Kuşatma Altındaki "Madaya'da" Yaşanan İnsanlık Dramı - Son Dakika
Güncel

Kuşatma Altındaki "Madaya'da" Yaşanan İnsanlık Dramı

Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeybatısında yer alan ve 7 aydan bu yana rejim güçleri ile Hizbullah milislerinin kuşatması altında yer alan Madaya beldesinde bir kişinin açlıktan hayatını kaybettiği, 10 kişinin ise durumunun ciddi olduğu bildirildi.

25.01.2016 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeybatısında yer alan ve 7 aydan bu yana rejim güçleri ile Hizbullah milislerinin kuşatması altında yer alan Madaya beldesinde bir kişinin açlıktan hayatını kaybettiği, 10 kişinin ise durumunun ciddi olduğu bildirildi. AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 7 aydan bu yana rejim güçleriyle Hizbullah milislerinin kuşatması altında bulunan başkent Şam'ın kuzeybatısında bulunan Madaya'da Muhammed İsa gıda yetersizliğinden yaşamını yitirdi.

Madaya'da durumu kritik olan 400 kişinin en yakın zamanda beldeden çıkarılıp tedavi altına alınması gerektiğini ifade eden kaynaklar acil olarak 10 kişinin derhal beldeden çıkarılıp hastaneye nakledilmesi gerektiği dile getirildi.

Belde üzerindeki kuşatmanın devam ettiğini ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Madaya'ya yeteri yardımı yapmadığını belirten kaynaklar, "BM 40 bin nüfuslu bir beldeye yeteri kadar yardımda bulunmadı. Hala insanlar açlıktan ölüyor. Sağlık sorunları nedeniyle 400 kişinin beldeden çıkıp tedavi görmesi gerekiyor. Bu kişilerin durumları her gün daha kötüye gidiyor" dedi.

"Madaya'da sağlıklı tek bir kişi bile görmedik"

Rejim güçleri ve Hizbullah tarafından Temmuz 2015'ten bu yana abluka altında tutulan Madaya halkı için BM'nin gönderdiği insani yardım malzemeleri, Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekipleri denetiminde 11 Ocak günü bölgeye sevk edilmiş, ikinci insani yardım konvoyu ise14 Ocak'ta ulaşmıştı.

İlk konvoya katılan BM ve Kızılhaç yetkilileri, Madaya'daki durumun kendilerini dehşete düşürdüğünü, sağlıklı tek bir kişi bile görmediklerini ve yetersiz beslenme nedeniyle birçok kişinin hayati tehlikede olduğunu söylemişti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini, bu kişilerin tahliye görüşmelerinin ise devam ettiğini ifade etmişti.

Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölgede son bir ayda 30'dan fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti.

BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel hayati ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuşatma Altındaki 'Madaya'da' Yaşanan İnsanlık Dramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement