Küstüğü 16/9'un Müteahhidi, Erdoğan'ın Mezun Olduğu Okulu Bedelsiz Yapacak - Son Dakika
Ekonomi

Küstüğü 16/9'un Müteahhidi, Erdoğan'ın Mezun Olduğu Okulu Bedelsiz Yapacak

Küstüğü 16/9\'un Müteahhidi, Erdoğan\'ın Mezun Olduğu Okulu Bedelsiz Yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da mezun olduğu İstanbul İmam Hatip Lisesi'ni, 'siluet' tartışmalarına konu olan '16/9 Projesi'nin müteahhidi Mesut Toprak yeniden yapacak.

16.07.2015 08:37  Güncelleme: 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1973'te mezun olduğu İstanbul İmam Hatip Lisesi'nin bina ve bahçe kullanımı açısından artık ihtiyaca cevap veremediği gerekçesiyle öğrencilerin sosyal kültürel, spor gibi aktivitelerde bulunabilmesine imkan sağlayacak şekilde yeniden inşa edilmesi için büyük bir takasa imza attı. Büyükşehir, Başakşehir'deki toplam 16 bin 692 metrekare büyüklüğünde iki arsasını, mülkiyeti İlim Yayma Vakfı'na ait olan ve üzerinde İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin bulunduğu Fatih'teki 5 bin 124 metrekarelik arsa ile 'Değer esasına göre' takas etti.

TARTIŞMALI KARAR

Önceki gün alınan kararın ardından dün de İBB Meclisi, CHP'lilerin ret oyuna rağmen AK Partili Meclis üyelerinin oylarıyla, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a, arsa üzerindeki binaların yıkılması/yıktırılması ve yeniden inşası için yetki verdi. Topbaş'a ayrıca; yeni kompleksin yapımı için; Zeytinburnu'nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapıldıktan sonra fazla katlarının tıraşlanmasını istediği 16/9 diye bilinen gökdelenlerin sahibi Astray Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm AŞ.'nin sahibi Mesut Toprak'la protokol yapma yetkisi verildi.

Topbaş ve Toprak'ın yanısıra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir arasında imzalanacak protokol kapsamında Toprak, inşa edilecek liseyi bağış yoluyla bila bedel yapacak.

PROJEDE NELER OLACAK

Anahtar teslimi yapılacak projede 24 derslikli İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi binası, 1 adet konferans salonu, 1 adet sunum odası, 1 adet çok amaçlı salon, laboratuarlar ve 1 adet yemekhanenin bila bedel yapılarak yine İmam Hatip Lisesi binası ve müştemilatı olacak. 30 yıllığına intifa hakkı Milli Eğitim Bakanlığı'na verilecek. Yapı ruhsatı alındığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde yer teslimi yapılarak inşaata başlanacak.

TOPBAŞ İLE BARIŞTI

CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Mesut Toprak'ın, İstanbul'un siluetini bozmakla suçlayıp, "Bu işadamı, Zeytinburnu'nda 16.9'u yapan kişi. hakkında yıkım kararı olan projesi bulunan bir müteahhitle protokol imzalanması etik değil. 16.9 ile ilgili yıkım kararı var uygulanmıyor. İmam Hatip Lisesi yapılarak bu iş çözülecek, yıkılmayacak. Bu protokol, Toprak'ın Kadir Topbaş'la barıştığının resmidir. Kendisi hayırsever ancak İstanbul için yaptığı hiçbir hayırlı iş yok" dedi.

ERDOĞAN KÜSMÜŞTÜ

Zeytinburnu'ndaki 16/9 Projesi, yüksekliği nedeniyle tarihi yarımadanın silüetini bozmuştu. O dönemde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, projenin silüeti bozacak kadar yüksek yapılması nedeniyle inşaatı yapan firmanın sahibi Mesut Toprak'a çok kırıldığını, küstüğünü ve binanın tıraşlanması gerektiğini açıklamıştı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi de binanın en az 13 katının yıkılması 'traşlanması' yönünde karar vermişti. Ancak yıkım işlemi bugüne kadar gerçekleşemedi.

KENDİ OKULUM

Balat'ta yer alan İstanbul İmam Hatip Lisesi'nin yıkılıp yeniden yapılması işlemini üstlenen Mesut Toprak, "Ben de bu okuldan mezun oldum. Çok eski ve çökmüş bir binaydı. Yenilenmesi gerekiyordu. Bu yüzden yeniden inşa edeceğiz" dedi. Okulun yenilenmesi gerektiği konusundaki talebin belediyeden mi geldiğini sorduğumuz Toprak, "Kendi okuduğum okul. O yüzden yenilenmesini istedim" dedi.

İLİM YAYMA VAKFI'NIN YÖNETİMİNDE KİMLER VAR

İstanbul İmam Hatip Lisesi'nin arsa sahibi İlim Yayma Vakfı 1973'te, İlim Yayma Cemiyeti tarafından kuruldu. 31 Aralık 1974 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 'kamu yararına çalışan' vakıflar statüsüne alındı. Vakfın internet sitesine göre 115 kurucu üyesi bulunuyor. Bu kurucular arasında pek çok ünlü isim de yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere ünlülerden bazıları, harf sırasına göre şöyle: Abdullah Tivnikli, Abdurrahman Korkut Özal, Ahmet Yahya Kiğılı, Ali Coşkun, Hüseyin Avni Metinkale, İbrahim Bodur, İbrahim Halit Çizmeci, Kadir Topbaş, Kemal Unakıtan, Murat Ülker, Necmeddin Bilal Erdoğan, Numan Kurtulmuş, Osman Nuri Topbaş, Ömer Faruk Çelik, Vasip Şahin, Yücel Çelikbilek. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek aynı zamanda Vakfın Mütevelli Heyeti başkanlığını da yapıyor. Bilal Erdoğan da mütevelli heyet üyeleri arasında yer alıyor.

Son Dakika Ekonomi Küstüğü 16/9'un Müteahhidi, Erdoğan'ın Mezun Olduğu Okulu Bedelsiz Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • kopil: RTE para gordumu dayanamamistir 10 5 Yanıtla
  • xyz: rüşvet! 7 8 Yanıtla
  • Ne mutlu türküm: Çocuk gibi aynı artık devletlerede küserek türkiye nin sonunu getirdi sonumuz hayrola 8 4 Yanıtla
  • seyfi: İstersen yapma bak başına neler geliyor korkutma politikası yıllardır böyle yürüdüler 6 5 Yanıtla
  • Uludereli: Para kimin cebinden çıkar. Bayram gecesi bir zam 10 tane okul yapar. Uyuyan milletiz. 6 5 Yanıtla
  • ....: Müteahhit neye karşılık yapıyor. Bence yüklü bır ihale alacak 8 2 Yanıtla
  • Kahtali: Demekki parayi bastirip barismislar. 7 1 Yanıtla
  • ferit: ya hu bu adamlar ozellikle mutaahidler bedava birsey yaparlarmi..bi dusunun bakalim. 7 1 Yanıtla
  • Çiftçi: RUSVETIN YENİ ADI 7 1 Yanıtla
  • EIT: YAGCILIK YAPARAK TIRASTAN KURTULACAK TIRAS YOKSA SÜNNET VAR BU GÜNE KADAR YIKAMADIYSALAR BUNDAN SONRA ZOR YIKARLAR 7 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.


Advertisement