Kürtçe Eğitim Vereceği Öne Sürülen "Okul" - Son Dakika
Güncel

Kürtçe Eğitim Vereceği Öne Sürülen "Okul"

HDP: "AKP Hükümeti, söylediklerinde samimi ise Kürtçe eğitim yapılmak istenen okulları mühürlemekten vazgeçmelidir"

18.09.2014 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'den yapılan yazılı açıklamada, "AKP Hükümeti, söylediklerinde samimi ise Kürtçe eğitim yapılmak istenen okulları mühürlemekten vazgeçmelidir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Kürt halkının uzun zamandır dile getirdiği anadilinde eğitim talebine Hükümet tarafından olumlu bir cevap verilmemesi sonucunda Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova'da sivil inisiyatifler tarafından okul açıldığı savunuldu.

Okulların kapatılması ve buradaki halka güvenlik güçlerince müdahale edilmesinin şiddetle kınandığı belirtilen açıklamada, "Aslında devletin yapması gereken bir görevi sivil inisiyatifler kendi çabalarıyla yerine getirmeye çalışırken, kamusal bir hakkı savunanların üzerine TOMA'larla, tazyikli suyla, copla gidilmesi kesinlikle kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı.

Bugünkü tartışmanın, "anadilinde ücretli özel eğitim mi yoksa kamusal ücretsiz hizmet sunumu mu olacak" sorusu etrafında şekillendiği vurgulanan açıklamada, çözüm sürecinde olumlu adımlar atılacağını sürekli tekrarlayan hükümet yetkililerinin, Kürt halkının anadilinde eğitim taleplerine kulaklarını tıkadığı öne sürüldü.

Kürt çocuklarının, anadillerini özel okullarda veya kurslarda paralı ya da devlet okullarında seçmeli ders olarak öğrenmeye zorlandığı ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Anadilinde eğitim, en temel insan haklarından biridir ve pazarlık konusu yapılamaz. İnsan haklarına saygılı hiçbir hükümet veya makam, çocuklara 'anadilinizi para verip öğrenin' diyemez.

Hükümet yetkilileri yasal ve anayasal bahanelerin ardına sığınarak, anadil taleplerine ve Kürtçe okulların açılmasına karşı çıkamaz. Kürt halkının kimliği, dili, kültürü yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmadan, çözüm süreci konusunda söylenenler de inandırıcı olamaz."

Çözüm sürecinin en temel konularından birisinin anadilinde eğitimin kamusal hizmet olarak yapılması ve anadilinde kültürel faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılması olduğu belirtilen açıklamada, "Kürt sorununun çözümünde olumlu adımlar atacağını iddia eden AKP Hükümeti, söylediklerinde samimi ise Kürtçe eğitim yapılmak istenen okulları mühürlemekten; çocuk, kadın, yaşlı demeden okullarına sahip çıkan halka saldırmaktan vazgeçmelidir. Sürecin gerçekten olumlu gelişmesi ve güven artırıcı adımların atılabilmesi için Kürt halkının taleplerine kulak verilmeli, asimilasyoncu politikalardan vazgeçilmeli ve bu konuda gerekli yasal adımlar hızla atılmalıdır" görüşü savunuldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kürtçe Eğitim Vereceği Öne Sürülen 'Okul' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement