Kütahya'da Tkdk Ipard 2 Programı Tanıtım Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Kütahya'da Tkdk Ipard 2 Programı Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kütahya İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD 2 Programı Lansman Toplantısı düzenlendi.

11.01.2016 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kütahya İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD 2 Programı Lansman Toplantısı düzenlendi.

TKDK İl Koordinatörü ihsan Kaymak, Kütahya Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programda yaptığı konuşmada, Kütahya İl Koordinatörlüğü olarak TKDK'nın kentte kurulduğu 2013 yılında beri 497 projeyle sözleşme imzalandığını, bu projelerin yatırım tutarının 109 milyon 912 bin 706 lira olduğunu, toplam 61 milyon 577 bin 679 lira olan hibe ödemelerinin sürdüğünü, bu güne kadar ise 483 projeye 46 milyon 749 lira hibe ödemesi yapıldığını bildirdi.

TKDK'nın yeni kurulduğu 22 il arasında en fazla proje alan koordinatörlük olduklarını anlatan Kaymak, şunları kaydetti:

"Kütahya İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD yatırımları kapsamında 389 adet traktör ve yaklaşık 9 bin adet yeni makine,ekipman desteği sağlanmıştır. Ayrıca hibelerimizden yararlananlar KDV'den ve vergilerden muaftır. Yani çiftçilerimiz, yatırımcılarımız yaptıkları yatırımlarda, aldıkları makine ekipmanda hiç vergi ödememektedirler. Bu da hibelerimizi daha yüksek oranlara çıkarmaktadır. İlk faaliyete geçtiğimizde IPARD 1 kapsamında Kütahya için Sektörel Analiz yaptık. Benzer bir çalışmayı IPARD 2 de ilimiz için yeniden yapıyoruz. Yapılan sektörel analize göre öncelikli hedefimiz çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi başlığı altında bölgemizde alternatif ürünler desteklenerek çiftçilerimiz arpa buğday yerine kekik ada çayı benzeri bitkiler ekmesi sağlamak oldu.Burada Üniversite ile yaptığımız çalışmalar neticesinde de kekik ürünü buğdaya oranla yaklaşık 9 kat, arpaya oranla 18 kat ve şeker pancarına oranla 4 kat daha fazla gelir getirmektedir. Adaçayı ürünü buğdaya oranla yaklaşık 6 kat, arpaya oranla 12 kat, Şeker pancarına oranla 3 kat daha fazla gelir getirmektedir. En çok projeyi de bu alanda aldık. Önümüzdeki 5 yılda bu alanda 50 bin dönüm ekim yapılmasını bekliyoruz. Böylece özellikle bu işi ciddi şekilde yapanlar doğduğu yerde kalacak, gelir seviyesi artacak ve göçün önüne geçilecek."

AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı da Türkiye'nin 2023 Tarım Vizyonu hedefine sağlam adımlarla ilerlediğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Partimizin hükümetleri döneminde geçirdiğimiz 14 yıl içerisinde uyguladığımız politikalar ile üretimden hasada, işlemeden satışa her aşamada üreticimizi destekledik. Mazot desteğini ilk kez başlattık, kimyevi gübre desteğini doğrudan çiftçimize ödedik. Prim destekleri, hayvancılık, tohum ve fidan, tarımsal sigorta, toprak analizi, kırsal kalkınma ve daha birçok destek ile üretimi teşvik ettik. Tarımsal kredilerde faizleri düşürdük, tarımın birçok alanında üreticilerimize sıfır faizli kredi sağladık. Güvenilir gıda, arazi toplulaştırması, tarım danışmanlığı, eğitim - yayım, AR-GE, zirai mücadele ve daha birçok alanda ürettiğimiz yenilikçi çözümlerle daha verimli bir zirai hayat inşa ettik. 2003-2014 döneminde AR-GE için toplam 1,3 Milyar TL kaynak sağladık. Dünyanın 3. büyük tohum Gen Bankası'nı kurduk. Son teknolojiye sahip 13 adet ileri araştırma, teknoloji ve eğitim merkezi açtık."

Konuşmaların ardından IPARD Programına ilişkin bilgileri sunum eşliğinde aktarıldı. Daha sonra ise IPARD Programı kapsamında kendi işlerini kuran katılımcılara plaketleri verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kütahya'da Tkdk Ipard 2 Programı Tanıtım Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement