Kürtler Savaşı Kazanırsa Zengin Olacak - Son Dakika
Güncel

Kürtler Savaşı Kazanırsa Zengin Olacak

Kerkük'ün Zumar nahiyesi çevresinde IŞİD ile sert bir savaş içinde olan Peşmerge güçleri eğer bölgeyi kontrol altına alırsa 7 milyar varil petrol rezervine sahip olacak.

28.10.2014 22:59  Güncelleme: 23:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Musul'un Zumar nahiyesinin kontrol edilmesinden sonra, bölgedeki petrolü satmanın hazırlığını yapıyor. Zumar bölgesinde IŞİD ile şiddetli çatışmalar içinde olan Peşmerge güçlerinin zafere ulaşması durumunda bölgesel yönetim ekonomik olarak stratejik bir kazanım sağlamış olacak.

PETROL KAPASİTESİ 10 BİN VARİL

Zumar'da 7 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Nahiyedeki ana petrol kuyusu da 91 kuyuya geçiş sağlıyor. Çıkarılabilir petrol kapasitesi günlük 10 bin varil dolayında. Fakat şu an bölgedeki petrolü kimin satacağı konusu sorun olmuş durumda.

IRAK HÜKÜMETİ PETROL ÇALIŞMASININ İLERLEMESİNİ İSTEMİYOR

Rûdaw'a konuşan Musul Petrol Komisyonu Yöneticisi Beşir Gergeri, bu petrolün satışıyla ilgili karar mercii olmadıklarını söyledi. Gergeri, "Biz Irak Petrol Bakanlığı çalışanlarıyız. Bölgemizin Kürdistan Bölgesi'ne katılmasını istiyoruz. Bu yüzden de Irak Hükümeti bölgemizdeki petrol çalışmasının ilerlemesini istemiyor" dedi.

"6-7 MİLYAR DOLAR PETROL REZERVİNE SAHİP"

Kürdistan Bölgesi Petrol Güvenliği Ajansı Danışmanı Dr. Bewar Hınısi, "Dicle bölgesi stratejik bir bölge ve gaz haricinde 6-7 milyar petrol rezervine sahip. Kürdistan Bölgesi'nin bir komisyon kurup, oradaki petrol kuyularının satın alınması için öneride bulundum" dedi.

Dr. Bawer Hınısi, Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat Hükümeti'yle, bölgedeki petrolün durumuyla ilgili karar alması gerektiğini belirtti. Dr. Hınısi, Zumar'da çıkarılan petrolün günlük değerinin 1 milyar dolar olduğunu ve bu paranın bölge halkına paylaştırılması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE'YE PETROL AKIŞI KOLAYCA SAĞLANACAK

Dr. Bewar Hınısi, Kerkük- Ceyhan hattı üzerinden petrol ihraç edemeyeceklerini ancak Peşhabur üzerinden Türkiye'ye petrol akışı kolayca sağlayabileceklerini çünkü burada boru hattının hazır olduğunu ifade etti.

GÜVENLİĞİ PEŞMERGE SAĞLAYACAK

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Tabii Kaynaklar Komisyonu üyesi Dılşad Şaban ise, "Doğru, peşmergenin kontrolü sağladığı bir yerden geri çekilmesi sözkonusu olamaz ama bu, o bölgedeki petrolün doğrudan satılacağı anlamına gelmez" dedi.

Dılşad Şaban, bölge için ortak bir komisyon kurulabileceğini ancak güvenliğini elbette peşmergenin sağlayacağını ifade etti.

Kürtler Savaşı Kazanırsa Zengin Olacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kürtler Savaşı Kazanırsa Zengin Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • yavuz: allah mazlum kürdün yardımcısı olsun petrol zaten kürtlerin yılardır başka devletler yiyiyordu zehir zıkım olsun şimdi kürtler kendi kaynakların tadına bakacak 25 16 Yanıtla
  • karadenizli: merak etrmeyin isid orayi birakmaz birakirsa da yakar oyle giderler 16 22 Yanıtla
  • Moshe: 7 milyar varil petrol rezervini değil Kürtlere , kimselere bırakmazlar hacı 28 5 Yanıtla
  • VURUN KAHPEYE: EMPERYALIST SEREFSIZ AMERIKA , KÜRT DEVLETI KURULSUN DIYE NE GEREKIYORSA YAPIYOR 13 12 Yanıtla
  • Yeniçeri: Kürtler hep amele geldi amele ölecekler 12 12 Yanıtla
  • hasan t.: O Petrol Kuyusunu yakar gerekirse gene vermez Işid . . . Amerikan oyuncağı peşmergeye Irak'ta rahat yok ! 10 9 Yanıtla
  • sinan: o zaman inşallah kazanmaz diyelim k zaten o yönde duamız. 7 9 Yanıtla
  • EY İNSANLAR: Arkadaşlar müslüman kardeşlerim yeter artık bu çıkar,ırkçılık,kürt,türk tartışmaları kendimize gelelim bu kavga niye kötü emellerin maşası oluyoruz her geçen gün bizi kimler ayrıştırdi böyle kimler fitne soktu aramıza sorsalar hepimiz müslümanız HZMUHAMMEDin ümmeti ne durumda oysa bi kendimize gelelim insanız hepimiz... 16 0 Yanıtla
  • abc: Ne kadar kürtlerin düsmani var. 11 4 Yanıtla
  • insider: SIZ GIDIN ÖLÜN SONRA BIZ GELIR KONARIZ PETROLA 4 11 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement