Kuş Cennetinde Yaban Hayatına İlk Yardım Hizmeti - Son Dakika
Güncel

Kuş Cennetinde Yaban Hayatına İlk Yardım Hizmeti

Kuş Cennetinde Yaban Hayatına İlk Yardım Hizmeti

KIZILIRMAK Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi, geçen yıl açıldığı Ekim ayından bugüne kadar yaralanan 105 hayvanı tedavi ederek doğal hayatlarına döndürdü.

15.08.2016 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KIZILIRMAK Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi, geçen yıl açıldığı Ekim ayından bugüne kadar yaralanan 105 hayvanı tedavi ederek doğal hayatlarına döndürdü. İlk Yardım Ünitesi Veterineri Peria Tabatabaei, "Ünitemize genellikle kanatlı hayvanlar getiriliyor. Tedavilerini çabuk gerçekleştirip, nereden alındılarsa o alana geri bırakıyoruz" dedi.

Samsun'un 19 Mayıs, Bafra ile Alaçam İlçesi sınırlarında 56 bin hektarlık alanıyla yaklaşık 350 kuş türünü barındıran Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin bünyesinde bulunan Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi, yaralanan veya hastalanan hayvanları tedavi ediyor. 16 hayvan bakım kapasiteli ve 3 personelin görev yaptığı ünitede, Ekim 2015 tarihinden bugüne kadar toplam 105 hayvan tedavi edilerek doğal hayata geri bırakıldı. Yaban Hayvanları İl Yardım Ünitesi Veteriner Hekimi İran asıllı Peria Tabatabaei, şöyle dedi:

"Geçen Ekim ayından bu yana hizmet veriyoruz. Amacımız; kuş cennetinde ki yaralı yaban hayvanlarının tedavilerini anında yapabilmek için açılmış bir ilk yardım ünitesidir. Ünitemize gelen hastalar genellikle kanatlı hayvanlardır. Yaban hayvanları oldukları için kendimizi tedavilerini yaparken çok fazla göstermiyoruz. Çünkü strese girip kaybedebilme imkanımız çok yüksek. Tedavilerini çabuk gerçekleştirip, nereden alındılarsa o alana geri bırakıyoruz. Bu zamana kadar 105 hastamız geldi. 3 kişi görev yapıyoruz. 16 tane hastaya hizmet verebiliyoruz. 6 tane de dış kafesimiz var. Minimum 16 hasta kapasiteli bir alanda hizmet veriyoruz. Şuanda genç gümüş martılarımız çok fazla bulunmakta. 1 yaralı leyleğimiz var. 1 puhu kuşu yavrumuz var. Kulaklı orman baykuşu, nesli tükenmekte olan üveyimiz, güvercin, şahin gibi hayvanlar en sık rahatsızlanan hastalarımız. Yavru baykuşlar da üreme sezonunda çok geliyor."

GÜMÜŞ MARTI VE GUGUK KUŞU TEDAVİ GÖRÜYOR

Hasta ve yaralı kuşları deltaya ziyarete gelenler ya da Samsun Milli Parklar Şube Müdürlüğü personellerince kendilerine getirdiklerini, ünitede şu an gümüş martı ve guguk kuşunun tedavisinin devam ettiğini söyleyen Peria Tabatabaei, şöyle konuştu:

"Gümüş martının viral bir hastalığı var. Bu hastalık martılarda çok sık görülüyor. Bir haftadır bizimle birlikte. Şu an sağlık durumu iyiye gidiyor. 10 gün içerisinde onu doğaya bırakacağız. Diğer tedavide olan ise guguk kuşuydu. Yuva paraziti olarak bilinen bir rahatsızlığı var. Kendi anneleri pek beslemediğinden dolayı bu kuşları kendi yumurtlama dönemlerinde yumurtaları başka kuş yuvalarına bırakıyor ve o kuşlar da kendi yavrusu zannederek büyütüyor. Kendisi bakteriyel bir hastalıktan dolayı kliniğimizde tedavisini yapıyoruz. Bize bu hayvanları genellikle buraları gezerken gören vatandaşlar getiriyor. Milli Parklar müdürlüğü ile de iş birliği içerisindeyiz. Çünkü bu türler genellikle mili parkların koruması altında. Onlar tedavi için buraya getiriyorlar. Bizde tedavilerini yapıp doğaya geri bırakıyoruz."

Kızılırmak Deltası, binlerce göçmen kuş, yılkı atları, evcil büyük ve küçükbaş hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

- Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kuş Cennetinde Yaban Hayatına İlk Yardım Hizmeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement