Kuşadası'nda Riskli Zemin Nedeniyle 114 Konuta Tahliye - Son Dakika
Güncel

Kuşadası'nda Riskli Zemin Nedeniyle 114 Konuta Tahliye

Kuşadası\'nda Riskli Zemin Nedeniyle 114 Konuta Tahliye

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde fore kazık çalışması yapılan bir inşaattan kaynaklandığı sanılan zemin hareketliliği nedeniyle, riskli bulunan üç sitedeki 63'ü aktif kullanılan toplam 114 konut tahliye edildi.

15.11.2014 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde fore kazık çalışması yapılan bir inşaattan kaynaklandığı sanılan zemin hareketliliği nedeniyle, riskli bulunan üç sitedeki 63'ü aktif kullanılan toplam 114 konut tahliye edildi. Evlerini boşaltmak zorunda kalan 223 kişiden 180'i ilçedeki bir otele yerleştirilirken, bazıları da yakınlarının yanına taşınmayı tercih etti.

Kadınlar Denizi Mahallesi, Süleyman Demirel Bulvarı'nda, yapımına geçen yıl başlanan inşatta fore kazık çakılması sonucu kaynaklandığı sanılan zemin hareketlliği Mücella Emgin, Dergah ve Özgün Siteleri'nin bulunduğu bölgede tehlike yarattı. Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı ile belediye ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda bazı bloklarda yaşayan vatandaşların olası bir faciaya karşı tahliyesine karar verildi.

Yapılan tespitler sonucu 114 konutun riskli durumda olduğu belirlendi. Bu konutlardan 51'inde çeşitli nedenlerle yaşayan olmadığı tespit edildi. Diğer 63 konuttaki toplam 223 kişi ise evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Kuşadası Belediyesi mağdur vatandaşlardan 180'ini bir apart otele yerleştirip, battaniye, elektrikli soba, kumanya, temizlik malzemeleri dağıttı. Mağdur vatandaşlardan bazıları ise otel yerine yakınlarına misafir oldu.

Kuşadası Belediyesi'nden yapılan açıklama 30 Eylül ve 5 Kasım tarihlerinde yapılan incelemeler sonucunda söz konusu bölgedeki zemin hareketliliğinin tespit edilip, kaymakamlık aracılığı Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden yerinde inceleme ve olası tehlikeyi önleme çalışmaları konusunda teknik destek talebinde bulunulduğu belirtildi. Buradan gelecek rapor beklenirken, bölgede bulunan inşaat şirketlerine, müteahhitlerine ve yapı denetim firmalarına ve bir üniversiteye gerekli yazılar yazılıp, gerekli incelemelerin yapılması ve önlem alınması istendiği de belirtilildi.

İMARI DEĞİŞTİRİLMİŞ

Üç siteyi tehlikeye sokan zemin hareketliliğine imar rantının neden olduğu ortaya çıktı. Arazinin, öndeki yoldan kot almak için iki yıl önce imarının değiştirildiği, ruhsat veya izin alınmadan, sözlü olur ile hafriyata başlandığı belirlendi. Kuşadası Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ruhsatsız, izinsiz yapılan hafriyat ile büyük bir alan boşaltılmış. Ardından fore kazık çalışmasına başlanmış. Bu yılın Mayıs ayında, yeni belediye yönetimi sırasında yapılan incelemede buradaki çalışmaların tümünün sözlü izinle yapıldığı, hiçbir yasal dayanağının ve ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. İki kez mühürlendi. Çalışmalar sürünce savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Yüzde 90'ı tamamlanan kazık çakma çalışmasının bitirilmemesi durumunda telafisi imkansız sonuçlar ortaya çıkacağı görülünce, yetkili firma ve yapı denetim firmasının onayıyla sadece fore kazık ruhsatı verildi. Kesinlikle hafriyat yapılmasına izin verilmediği gibi sıkı denetim getirildi. Eğer o kazıkların tamamlanmasına izin verilmeseydi büyük bir facia yaşanacaktı. Çakılan onca fore kazığa rağmen böylesi bir durum ortaya çıkıyorsa, kazıkların tamamlanmaması halinde yaşanacakları düşünmek bile istemiyoruz" denildi.

Site sakinlerinden Şerif Yağcı ise inşaat kazısının yapıldığı ilk günden itibaren tehlikeyi sezip, gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi.

Yağcı, "Burada inşaat çalışması ve toprak alınma işlemi 2013 Ağustos ayında başladı. İtiraz ettik. Arazi sahipleri büyük bir hızla buradaki toprağı boşalttı. Büyük bir oyuk haline geldi. Facia yaşanabileceği uyarısını defalarca yaptık. Kimse bizi dinlemedi. Sonradan öğrendik ki ticari imarda yoldan kot alma söz konusu olduğundan bölgenin imarı 2012 yılında değiştirilmiş. Rant için bir imar faciası işlenmiş. O imar değişikliğine 'evet' diyen belediye başkanı ile meclis üyeleri, bugün yaşananların sorumlusudurlar. Haklarında dava açılıp, tüm zararlar onlardan tahsil edilmelidir" dedi. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kuşadası'nda Riskli Zemin Nedeniyle 114 Konuta Tahliye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement