Kürtçe Hamlet Turne Yolcusu - Son Dakika
Güncel

Kürtçe Hamlet Turne Yolcusu

Kürtçe Hamlet Turne Yolcusu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Kürtçe "Hamlet" projesi ile turneye çıkıyor. Oyun; Antep, Adana, Mersin, Urfa ve Viranşehir'de izleyiciyle buluşacak.

01.01.2015 21:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) ve Amsterdam Rast Tiyatrosu ortak yapımı olarak hazırlanan W. Shakespeare'in başyapıtı olan "Hamlet" oyunu ilk kez bu proje için Kürtçe'ye uyarlandı. Oyunun dünya prömiyeri "Türkiye Hollanda Ticari İlişkilerinin 400. Yılı" kutlamaları çerçevesinde 17 Ekim 2012'de Amsterdam'da gerçekleşti. Daha önce Diyarbakır, Batman, Ankara ve İzmir'de festivallerde sahnelenen oyun, Ocak ayı içerisinde turneye çıkıyor.

Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz yönettiği oyunda; Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Leyla Batgi, Emin Yalçınkaya, Vural Tantekin, Mesut Erenci, Kemal Ulusoy, Bora Çelik ve Serdar Geren rol alıyor. Oyunda ayrıca oyunculuk ve stranlarıyla sanatçı Rojda Şenses, Ali Tekbaş ve Gülseven Medar yer alıyor.

Oyun 4 Ocak günü Antep Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde, 5 Ocak'ta Mersin Sahil Kongre Merkezi, 6 Ocak'ta Adana Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi, 8 Ocak'ta Urfa Mozaik AVM, 9 Ocak'ta Siverek'te Eyüp Cenap Gürpınar Konferans Salonu ve 10 Ocak'ta Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde saat 19:30'da oynayacak.

Danimarka Prensi olan Hamlet dramaturjik bir yorumla iktidarı gasp edilen bir Kürt Prensi olarak yorumlanıyor. Bu dramaturgiyle oyun; Kürt kültürüne uyarlanarak, Kürt kültüründe var olan "Dengbêj"lik formuna uyarlandı. "Anlatı-Müzik-Yansılama" üçlemesiyle tarif edebileceğimiz "Dengbêj"lik formu oyunun çatısını oluşturuyor.

"Hamlet" oyunu bu konsepte uygun olacak biçimde kimi bölümleri Dengbêjlerin/Anlatıcıların anlatı metnine dönüştürülmüş olup, kimi bölümler ise Ophelia, Gertrude ve Horatio için stran/şarkı söz ve besteleri için özel olarak hazırlandı. Oyunda stranları canlı okuyan bu karakterlerin kastları ses sanatçılarından oluşturuldu. Sanatçılara Kürdî, yerel ve evrensel enstrümanlardan oluşturulan bir orkestra eşlik ediyor. Oyunun teatral sahneleri ise oyuncular tarafından oynanmakta.

Hamlet oyunu Amsterdam'da 2, Hollanda'nın Deventer, Enschede, Utrecht, Roterdam, Den Haag, Nijmegen şehirlerinde birer gösteri ve Stokholm'de 2 gösteri olmak üzere Avrupa'da toplam 10 gösteri yaptı. Diyarbakır'da ise 25 gösteri yapmış olup Ankara Uluslar Arası Tiyatro Festivali ve İzmir Uluslar Arası Tiyatro Festivali programları kapsamında Ankara ve İzmir'de birer kez gösteri yapmıştır. Oyun şu ana kadar 15.000 seyirciye ulaştı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kürtçe Hamlet Turne Yolcusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement