Kürtlerin Kontrolüne Geçen Tel Abyad'da Hayat Normale Dönüyor - Son Dakika
Güncel

Kürtlerin Kontrolüne Geçen Tel Abyad'da Hayat Normale Dönüyor

YPG'nin kontrolüne girdikten sonra hayatın normale döndüğü Tel Abyad'da, IŞİD militanlarının sigara içenleri cezalandırdığı kafeslerde halk şimdilerde hatıra fotoğrafı çekiliyor.

20.06.2015 11:55  Güncelleme: 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YPG'nin kentte kontrolü sağlamasının ardından Tel Abyad'a geri dönüşler gerçekleşiyor. Yaşamın şu anda sakin olduğu kentte, ekmek ihtiyacını karşılayan tek fırının önünde halk uzun kuyruklar oluşturuyor.

BAZI EVLERDE ARAMALAR YAPILIYOR

Milliyet, YPG ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinin denetimi ele geçirdiği Tel Abyad'a girdi. İlçede yaşam yeniden canlanırken, geri dönenler evlerine yerleşti. Güvenlik nedeniyle saat 20.00'den Sabah 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanan kentte bu durumun bir süre daha devam edeceği belirtildi. Bu arada IŞİD militanlarının saklandığı şüphesiyle zaman zaman bazı evlerde aramalar gerçekleştiriliyor.

IŞİD'İN DEMİRDEN KAFESLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

IŞİD'in olası sabotajlarına karşı araçlar sıkı bir şekilde aramadan geçiriliyor. Kent merkezinde en dikkati çeken şeylerden biri IŞİD'in sigara içenleri üç gün kapatıp cezalandırdığı demirden kafesler oldu.

KİMLİK KONTROLÜ YAPILIYOR

Tel Abyad'da işyerleri yavaş yavaş açılmaya başlarken halk ekmek fırını başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin dağıtıldığı dükkanların önünde kuyruklar oluşturdu. Şehir merkezinde sakin bir hava gözlenirken, sokak ve caddelerde sıkı güvenlik önlemleri alınmış durumda. Şüpheli görülenler ve dışarıdan gelenler kimlik kontrolünden geçiriliyor.

IŞİD'İN TABELASI YERLERDE

Tel Abyad'ın girişinde YPG'liler kente giriş-çıkış yapan araçları sıkı kontrolden geçiriyor. Geçen kamyonetlerin bazıları geri dönen ailelerin yükleriyle dolu. Kürtler zafer işareti ve sevinç gösterileriyle Tel Abyad'a girerken, Araplar sessiz bir şekilde evlerine yöneliyor. Kentin IŞİD bayrak armalı giriş tabelası ise sökülerek yolun kenarına atılmış durumda.
Şehrin girişinden itibaren birçok binada YPG ve kadın ordusu YPJ bayrakları dalgalanıyor.

EKMEK KUYRUKLARI OLUŞMUŞ

Kentin cadde ve sokaklarında ilerlerken, bazı işyerlerinin açıldığına tanık oluyoruz. Şehir içlerine doğru gittiğimizde, halkın normal hayatına devam ettiğini gözlemliyoruz.
Kentin en yüksek kesiminde daha önce IŞİD bayrağının olduğu yere asılan dev bir YPG bayrağı dalgalanıyor. YPG savaşçıları zaman bulamadıkları için yemeklerini kaldırım kenarlarında yerken, fırın ve temel ihtiyaç maddelerinin dağıtıldığı işyerleri önünde uzun kuyruklara tanıklık ediyoruz. Kentin ekmek ihtiyacını karşılamak için sadece bir fırın faaliyette. Ekmek almak için insanlar kuyruk oluşturmuş durumda.

HEDEFTE RAKKA VAR

Tel Abyad'ın alınmasından sonra aralarında Burkan El Fırat'ın da bulunduğu ÖSO bileşenleri Tel Abyad'a yaklaşık 90 km. uzaklıkta bulunan IŞİD'e yönelik operasyonlara katılıyor. Bu operasyonların ardından hedef IŞİD'in başkenti Rakka'yı ele geçirmek. Tel Abyad'da stratejik noktalar halen YPG tarafından kontrol edilirken, kent merkezinde ise asayiş güçleri denetimi sağlıyor. Kentin ortak yönetilmesi doğrultusunda ise Arap, Türkmen, Çeçen ve Ermenilerin de aralarında yer aldığı yerel halk grupları ile görüşmeler devam ediyor.

SINIRDA GEÇİŞ HAZIRLIĞI

Tel Abyad sınır kapısı ise YPG'liler tarafından sıkı bir şekilde korunuyor. Sınır kapısının iki gündür güvenlik nedeniyle kapalı olduğunu aktaran Kobani Kantonu Başbakan Yardımcısı Halit Berke, sınır kapısında yaptığı incelemeden sonra Milliyet'e yaptığı açıklamada kapının güvenlik nedeniyle geçişlere kapatıldığını, yapılan bomba ve mayın araması sonrası bugün sivil geliş ve gidişlerine tekrar açılacağını söyledi.

"ZULMÜN EN BÜYÜĞÜNÜ YAPTILAR"

"Tel Abyad bölgesinde etnik temizlik yapıldığı, Arap ve Türkmenlere baskı kurulduğu" iddialarını kesin bir dille yalanlayan Berke, şöyle devam etti: "Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Başarılı bir sonuç aldık. Bu başarı sadece Rojava için değil, Suriye için de bir kazanımdır. Burada IŞİD katliam yaptı, işkence yaptı. Zulmün en büyüğünü yaptılar. Kürdistan üzerinde kirli oyunlar oynadılar. Tel Abyad'ın alınmasıyla Cizire-Kobani koridoru açıldı. Bu başarı sadece Tel Abyad'da değil, bu bölgede yaşayanların da kurtuluşudur. Biz herkesin burada huzur içinde yaşamasını istiyoruz. Her düşünceden, milliyetten ve dinden insanlar özgür yaşayacak. Demokratik ve özgür bir Suriye yaratmak için Tel Abyad örnek olsun. Milliyetçi ve faşist kesimler Türkmenlere ve Araplara baskı yapıldığını iddia ediyor. Kimsenin kimliğine, dinine ve rengine bakmıyoruz. Bu projeye Arap, Türkmen, Asuri, Süryani ve Ermeniler destek veriyor. Bu proje Ortadoğu için bir örnektir. Bu iddianın gerçek olmadığını isteyen gelip Tel Abyad'da görebilir. Dünya biliyor ki bizim buradaki amacımız tek millet, tek din ve tek kültür yaratmak değil, halklarla birlikte burayı yönetmektir."

"YPG'DEN BASKI GÖRMEDİK"

Tel Abyad'da hayatın normale dönmesinden sonra çok sayıda Arap aile, evlerine ve işlerinin başına döndü. Bunlar arasında yer alan İsmail adlı bir Arap geri döndükten sonra işyerini açtığını söyledi. İsmail, "IŞİD burada iken sigara içemiyor, satamıyorduk. Bırakın kadınları, erkeklerin giyimine bile karışıyorlardı. Sakal bırakmak mecburiyeti vardı. Kadınlar çarşafsız dışarı çıkamıyordu. IŞİD kentten gidip YPG gelince önceleri tedirgin idik. Ancak şimdi bir sorun yaşamıyoruz ve normal hayatımıza devam ediyoruz. IŞİD yönetimine göre şu anda daha özgür ve rahatız" dedi.

Bu arada sınırın geçişlere kapatılması nedeniyle dün hem Tel Abyad hem de Türkiye kesiminde tam bir sessizlik yaşandı. Yaklaşık 50 kişi olduğu gözlenen bir grup Türkiye'ye geçmek için tel örgüler ardında akşama kadar bekledi. Karşıdan ise yine küçük bir grubun Tel Abyad'a gelmek için kapı önünde bekledikleri görüldü.opraktan tümsekler yapıldığına tanık olduk.

'CEZA KAFESİ'NDE SİGARA KEYFİ

Şehrin tam orta yerinde bulunan kavşakta birden fazla insanın içine sığabileceği demirden yapılma kafes dikkat çekiyor. Sigarayı yasaklayan IŞİD yönetimi, sigara içerken yakaladıklarını üç gün boyunca ceza olarak bu kafese koyup teşhir ediyormuş. Şimdilerde kafese girip sigaralarını tüttüren Tel Abyadlılara, "Niçin burada içiyorsunuz" diye sorulduğunda, "Sigara içen insanlar burada teşhir ediyorlardı. Biz de bunu protesto etmek için burada içiyoruz" yanıtını veriyorlar.

Şeyho Hıdır adlı bir Kürt ise IŞİD'in Tel Abyad'ı almasından sonra şehirde terör estirdiklerini, zulüm yaptıklarını anlattı. Hıdır "IŞİD bir belaydı ve bu bela şu anda def edildi" dedi.


Kürtlerin Kontrolüne Geçen Tel Abyad\'da Hayat Normale Dönüyor

Son Dakika Güncel Kürtlerin Kontrolüne Geçen Tel Abyad'da Hayat Normale Dönüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (130)

  • Böyle bilin: Suriyedeki savaşın tek sebebi kürtlerdir arabı türkmeni yerlerinden yurdundan çıkran teröristleri kahraman gibi gösteriyor lar ama bir milleti ağlatarak zaptetiginiz o topraklar size de yar olmaz 226 117 Yanıtla
  • yorumcu: BU KANALDA GORRVLI LANEYLI PKK KACIRLERI HRR TURLU NIKLEN SALDIRIYORLAR LANETLİ PKK KOPEKLI 82 88 Yanıtla
  • yorumcu: BU KANALDA GORRVLI LANEYLI PKK KACIRLERI HRR TURLU NIKLEN SALDIRIYORLAR LANETLİ PKK KOPEKLI 87 59 Yanıtla
  • Başkent: BİR TÜRK OLARAK PYD NIN YAPTIKLARINI TAKTIR EDIYORUM.. UMARIM BUNDAN SONRA KAUGILARIMIZI GIDERIR VE YERLERİNE GERI DONERLER 44 101 Yanıtla
  • yorumcu: BENCE AKP PKK YPG ANYNI ZIHNIYYET AKP ILLE MHP BİRLESIRSE PKK TURKIYEYI KAN GOLUNE CEVIRECEGINNI ANLATTI AKP PKK AYNI 107 7 Yanıtla
  • İSLAM: KÜRTLER KENDİNİ YIRTSA PARÇALASA DEVLET OLMAZ 48 33 Yanıtla BAYBURTLU: SEN ALLAHI GOREMEZSIN AHMAK ALLAH HER MEKANDAN MUNEZEDİR O RAUFDUR RAHIMDIR 21 1 BAYBURTLU: SEN ATEIST OLLABILIRSIN O SADECE SENIN ICIN GECERLIDIR AHMAK PKKLI ZERDUST 3 4
  • BAYBURTLU: İŞİD NE KADAR TEHLIKELIYSE SİZ İŞİDDEN DAHA TEHLIKELISSINIZ İMANINIZ TEHLIKEDDEDIR KURANI KERIMDEN TEVBE SURESINNI AC OKU BAK SEN NERDESINNN 51 29 Yanıtla
  • v: işid kafirleri halepte türkmen köylerini bombalı arabalarla yerle bir etmiş gidin kurtarin 32 33 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement