Kurtulmuş: Suriye'nin Toprak Bütünlüğünden Yanayız - Son Dakika
Güncel

Kurtulmuş: Suriye'nin Toprak Bütünlüğünden Yanayız

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, şu anda 'lime lime parçalanmış' olarak nitelendirdiği Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını belirterek, "Suriye'nin içişlerine karışmak, ya da oradan herhangi bir toprağı Türkiye'nin etkisine katma gibi bir kaygı içerisinde değiliz" dedi.

07.02.2016 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, şu anda 'lime lime parçalanmış' olarak nitelendirdiği Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını belirterek, "Suriye'nin içişlerine karışmak, ya da oradan herhangi bir toprağı Türkiye'nin etkisine katma gibi bir kaygı içerisinde değiliz" dedi. Mülteci sorununa değinen Kurtulmuş, "Iraklıları da sayarsak yaklaşık 3 milyon göçmenle karşı karşıya kaldık. Bombardıman devam ederse Halep'ten milyona ulaşacak bir göçmen dalgası olabilir. Sınırın dışında 25, 30 binin kişi var 15 bine yakın insan içeri girdi. Türkiye'nin egemenliğine yapılacak bir saldırıyı Türkiye asla kabul etmez" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, CNN Türk'te bugün Hakan Çelik'in canlı sunduğu programa katıldı. Kurtulmuş, son günlerde Türkmen göçü ile gündeme gelen sığınmacı sorununa değinirken, "Halep en kritik yerlerden biriydi. Aylar öncesinden ifade ediyorduk. Maalesef korkulan oldu. 'DAEŞ'e saldırı yapıyoruz' diye orası bir maymuncuk gibi her kapıyı açıyor. O görüntü altında sivillerin, muhaliflerin yaşadığı yerlere yoğun bir saldırlar yapıldı. Devam ediyor. Hazmetmek kapasitemizin sonuna gelinmiştir" dedi.

"YAKLAŞIK 3 MİLYON GÖÇMENLE KARŞI KARŞIYA KALDIK"

Kurtulmuş, Iraklılar'ın da sayılması halinde Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon göçmenle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederken "Ama sonuçta bu insanların gidecek başka yerleri yok. ya bombardımanlar altında orada ölecekler, bunu bütün dünyanın seyrettiği gibi Türkiye de seyrederek; bu zulme katkı verecek ya da sınırlarımızı açarak bu insanları kabul edeceğiz. Şu anda onu yapıyoruz" diye konuştu.

SINIRIN DIŞINDA 25, 30 BİNİN KİŞİ VAR

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Rakamlar sürekli değişiyor. Son saldırılarla birlikte yaklaşık 15 bine yakın insan içeri girdiği biliniyor. Sınırın hemen dışında 25, 30 binin kişinin olduğu gözlemleniyor. Şu anda bir kısmı içeri giriyor bir kısmı sınırların dışında her türlü insani destek verilerek orada tutulmaya çalışılıyor. Türkiye, bu insanlara 'gelmeyin' deme durumunda değil. Böyle bir şansımız yok. Yoksa bu insanların tamamına yakını ölüme terk edilmiş olur.

Bombardıman devam ederse Halep büyük bir şehir. Oralardan Türkiye'ye çok yüksek 100 binler belki milyona ulaşacak bir göçmen dalgası olabilir."

"TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE KARADAN GİRME İHTİMALİ"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Suriye'ye karadan girme olasılığını  değerlendirmesi istenince şunları söyledi:

"Suriye'nin, şu anda lime lime parçalanmış olan Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Hatta açıkça söyleyebiliriz ki belki bölgedeki güçler arasında sadece Türkiye, Suriye'nin bütünüyle bir arada kalmasını savunan ülkelerden birisidir. Yani orada bir bölge, Nusayri bölge olsun, bir bölge Kürt bölgesi olsun, bir bölge Arap bölgesi olsun gibi bir ayrıma asla rıza göstermeyiz. Bunun Suriye'nin geleceği için de bölgenin geleceği için de çok büyük bir felaket olduğunu, büyük bir tartışma, çatışma ortamını devam ettireceğini biliyoruz. Dolayısıyla biz Suriye'nin bütünlüğünden yanayız, Irak'ın bütünlüğünden yana olduğumuz gibi. Bizim tercihimiz budur. Suriye'nin içişlerine karışmak, ya da oradan herhangi bir toprağı Türkiye'nin etkisine katma gibi bir kaygı içerisinde değiliz. Suriye'deki iç savaş, vekalet savaşları öyle bir noktaya geldi ki, Suriye'deki herhangi bir gelişme birinci dereceden Türkiye'nin güvenlik meselesi haline gelebilir. Önceliğimiz Türkiye'nin egemenliğini, güvenliğini korumaktır. Türkiye'ye gelecek olan herhangi bir tehdidin, saldırının bunlara karşı Türkiye kendisini koruyacak güce sahiptir. Bu hazırlığı her zaman yapıyor. Bir güç savaşının bir parçası halin gelmek değildir. Teyakkuz halinde oluruz gelişmeleri çok yakından takip ederiz. Kritik nokta, Türkiye'nin egemenliğine yapılacak bir saldırıyı Türkiye asla kabul etmez. " - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kurtulmuş: Suriye'nin Toprak Bütünlüğünden Yanayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement