Kuşatma Altındaki Madaya'da "Böbrek Hastaları" Yardım Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Kuşatma Altındaki Madaya'da "Böbrek Hastaları" Yardım Bekliyor

Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya beldesinde böbrek yetmezliği hastaları diyalize giremedikleri için sağlık durumları gün geçtikçe kötüleşiyor.

25.10.2016 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHAMMED MİSTO - Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya beldesinde böbrek yetmezliği hastaları diyalize giremedikleri için sağlık durumları gün geçtikçe kötüleşiyor.

Temmuz 2015'ten beri Beşşar Esed rejimi ve Hizbullah militanlarının kuşatması altındaki 40 bin nüfuslu beldede, böbrek yetmezliği hastaları ölümle mücadele ediyor.

Kuşatma altında bulunduğundan beri çok sayıda insanın öldüğü Madaya'da, halihazırda 7'si ağır 25 böbrek yetmezliği hastası var. Ancak beldedeki hastanelerde böbrek yetmezliği hastalığı olanlar için hayati önem taşıyan diyaliz makinesi bulunmaması sebebiyle hastaların durumu gittikçe ağırlaşıyor.

AA muhabirine konuşan sağlık durumu ciddi hastalardan Ali Gusun, kendisine 8 hafta önce böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu belirtti.

"O günden bu yana hastalığım gittikçe ağırlaşıyor" diyen Gusun, "Hatta yiyip içemiyorum. Acilen diyaliz makinesine girmem gerekli. Ancak, beldedeki sahra hastanelerinde diyaliz yapılamıyor." ifadelerini kullandı.

Gusun, yardım kuruluşlarına çağrıda bulunarak, "Tedavi için bizi buradan çıkarmalarını istiyorum." dedi.

Sağlık görevlisi Abdulvahab Ahmed de Gusun'un durumunun çok ağır olduğunu, yaklaşık 2 haftadır sadece serumla beslendiğini, bunun hastalığı daha da artırdığını ifade etti.

Madaya'daki hastanelerin böbrek yetmezliği hastalarına hizmet sunacak donanıma sahip olmadığını aktaran Ahmed, hastalığın beldede yayılmasının nedeninin insanların tek yönlü beslenmesi olduğunu söyledi.

Ahmed şunları kaydetti:

"Böbrek yetmezliği hastalığı, insanlar sadece pirinç ve bakliyat ürünleri tüketmek zorunda kaldığı, vücut vitamin ve minerallerden yoksun kaldığı için ortaya çıkıyor. Birleşmiş Milletler ve Suriye Kızılayının duruma acil müdahale etmesini talep ediyorum."

Keskin nişancılar beldeden çıkmak isteyenleri vuruyor

Öte yandan, rejim ve Hizbullah milisleri, yaklaşık 15 aydır kuşatma altında tuttukları Madaya'ya giriş ve çıkışları engellemek için belde etrafına keskin nişancılarını konuşlandırdı.

Keskin nişancılar, Hizbullah militanlarının çevresine mayına döşediği Madaya'dan çıkmak isteyenleri acımasızca vuruyor. Keskin nişancıların cumartesi günü beldeden çıkmak isterken vurduğu bir genç bugün hayatını kaybetti.

Yılbaşından itibaren birkaç defa yardım giren Madaya'da, söz konusu yardımların yetersiz olduğu, belde halkının gıda ihtiyacını kapsayacak kadar çeşitli olmadığı görülmüştü. Binlerce insanın ağır hasta olduğu ve acil tedavi ihtiyacı duyduğu beldeden, Kızılayın gözetiminde yalnızca 400 ağır hasta çıkarılmıştı.

Beldede mart ayında protein eksikliğinden kaynaklanan Kuvaşiorkor hastalığı ortaya çıkmıştı. Madaya'da ablukanın başladığı Temmuz 2015'ten beri açlığın sebep olduğu hastalıklar nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuşatma Altındaki Madaya'da 'Böbrek Hastaları' Yardım Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement