Kürt Tarihi'nin Karanlık Bir Sayfası Aralanıyor - Son Dakika
Güncel

Kürt Tarihi'nin Karanlık Bir Sayfası Aralanıyor

Kürt Tarihi\'nin Karanlık Bir Sayfası Aralanıyor

Cumhuriyet tarihinin karanlıkta kalmış olaylarından biri olan 49'lar davası, bugün TRT Şeş'de belgesel olarak ekranlara geliyor.

30.11.2014 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet tarihinin karanlıkta kalmış olaylarından biri olan 49'lar davası aydınlanıyor. 49'lar davasının hayata kalan son mahkumları o günleri TRT 6 Şopger (Takipçi) programında anlatıyorlar. Böylece 49'lar davası ilk kez belgesel formatında ekranlara gelmiş olacak.

1959 YILINDAN YAŞANDI

Kürt siyasi hareketinin şekilenmesi ve organize olması üzerine çok büyük etkisi olan 49'lar davası, 1959 yıllında meydana geldi.

Kerkük ve Musul bölgesinde Türkmenlerin de aralarında bulunduğu bir grup, Irak'ta General Abdulkerim Kasım'a karşı isyan ederek çatışma halindeydi. İsyanın bastırılması sırasında çıkan çatışmada bazı Türkmenler hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine CHP Niğde Milletvekili Asım Eren, Başbakan Adnan Menderesin cevap verilmesi üzerine mecliste söz alarak; "Kürtlerin Irak'ta öldürdüğü Türkmen kadar, sizde burada o kadar Kürt öldürmeyi düşünüyor musunuz?" diye sorar. Bunun üzerine özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirde yaşayan Kürt öğrenci ve aydınlar, gönderdiği telgraflarla Asım Eren'i protesto ederler.

50 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bu protesto eylemlerine katılan; 7 Rütbeli asker, 16 Hukukçu, 8 Tıpçı, 2 Fabrikatör, 3 Tüccar ve 2 gazetecinin aralarında bulunduğu 50 kişi 17 Aralık 1959 yıllında göz altına alınmıştı. Mehmet Emin Batur'un kötü hücre şartlarına dayanamayarak ölmesi üzerine 49 kişi kalmışlardı. Bu yüzden bu davaya 49'lar davası denilir.

"TELGRAF BAHANE OLDU"

Programın yapımcısı gazeteci Fethullah Kaya, her ne kadar somut sebep bu olsa da olayın perde arkasında farklı şeyler olduğunu belirtiyor. Kaya; "Yaptığımız araştırmada şunu gördük ki, daha Irak'ta olaylar başlamadan Türkiye'de tutuklama hazırlıkları yapılmıştır. Günümüzde Askeri Müze olarak kullanılan, Harbiye Kara Harp Okulun'da hücreler hazırlanmış ve tutuklanmayı öngördükleri kişiler, takibe alınıp, tüm faaliyetleri kayıt altına alınmıştı. Bu telgraf olayı sadece tutuklamaların başlamasına bahane oldu." şeklinde konuştu.

"KÜRTLERİN YAŞADIĞI 20 YILLIK SESSİZLİK BOZULDU"

49'lar davasının önemine dayanan Fetullah Kaya; "Dersim trajedisinden sonra Kürtlerin yaşadığı yaklaşık 20 yıllık derin sessizlik 49'lar davasıyla bozulmuştur, dava tutuklularından Musa Anter, Şerafettin Elçi, Naci Kutlay, Canip Yıldırım, Yaşar Kaya, Sait Elçi, Sait Kırmızıtoprak, Esat Cemiloğlu, Medet Serhat, Nurettin Yılmaz, Örfi Akkoyunlu ve Yavuz Çamlıbel gibi aydınlar sonraki yıllarda, Kürt siyasi hareketine yön vermişlerdir." dedi.

GENİŞ BİR ARŞİV ÇALIŞMASIYLA HAZIRLANDI

Şopger programında, askeri mahkemenin tüm iddianame, ifade ve kararlarına ulaşarak, geniş bir arşiv taraması yapmıştır. Ayrıca davanın son yaşayan mahkumları ile yapılan röportajla o günler birinci ağızdan aktarılmış.

Belgesel bu akşam saat 20.45'te TRT 6 ekranlarında yayınlanacak.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kürt Tarihi'nin Karanlık Bir Sayfası Aralanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • 1453: BeLanızı iLeLebet buLacaksınız insanLık ve vatan hainLeri!!! 26 42 Yanıtla
  • erdem çakır: gerçekten çok güzel bişey tebrik ederim 43 23 Yanıtla
  • SUMBUL AGA: BOS VERIN CAPULCULARIN TARIHIMI OLUYORMUŞ OLSA OLSA ZERDUSTLUGU OLUR UKALA HERIFLER 14 46 Yanıtla
  • ASD: AKP DÖNEMİNİN KÜRT SEMPATİZANLIĞI, TOPLUMDAKİ KÜRT ALGILARI, AKŞAMA KADAR ÇÖZÜM SÜRECİ VE ÖCALAN KONUŞMAK, TELEVİZYONLARDA MİLLİ DEĞERE SAHİP KİMSE YOK HEPSİ PKK DESTEKÇİSİ, TÜRK MİLLETİ UYAN ARTIK UYAN KENDİNE GEL BU TOPRAKLAR OSMANLIDAN KALAN SON TOPRAKLAR. . . İPİN UCU KAÇTI ARTIK HERKEZ BEDEL ÖDEYECEK 12 19 Yanıtla
  • ALİ YILMAZ: derinden derinden milleti ayrıştırma çatışmaya ortam hazırlama trt eliyle yapılıyor 16 13 Yanıtla
  • MERDO: NERDEN ÇIKIYOR BU AYRIMCILIK. KENDİNİ BİLMEZ IRKÇI FAŞİSTLER HER ZAMAN KOLAY YOLDAN İKTİDAR KOLTUĞUNA OTURMAK İÇİN IRKÇILIĞI KAŞIRLAR. AMA SONUÇ HEP FELAKET OLUR. ÖNEMLİ OLAN MEDENİYET HAK HUKUK GERİSİ FASARYA. BİREY OLARAK SİZİ ADAM YERİNE KOYMUYORSA BİR YÖNETİM HAK HUKUK ÖZGÜRLÜĞÜNÜZ YOKSA NE YAPAYIM IRKI. BU GÜN HERKES ABD YADA AVRUPALI OLMAK VATANDAŞI OLMAK İSTİYOR KİM İSTEMEZ ÇÜNKÜ AYRIMCILIK HAKSIZLIK BASKI YOK. 13 1 Yanıtla
  • ....: burası türkiye cumhuriyeti topraklarıdır alevisiyle müslüman kürdüyle sünnisiyle lazıyla kısacası bütün müslüman türklerin ülkesidir ermenilerin değil pkklı ermeni veletleri etekli peçeli avrat kılıklılar üç beş ermeni çapulçusunamı bırakacağız ülkemizi heyyyy gidinin kokuşları öyle bir şey olsun bakalım nasıl yer yerinden oynuyorrr pis kokuklar 0 8 Yanıtla
  • Ezo yena: Zorbalık insanlık dışı yöntemlerle bir yere kadardır.... Kürt gençliği demokrasi insan haklarının garantörleridir Gelecekten umutluyum 0 0 Yanıtla
  • bulut kaya: ulan bu ne yavşaklık tuturmuşsunuz bebe katili diye. bi dönünde arkanıza bakın siz çok mu dürüstsünüz. hayla bu toprakta yaşıyasanız kürtlerin sayesinde yaşıyosunuz. . . 0 0 Yanıtla

Advertisement