Kürtçe Mobil Uygulama Hayata Girdi - Son Dakika
Güncel

Kürtçe Mobil Uygulama Hayata Girdi

Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Sur Belediyesi'nin bütün hizmetlerini artık android tabanlı ve iphone telefonlarında Kürtçe olarak sunacaklarını belirterek, "Apple ve Google'a sesleniyoruz, artık Kürtçenin de yapılarına...

05.11.2013 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Sur Belediyesi'nin bütün hizmetlerini artık android tabanlı ve iphone telefonlarında Kürtçe olarak sunacaklarını belirterek, "Apple ve Google'a sesleniyoruz, artık Kürtçenin de yapılarına katılmasını istiyoruz" dedi.

Belediye başkanlık makamında basın mensuplarına çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, belediye olarak yaklaşık 10 yıldır çok dilli belediyecilik hizmetlerini başlattıklarını ve sürdürdüklerini söyledi. Günümüz çağında artık mobil iletişim araçlarının vazgeçilmez hale geldiğini aktaran Demirbaş, insanların kullandıkları cep telefonlarını sadece iletişim araçları değil, aynı zamanda belirli hizmetleri görmek için de kullandıklarını ifade etti. Kendilerinin de bu teknolojinin önemini geliştirmek için Türkiye'de bir ilk olan uygulamayı başlattıklarını kaydeden Demirbaş, bu uygulamalarının çok dilli olacağını bildirdi. Demirbaş, "İlk etapta Sur Belediyesi Kürtçe, Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçesinde Türkçe ve İngilizce dillerinde bir mobil erişim sistemi oluşturduk. Yani artık elinizdeki andoid veya iphonelardan bu programı yükleyerek Sur Belediyesi'nin bütün hizmetlerine erişebileceksiniz ve Sur Belediyesi'nin çalışmaları ile ilgili bilgiler alabileceksiniz. Bu önemli bir çalışma ama en önemlisi çok dilli yapılmasıdır. Buradaki amaç belediye hizmetlerini etkin kılmak için farklı dilleri kullanmak, ama aynı zamanda dillerin ve kültürlerin gelişimini de sağlamaktır. Kürtçenin 4 lehçesini kullanacağız. İlk etapta Kurmanci ve Zazaki daha sonra Sorani ve Gorani'ye de kullanacağız. Aynı zamanda Ermenice ve Süryanice ve Rumca dillerini de bu bölgede kullanıldığı için değerlendireceğiz. Buradaki amacımız yer dilleri ulusal dil ve ortak dil ile evrensel dil ile buluşturup halkın hizmetine sokmakken, aynı zamanda biz halkın da hizmetlerden daha rahat daha iyi ve kaliteli bir şekilde yararlanmasını istiyoruz. Sanıyorum böylesi bir çalışma aynı zamanda Türkiye'de bir ilk olacak. Biz bu araçları insanın hizmetine sokmakla mükellefiz. Dolayısıyla teknolojik araçları artık yaşamı kolaylaştıran bir bakış açısının yanı sıra dillerimizin ve kültürlerimizin gelişimi için kullanacağız ve değerlendireceğiz" dedi.

APPLE VE GOOGLE'A 'KÜRTÇEYİ YAPINIZA ALIN' ÇAĞRISI

Dünyaca ünlü telefon markası Apple ile arama motoru Google'a seslenen Demirbaş, "Buradan çağrımız da Kürtçe'yi kendi hizmet dili olarak kullanmayan Apple ve Google'a sesleniyoruz. Artık Kürtçe'nin de bir medeniyet dili olduğunu bilmenizi istiyoruz. Kürtçenin de bir hizmet dili olduğunu bilmenizi istiyoruz. ve dillerin hizmete alınması için de çağrımızı yineliyoruz. Gelin artık o çok dilli yapınıza Kürtçe'yi de katın. Ççok dilli mobil belediyecilik hizmetleri ile de yeni bir hizmet yapmış olacağız Türkiye ve demokrasiye. Artık annelerimiz fırınlarını çamaşır bulaşık makinelerini ve buzdolaplarını da Kürtçe, Ermenice, Süryanice'de kullanabilirler. Biz bunun da çalışmasını başlattık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Abdullah Demirbaş, telefon işlemcisi Celal Göğer ile sözleşme imzaladı. - DİYARBAKIR

Kürtçe Mobil Uygulama Hayata Girdi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kürtçe Mobil Uygulama Hayata Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement