Kuruyemişe Büyük Zam - Son Dakika
Ekonomi

Kuruyemişe Büyük Zam

Mutfaktaki yangın kuruyemişçiye de sıçradı. Antep fıstığı 30-35 liradan 60 liraya çıktı. Ceviz içi 55 lira oldu. Kuru kayısının fiyatı ise geçen yıla göre 3'e katlandı.

10.12.2014 09:53  Güncelleme: 10:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mutfaktaki yangın kuruyemişçiye de sıçradı. Antep fıstığı 30-35 liradan 60 liraya çıkarken, ceviz içi 55 lira oldu. Kuru kayısının fiyatı ise geçen yıla göre 3'e katlandı. Tüm kuruyemiş ürünlerinde artan fiyatların 2015 yılına kadar daha da yükselmesi öngörülüyor.

YÜZDE 200 ZAM

Bu yıl yaşanan don, kuraklık ve aşırı yağışların tarım ürünlerine zarar vermesi, sebze ve meyve fiyatlarını artırdığı gibi kuruyemiş fiyatlarını da yükseltti. Fiyatlar yüzde 100 ile yüzde 200'lere kadar arttı. Geçen yıl perakende fiyatı en düşük 6-8 lira olan dut, bu yıl 23 ila 30 liradan satılıyor. Yüzde 70 oranla artış gösteren Antep fıstığı 30-35 liradan 60 liraya çıkarken, ceviz içinin fiyatı 30-35 liradan 55 liraya kadar yükseldi. Geçen yıl 12-18 lira arasında satılan kayısı bu yıl 50-55 liraya kadar yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Fındık içi 22-26 liradan 50-60 liraya, incir ise 9-12 liradan 24-35 lira arasında satılıyor.

EN ÇOK ZAM GELEN KURUYEMİŞLER

Fındık, ceviz, kayısı, badem, dut gibi ürünlerin 30 Mart'taki büyük don öncesi ve sonrasında yaşanan don olaylarından olumsuz etkilendi. En fazla fiyat artışı dut, ceviz içi, Antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir ve fındık içi başta olmak üzere tüm ürünlerde görüldü. Kış aylarında çok fazla tüketilen kuruyemişin fiyat pahalılığından dolayı daha az tüketildiğini belirten kuruyemiş perakendecisi Ergün Güven, "Yerli mahsullerimizde en büyük etken, ürünlere don vurması ve ürünlerin yanması. Bundan dolayı ürün rekoltesinde düşüklükler oldu. Bu da haliyle fiyatları etkiledi. Diğer taraftan ithal ürünlerde fiyatlar arttı. Doların TL karşısında değer kazanması ithal malların fiyatlarını da artırıyor." ifadelerini kullandı. Altı ay önceki fiyatlara göre şu anki kuruyemiş fiyatının yüzde 100 zamlandığını ifade eden Güven, "Örneğin, 6 ay önce fındığın toptan fiyatı 17-18 lira iken şu anda 38-40 lira arasında. Aynı şekilde 28 lira olan Antep fıstığı şimdi 40 lira. İncir ise 6 ay önce 12 liraydı şimdiyse 25 lira." dedi.

ESNAF KAN AĞLIYOR

Rami Kuru Gıda Toptancılar Hali'ndeki esnaf ise kuruyemişteki artan fiyatların satışları olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Geçen yıla göre satışların yarı yarıya düştüğünü belirten esnaflar, yılbaşında kuruyemiş tüketiminin artmasını ümit ediyor. Kuruyemiş fiyatları semtlere göre de değişiyor. En pahalı kuruyemiş Nişantaşı, Yeşilköy, Başakşehir ilçelerinde satılırken, en düşük fiyatlar ise Bağcılar, Şirinevler ve Gaziosmanpaşa'da görülüyor. Nişantaşı'nda Antep fıstığının kilosu 75 liraya kadar satılırken, Şirinevler'de aynı ürün 50 lira civarında.

FYATLARIDA DAHADA ARTACAK

Kuruyemiş fiyatlarındaki artışı değerlendiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, fiyatları yalnızca iklimsel koşullara bağlamanın eksik olduğunu ifade etti. 30 Mart'ta yaşanan don olayının bu ürünlere zarar verdiğini hatırlatan Yetkin, ürün verimindeki düşüş kadar fırsatçılığında artış sebebi olduğu bilgisini veriyor. Çiftçiden çıkan ürünlerin tüketiciye gelene kadar birden fazla fiyatlandırma yapıldığını kaydeden Yetkin, "Komisyoncular araya giriyor. Bir de ürünün azlığını fırsat bilip fiyat artıranlar var. Bu kişiler stoklarında bulunan malları üstelik yüksek fiyatla piyasaya yavaş yavaş sokuyor. Yeni ürünleri henüz piyasaya sürmedikleri için fiyatlar sürekli artıyor. Bir de Türkiye kabuklu ürünleri ihraç eden ülkeler arasında bundan dolayı iç pazarda ürün bulma sıkıntısı da fiyatları artırıyor." dedi. Yetkin, 2015'e kadar fiyatların daha da artacağını belirtiyor.

Kuruyemişe Büyük Zam
Kaynak: Haberler.Com

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • BEMBEYAZ: YENİ YIL GELİYOR YA!! FAKİRİN TEK LÜKSÜ EVİNDE KURUYEMİŞ YEMEKTİ ONA DA GÖZ DİKTİLER. . BİM DEN ALACAĞI SİMBAT ACIMTRAK ÇEKİRDEĞİ YER ARTIK ONA DA ZAM GELMEZSE!!!! 28 0 Yanıtla
  • acemi serhoş: eee. . . yılbaşı yakın , sezdiler piyangonun bana çıkacağını. . . desene fışgıyı sek götürecez bu yılbaşı. . . 12 0 Yanıtla
  • murat: Emine yesin gücü bana versin çok güzel ağlıyor 9 1 Yanıtla
  • sener: kiloları 1000 tl olsa ne oladak ki isterse 2000 lt olsun nasıl olsa yiyemiyoruz sayelerinde 9 0 Yanıtla
  • EMEKLİ: Şu memlekette ne artmadıki, ülkeyi günlük gülüstanlık gösterenlere sormak lazım fakirin sofrasına kaç aydır et girmiyor. Kuru fasulyemizi bile soframızdan çaldılar. Kim kimin hakkını yiyorsa haram zıkkım olsun. Bu dünyanın öbür tarafıda var. 7 0 Yanıtla
  • HeRSeYYaLaN: Yalan haber.bende cevizici 35 hemde gayet guzel..gidip lüx alisveris fiyatlarini yazmayin. 2 5 Yanıtla
  • Alp Kurt: ALMAK ZORUNDA MIYIM YAHU ???? Almıyorum. . . hepsi bu kadar. . . 6 0 Yanıtla
  • AFİYET: Milletin iki kuruşluk keyfi vardı, onuda becerdiniz, en sevdiğim çekirdeği bile yiyemez oldum, yiyebilenlere afiyet olsun. 5 0 Yanıtla
  • ANTEBİYA: Protesto ediyorum fırsatçıların ürünü 2 0 Yanıtla

Advertisement