Kurtulmuş: Başkanlık Meselesi, Türkiye'nin Geleceği Konusunda Bir Bütünün Parçası (2) - Son Dakika
Güncel

Kurtulmuş: Başkanlık Meselesi, Türkiye'nin Geleceği Konusunda Bir Bütünün Parçası (2)

Kurtulmuş: Başkanlık Meselesi, Türkiye\'nin Geleceği Konusunda Bir Bütünün Parçası (2)

ÇOMÜ'DE İLK DERS KURTULMUŞ'TANÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 2016-2017 Akademik Açılış Töreni'ne katılmak için kente gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ve eşi Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, ilk olarak Rektör Prof. Dr. Yücel Acer'i makamında ziyaret etti.

14.10.2016 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇOMÜ'DE İLK DERS KURTULMUŞ'TAN

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 2016-2017 Akademik Açılış Töreni'ne katılmak için kente gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ve eşi Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, ilk olarak Rektör Prof. Dr. Yücel Acer'i makamında ziyaret etti. Rektörlük binası önüne mavi ladin fidanı dikti. Ardından da törenin yapıldığı Troia Kültür Merkezi'ne geçti.

Terzioğlu yerleşkesi Troia Kültür Merkezi'ndeki tören başlamadan önce Afganistan'ın Badgis kentinden ÇOMÜ'ye İlahiyat Fakültesi'ne öğrenim için gelen ikinci sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Basharatullah Muradi, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'a ülkesinin yerel kıyafeti olan yeşil cübbe hediye etti. Cübbeyi basın mensuplarına gösterip, poz veren Kurtulmuş, Muradi'ye teşekkür etti.

Kurtulmuş, daha sonra ÇOMÜ 2016-2017 Akademik Yıl Açılış töreninde, 'Sykes Picot'un 100. Yılında Bir Barış Vizyonu' konulu ders verdi. Sykes Picot'un Birinci Dünya Savaşı'nın galiplerinin masa başında, özellikle bizim coğrafyamızla ilgili, Orta Doğu'nun coğrafyasıyla ilgili olarak birinci paylaşım üzerinde karar verdikleri anlaşma olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Üzerinden tam bir yüzyıl geçti. Aşağı yukarı Sykes Picot'yu oluşturan olayların aynen benzerleri yeniden oluşturulmaya çalışılıyor. 15 Temmuz'un ne manaya geldiğini, Sykes Picot'un ne olduğunu anlamadan anlamamız mümkün değildir. Çanakkale Harbi'nden sonra, İstiklal Harbi'mizden sonra, kurulan ulusal kurtuluş mücadelesiyle verdiğimiz yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ruhunun anlaşılabilmesi içinde Sykes Picot'yu anlamamız ve onun o bugüne ne ifade ettiğini çok iyi şekilde görmemiz lazım. Bir asır evvel gerçekten savaşın galipleri İngilizler, Ruslar, Fransızlar ve diğerler bir masanın etrafına oturdular. Ellerine pergelleri cetvelleri aldılar. Bu pergellerler, cetvellerle bugün Osmanlı'nın bakiyesi olan bu coğrafyadaki sınırları çizdiler. İstisnasız söylüyorum. Bu coğrafyadaki sınırların hiçbirisinin tarihi ve kültürel geçmişi yoktur. Geçerliliği yoktur. 'Örnek olsun' diye söylüyorum. Türkiye ile Suriye sınırının hiçbir yeri tarihsel gerçeklere dayandırarak çizilmemiştir. Hiçbir gerçekliliği olmayan bu sınırlarla Türkiye, Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan çizilmiş. Sınırlar çizilirken galipler sadece bundan sonraki dönemde bu sınırlarda oluşabilecek bir takım sorunları da, problemleri de o sınırların içine gömmüşlerdir. Dolayısıyla Sykes Picot'la bu coğrafya verilen en önemli sonuçlardan birisi suni sınırlarla ülkelerin bölünmesidir. Ama bu ülkeleri halkları bu sınırları kabul etmedi. Vicdanen benimsemedi. Şimdi bir asır sonra, bir asır önce sınırlarını böldükleri sınırlarda insanların gönüllerini ve zihinlerini bölmeye çalışıyorlar. Bugün bölgede devam eden birçok çatışmanın, DEAŞ'ın, PYD'nin, PKK'nın ve diğer terör örgütlerinin arkasındaki esas anlayışta budur" dedi.

"Sınırlarla böldükleri insanların şimdi gönüllerini ve zihinlerini bölerek tamamıyla birbirlerinden ayrı hale getirmek için bu terör örgütlerini maşa olarak kullanıyorlar" diyen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Şimdi zihinleri de gönülleri de bölmeye çalışan bu uluslararası emperyalist plana karşı uyanık olmamız lazım. Dünyanın bütün kavimleri burada, bütün emperyalist topraklardan getirilmiş olan insanlar burada, karşı cephelerde savaş uçaklarıyla İngilizlerin, Fransızlar'ın gemileriyle diğer ülkelerin yine aynı şekilde bu toprakları toplarla, tüfeklerle dövdüğü, her mevziyi paramparça ederek buradan geçeceklerini zannettikleri bir istila teşebbüsüyle karşı karşıya kaldık. Çanakkale'de, şu karşı tepelere o bombaları atanlar, Çanakkale Boğazı'na girip o gemilerle iki tarafı bombalayanların arkasındaki irade neyse, 15 Temmuz'da Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalayan irade aynı iradedir. Birbirinin aynısıdır. Bu iradeyi bilip tanıyacağız. Evet, saf bir şekilde buna katılmış olanlar varsa kusura bakma uyansınlar. Çanakkale müdafaasında da İngilizler'in, Fransızlar'ın 'Hilafeti kurtarıyoruz' diyerek Afrika'dan ve Asya'dan buraya getirdikleri Müslümanlar vardı. Artık herkesin uyanması lazım. Bu anlamda FETÖ denilen eşkıya çetesinin, kökü dışarıda olan bu emperyalist maşayı tanımak için öyle çok fazla alim olmaya gerek yok. Azcık aklı ve inancı olan, azcık vatan sevgisi olan herkes bu eşkıya çetesinin, bu terör örgütünün kökü dışarıda olan şebekenin ne olduğunu anlamıştır."

"BU COĞRAFYANIN KİLİT ÜLKESİ TÜRKİYE'DİR"

Kurtulmuş, bu coğrafyanın kilit taşı ülkesinin Türkiye olduğunu vurgulayıp, "Hiç boşuna uğraşmasınlar, bu millet kıyamete kadar bu coğrafyanın kilit taşı olmaya devam edecek. ve kimsenin de bizi oradan söküp atmaya gücü yetmeyecektir. Bu bölgenin bu coğrafyanın kilit taşı olan Türkiye büyük bir tecrübeye sahip. Üç asırdır ciddi bir modernleşme süreci yaşıyoruz. 150 yıldır bir demokratikleşme tecrübesi yaşıyoruz. 66 yıldır da çok partili bir siyasi hayat tecrübesi yaşıyoruz. 15 Temmuz'u da bu çerçeve de görmek lazım. 15 Temmuz kilit taşını yerinden sökmek ve bu milletin dağıtmak projesinin başlangıç günüydü. Eğer 15 Temmuz'da darbeciler başarılı olsaydı. Bu salonda hiç birimiz olmayacaktık. Bizler belki bir çukurda cesetlerimiz bulunacak. Çoğunuz cezaevlerinde bulunacaksınız. Üniversiteler kalmayacak. Türkiye önce bir iç savaşa, arkasından yabancı işgale hazır hale getirilecekti. Allah'ın lütfü ve Cumhurbaşkanımızın cesareti, milletimizin feraseti ve kararlılığıyla bu hain teşebbüs önlenmiş oldu. Ancak bundan sonraki süreçte de son derece titiz olacağız. Zor ve hassas bir dönemden geçiyoruz. Bu Anadolu toprakları nice ihanetler gördü. Kendi içimizden çıkan hain sürüleri bu ülkenin bu milletin önüne hep engel olmaya çalıştı. Ama hiç abartmadan söylüyorum. 15 Temmuz'daki teşebbüs, bu FETÖ çetesinin ortaya koyduğu ihanet Anadolu ve Rumeli topraklarının gördüğü en büyük ihanettir. Bu ihanetin mutlaka bir bedeli olacaktır. Bu ihaneti yapan çete ile irtibatlı, irtisatlı, yanında, yöresinde, önünde, arkasında kim varsa bunlar hepsi bedelini ödeyecekler. Hiç şüpheniz olmasın. Ancak bunu yaparken de ülkeyi yönetenler olarak adalet ve hakkaniyet sınırlarından asla çıkmayacağız. Yanlışlar olmaz mı olur. Olan yanlışlıkların düzeltilmesi için komisyonlar kuruluyor. 1 kişi bile olsa haksızlık yapılmaya gayret edilecek. Ancak sanki bir haksızlık yapılıyormuş, sanki bir FETÖ mağdurları meselesi varmış gibi algı operasyonu oluşturmak darbeye yapan zihniyetin planladığı işlerden birisidir. Bu memlekette FETÖ mağdurları yoktur. FETÖ'nün mağdur etmeye kalktığı 79 milyon milletimiz vardır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, verdiği ilk dersi öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı lgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer de dinledi.

Dersin ardından Kurtulmuş, Balıkesir'in Bandırma ilçesine gitmek üzere Çanakkale'den ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kurtulmuş: Başkanlık Meselesi, Türkiye'nin Geleceği Konusunda Bir Bütünün Parçası (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement