Kütahya'da "Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu" Düzenlenecek - Son Dakika
Güncel

Kütahya'da "Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu" Düzenlenecek

Bu yıl 7. düzenlenecek olan "Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu", 28-30 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

23.05.2016 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 7. düzenlenecek olan "Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu", 28-30 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Kütahya'ya ait birçok türküyü derleyip Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran ve "Kütahya Türkülerinin babası" diye anılan merhum Hisarlı Ahmet anısına "7. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu" düzenlenecek.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün yanı sıra ilden çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle organize edilen sempozyumun bu seneki konusu ise "müzik terapi" olarak belirlendi.

27 mayısta Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi Konser Salonu'nda Gonca Görsev tarafından verilecek keman resitaliyle başlayacak olan sempozyum, Türk Müzik ve Hareket Terapisi Geleneği, Çocuk-Genç-Yetişkin ve Yaşlılarda Müzik Terapisi konulu söyleşiler ile devam edecek.

Yurt içi ve yurt dışından uzman ve akademisyenlerin bildirileri yanı sıra konferans ve konserleri kapsayacak sempozyum, 30 Mayıs'da sona erecek.

Hisarlı Ahmet

Kütahya'da 1908 yılında doğan Hisarlı Ahmet, çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkati çekti. Baba mesleği olan yemeniciliği ve kavaflığın yanı sıra türküleri derlemiş, ses ve saz sanatçılığı yapmıştır. Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde Kelerlerin Ethem Efendi, Dülgerin Hüseyin Ağa, Nuri Çavuş, Kambur Celal, Arabacı İbrahim Ağa, Terzi Sadık, Fındık Hüseyin'in bulunduğu eğlenceli eğitim yuvalarında olgunlaştırmıştır. Önceleri üç telli bağlama çalan sanatçı, yörede eli saz tutan herkese emeği geçmiş, yöre türkülerini söyleyişindeki tavır, ritm ve icrasıyla tanınan sanatçı, bildiği türküleri TRT repertuvarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalışmış. Yörenin kaynak kişisi olarak ünlenmiştir. "İnegöllü" olan soyadı yerine, "Hisar" olan lakabını soyadı olarak alan Hisarlı Ahmet, sesinde ve söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuvarındaki titizliğiyle tanınırdı.

Hisarlı Ahmet, 1984 yılında vefat etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kütahya'da 'Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu' Düzenlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement