğe neden olan kurşun fabrikası için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu (TAEK) devreye soktuklarını ve Çevre Bakanlığı'nın konuyu yakından takip ettiğini söyledi.

Vali Kıraç, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı'nın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları töreninde konuştu. Vali Kıraç, mobil radyasyon ölçümü yapan cihazların fabrikanın bulunduğu alana yerleştirildiğini ve devreye girdiğini belirterek, "Çevre Bakanlığı da konuyu yakından takip ediyor. Mobil radyasyon ölçümü yapan alet getirilerek bölgeye yerleştirildi. Radyasyon verileri İzmir ortalamasının altında. Onlarla ilgili çalışmayı da kurumlar yürütüyor. Bu firma 1940'lı yıllardan itibaren faaliyet gösteriyor. İlk kez 2007'de müdahale edilmiş ve ceza kesilmiş. 2010 yılından itibaren faaliyeti yok. İnsan sağlığının hangi noktada etkilendiği konusunda mobil cihazı elde ettiği verileri internetten yayınlıyor" dedi.

Vali Kıraç, Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesinde afet riski nedeniyle 23 binanın boşaltılması konusunda gazetecilerin sorduğu soruya da yanıt verdi. Kıraç, okulları boşalttıklarını açıklayarak şunları söyledi: "Afetle şaka olmaz okulları boşalttık, Kadifekale'de de okul tahliye çalışması yaptık. Vatandaşlara sesleniyorum. Afetin ne zaman ne zarar vereceğini kimse bilemez, takip edeceğiz. Ciddi bir bilimsel rapor varsa afet riski altında konutlar varsa, onların boşaltılmasıyla ilgili hem ilçeyi, hem de sivil savunmayı devreye sokarız."

TÜBİTAK 20. Bilim Olimpiyatlarında ulusal düzeyde derece yapan İzmir Fen Lisesi öğrencileri için Ege Üniversitesi Tıp Muhittin Erel Amfisi'nde ödül töreni düzenlendi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı'nın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları ile uluslararası yarışmalarda dereceye giren İzmir Fen Lisesi öğrencilerine Vali Cahit Kıraç'ın da katıldığı törenle ödül verildi.

24-25 Kasım tarihlerinde Ankara'da ODTÜ ve Bilkent'te matematik, fizik, biyoloji ve kimyada iki oturumda ve biyolojide tek oturumda yapılan sınavlar sonucu, Ekin Akyürek, Elif Çakan, Çağıl Kalender altın madalya, Berfin Şimşek, Halil Topözlü, Mustafa Başaran, Arda Barış Budak gümüş madalya ve Kerem Muslu bronz madalya kazandı.

Berfin Şimşek ise 53. Dünya Matematik Olimpiyatı'nda bronz, 1'nci Avrupa Kız Matematik Olimpiyatı ve Balkan Matematik Olimpiyatı'nda altın madalyayı elde etti. Ece Kabadayı da İNEPO Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı Yarışması'nda bronz madalya, Ezgi Tekgül DOESEF- Proje Yarışması'nda ve Bahar Aydemir ise Amerika New York GENIUS'ta ödül kazanarak İzmir'in gururu oldu.

Ödül törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü ve çok sayıda İzmir Fen Lisesi öğretmenleri ile öğrenciler katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı da, İzmir Fen Lisesi'nin yeni okulunun önümüzdeki yılın Eylül ayı itibariyle hazır hale geleceği müjdesini vererek şunları söyledi: "Önümüzdeki Eylül ayı itibariyle yeni yerinizde okulumuz hazır olacak. Okulun tadilatı için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ödenek beklemek yerine, sayın valimizin katkılarıyla başka kaynaklar buraya yönlendirildi. 10 günlük itiraz sürecinden sonra inşaat başlayacak. Her türlü fiziki ve güvenli alanları sunacağız ki sizlerde başarılı sonuçlar ortaya çıkarın"

İzmir Valisi Cahit Kıraç, depreme dayanaksız olduğu tespit edilen İzmir Fen Lisesi binasının yıkılma kararı alındığını okulun öğrencilerinin eğitiminin Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi'nde sürdüğünü belirtti. "Küllerinden doğmak" diye bir tabir olduğunu anlatan Kıraç, sözlerini şöyle tamamladı: "İzmir Fen Lisesi küllerinden doğuyor. Okulun ihalesi bitti. Derslikleri, yurdu ve yuvasıyla Türkiye'nin en modern laboratuvarlarına sahip olacak. En kısa sürede gerçekleştireceğiz. Öğrenci veli ve eğitim camiası önemlidir. Önce insan ve insan sağlığı önemlidir. Deprem güvenliği olmayan bir yerde eğitime izin vermiyoruz çünkü yarın ne olacağını bilemiyoruz. En küçük bir sıkıntı yaşamamak için tedbir aldık. İzmir'de eğitim ve öğretimin sağlıklı olması için gayret içinde çalışıyoruz. Öğrencilerimiz İzmir'in ve ülkemizin gururudur. Bu başarıda emeği geçen aileleri ve öğretmenleri tebrik ediyorum."

Vali Cahit Kıraç, madalya alan öğrencilere yarım altın hediye etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurşun Fabrikasının Oluşturduğu Radyoaktif Kirlilik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement