Kuşadası'nın Tarihsel Birikimi Bu Merkezde Canlanacak - Son Dakika
Güncel

Kuşadası'nın Tarihsel Birikimi Bu Merkezde Canlanacak

Kuşadası\'nın Tarihsel Birikimi Bu Merkezde Canlanacak

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde hizmete açılacak Kuşadası F.Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER) ilçede çeşitli dönemlerde kullanılan ev ve iş aletleri ile şiir, tiyatro ve masal kitaplarına ev sahipliği yapacak.

01.09.2015 10:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde hizmete açılacak Kuşadası F.Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER) ilçede çeşitli dönemlerde kullanılan ev ve iş aletleri ile şiir, tiyatro ve masal kitaplarına ev sahipliği yapacak. Merkezin ilçenin kurtuluş günü olan 7 Eylül'de açılması planlanıyor.

Kuşadası'nın müze temalı kültür kerkezi, Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER) ilçenin kurtuluş gününde kapılarını ziyaretçilere açacak. Merkezde, masal odası, sadece şiir, tiyatro ve masal kitaplarının olduğu kütüphane ile Kuşadası'nda çeşitli dönemlerde kullanılan ev ve iş aletlerinin sergilendiği bir alan olacak. Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı (KEGEV) Kurucu Başkanı işadamı Hüseyin Arabul, merkezde geleneksel el sanatları bölümünün bulunacağını söyleyerek, "Kuşadası ve çevresinde yıllar önce yaşamlarını devam ettirmek için gelen mübadillerin yaşamıyla ilgili bilgi ve belgelerin olduğu bir bölüm ile şiir, tiyatro ve masal kitaplarının olduğu kütüphane yer alacak. Merkezin önemli bir diğer bölümü ise Masal Odası olacak. Bir zamanlar milyonlarca çocuğun televizyonlardan zevkle izlediği Adile Naşit, F.Özel Arabul'un yazdığı masallarını okuyordu. O görüntülerin kayıtlarını TRT'den alıp getirdik. Bazı masalları animasyon ve çizgi filmleri ile şekillendirdik. Anaokulu öğretmenleri çocukları buraya getirip masal dinletebilecekler" dedi.

KUAKMER'in, Kuşadası'nın belleğini oluşturacağını söyleyen Hüseyin Arabul, Kuşadası'nda yaşayanların geçmişte bir takım örf ve adetleri bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

"İnsanların kilerinde, mahzeninde deposunda olan bir takım malzemeleri topladık. Bundan sonra da bağışları bekliyoruz. Bu merkezi ne kadar zenginleştirirsek, kültürümüz ve belleğimizi zenginleştirmiş oluruz. Merkezimizi Ödemiş'teki Yıldız Kent Arşivi ve Müzesini kuran Prof. Dr. Engin Berber ve ekibi dokuz ay gibi kısa sürede tamamladı."

KEGEV Başkanı Şefik Sözer ise bu kültür merkezi ile önümüzdeki süreçte birçok ödül alacaklarına inandıklarını belirterek, "Bu merkezdeki objeler önümüzdeki yıllarda yeni yeni müzelerin temelini oluşturacak" dedi.

KUAKMER, ikisi KEGEV, biri belediye diğeri ise Arabul ailesinden dört kişi tarafından yönetilecek. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kuşadası'nın Tarihsel Birikimi Bu Merkezde Canlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement