Kuşların Mutfağı" Homa Dalyanı Yaşatılmaya Çalışılıyor - Son Dakika
Yerel

Kuşların Mutfağı" Homa Dalyanı Yaşatılmaya Çalışılıyor

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıkı: "Kuşların mutfağı özelliği taşıyan ve su kuşlarına üreme imkanı sağlayan İzmir Kuş Cenneti'ndeki Homa Dalyanı, iyileştirmelerle yaşatılmaya çalışılıyor" "Dalyanda sürdürülen bu iyileştirme çalışması yok oluşu durdurmak ve kuşların.

07.10.2014 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NECİP KARATUNA - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "kuşların mutfağı" olarak bilinen ve su kuşlarına üreme imkanı sağlayan İzmir Kuş Cenneti'ndeki Homa Dalyanı'nın, iyileştirmelerle yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.

Sıkı, AA muhabirine, Homa Dalyanı'nda yapılanların, İzmir Kuş Cenneti'nin geleceğini teminat ve güvence altına alan bir çalışma olduğunu belirtti.

Gediz Deltası'nın, 291 kuş türünün yaşadığı ve 117 türün kuluçkaya yattığı Türkiye'nin ve dünyanın önemli bir sulak alanı olarak korunması gerektiğine dikkati çeken Sıkı, "Homa Dalyanı ise İzmir Körfezi'nde aktif olarak hayatta kalan tek dalyan olup adeta kuşların mutfağıdır. Önceki yıllarda faal olduğu halde Kırdeniz, Çilazmak, Ragıppaşa ve Çakalburnu dalyanları, sığlaşma ve kıyı kordonunun dalga aşındırması nedeniyle yok olmuştur. Kuşların mutfağı özelliği taşıyan ve su kuşlarına üreme imkanı sağlayan Homa Dalyanı iyileştirmelerle yaşatılmaya çalışılıyor" ifadesini kullandı.

Çalışma yapılmaması durumunda Homa'nın da diğer dört dalyan gibi yok olmaya yüz tutacağını anlatan Sıkı, dalga aşındırması nedeniyle kuşların ürediği üç adanın kaybolacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Son üç yılda, dünyada soyu azalan tepeli pelikanların ilk defa ürediği orta ada yok olmuş ayrıca doğu ve batı adası hem yüzde 50 küçülmüş hem de küçük parçalara ayrılmıştır. Dalyanda sürdürülen bu iyileştirme çalışması yok oluşu durdurmak ve kuşların mutfağındaki yangını söndürmek için yapılan örnek bir çalışmadır. İyileştirme çalışması ile dalyandaki sığlaşmaya ve dalyanın tekrar canlanmasını sağlamak için su dolaşım kanalı açılacak, çıkan malzeme ile de yok olan orta ada tekrar tesis edilecektir."

"Gölge etmeyin, başka ihsan istemiyoruz"

Yasal işlemler tamamlanarak başlatılan Homa Dalyanı rehabilitasyon çalışmasını kötülemek ve engel olmanın, hiçbir kişi veya sivil toplum kuruluşuna yarar sağlamayacağını belirten Sıkı, "İzmir Kuş Cenneti ve İzmir'in kaderini değiştirecek bu projeye gölge etmeyin, başka ihsan istemiyoruz" diye konuştu.

Çalışmaların, kuş cenneti bakımından büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Sıkı, "Çalışmalarla Türkiye'de sadece dört yerde kuluçkaya yatan tepeli pelikanlar başta olmak üzere kara gagalı sumru, hazar sumrusu, Akdeniz martısının üremesi garanti altına alınacak" değerlendirmesinde bulundu. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuşların Mutfağı' Homa Dalyanı Yaşatılmaya Çalışılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement