Kütahya Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, Milli Kahramanları Lajos Kossuth'un Kütahya'da Kaldığı... - Son Dakika
Güncel

Kütahya Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, Milli Kahramanları Lajos Kossuth'un Kütahya'da Kaldığı...

Kütahya Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, Milli Kahramanları Lajos Kossuth\'un Kütahya\'da Kaldığı...

Kütahya Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, milli kahramanları Lajos Kossuth'un Kütahya'da kaldığı müzeye dönüştürülen evi ziyaret ettiMacaristan Cumhurbaşkanı Ader, milli kahramanları Lajos Kossuth'un Kütahya'da kaldığı müzeye dönüştürülen evi ziyaret etti MACARİSTAN Cumhurbaşkanı Janos Ader, ülkelerinin milli kahramanı Lajos Kossuth'un Kütahya'da bir buçuk yıl süreyle kaldığı müzeye dönüştürülen evi ziyaret ederek burada düzenlenen Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 167'nci yıldönümü etkinliklerine katıldı.

13.03.2015 17:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, milli kahramanları Lajos Kossuth'un Kütahya'da kaldığı müzeye dönüştürülen evi ziyaret ettiMacaristan Cumhurbaşkanı Ader, milli kahramanları Lajos Kossuth'un Kütahya'da kaldığı müzeye dönüştürülen evi ziyaret etti

MACARİSTAN Cumhurbaşkanı Janos Ader, ülkelerinin milli kahramanı Lajos Kossuth'un Kütahya'da bir buçuk yıl süreyle kaldığı müzeye dönüştürülen evi ziyaret ederek burada düzenlenen Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 167'nci yıldönümü etkinliklerine katıldı.

Ankara'dan özel uçakla Altıntaş ilçesindeki Zafer Havaalanı'na gelen Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'i burada Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Kütahya Belediyesi'nin Ak Partili Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral tarafından karşıladı. Konuk Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler Macaristan'ın 1848-49 yıllarında özgürlük savaşını yöneten, Avusturya ordusunu ülkesinden çıkardıktan sonra cumhuriyeti ilan eden, ancak Rusların yardımıyla yeniden ülkesine saldıran Avusturya ordusuna yenilen Lajos Kossuth'un 1850-1851 yılları arasında Kütahya'nın Sultanbağı Mahallesi'ndeki kaldığı müzeye dönüştürülen evin bahçesinde düzenlenen Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 167'nci Yıldönümü törenine katıldı. Buradaki törende Lajos Kossuth'un anıtına çelenk konulup saygı duruşunda bulunuldu, önce Macaristan Milli Marşı, ardından da İstiklal Marşı okundu.

ONA KADER ARKADAŞLIĞI YAPANLARA MİNNETTARIZ

Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss törende yaptığı konuşmada, Lajos Kossuth'un Macarlar için öneminin büyük olduğunu söyledi. Kiss şunları kaydetti: "Biz Macarlar için Kossuth'un ruhunu yad etmek daima bayramdır. Onun adı, bağımsızlık ve özgürlük düşüncesiyle sarsılmaz vatanperverlikle aynı anlamdadır. İhtilal ve özgürlük savaşı lideri Lajos Kossuth Macar milletinin yaşamında önemli bir rol oynamıştır. Ateş ruhlu bir hatip idi. Meclis mücadelelerinde bir üstadı idi. Siyasetin imkanlar sanatı olduğunu ve realitenin zaman zaman zorunlu adımlar attırdığını iyi biliyordu. Lajos Kossuth'u bugün yurdundan 2 bin mil uzakta başka bir kıtada anıyoruz. Bu özel yerde de saygıyla eğilebilmemiz şanına yaraşır ve özeldir. Lajos Kossuth'a kapılarını açan Türkiye'ye onu saygıyla kucaklayan halka, ona ev olan şehre ve ona kader arkadaşlığı yapan insanlara minnettarız."

VALİ YILMAZ DA KONUŞMA YAPTI

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Lajos Kossuth'u saygıyla andıklarını ifade ederek Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'i de Kütahya'da ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Vali Yılmaz, " Bin sekiz yüzlü yıllarda Macarların Kossuth'un önderliğinden başlatmış oldukları özgürlük savaşında Türkiye'ye sığınan Kossuth ve beraberindeki heyet Osmanlı'nın göstermiş olduğu misafirperverlikle Türkiye'ye Osmanlı topraklarına gelmişler ve Kütahya'ya yerleşerek burada misafir edilmişlerdir. Burada sergilenen dostluk temelleri bugünde hala ayakta ve canlı durmaktadır " dedi.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Janos Ader ile beraberindekiler Lajos Kossuth'un kaldığı müzeye dönüştürülen evi gezdi. Konuk cumhurbaşkanı Ader daha sonra UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü sahibi çini sanatçısı Mehmet Gürsoy'u atölyesinde ziyaret etti., Germiyan Konağı'nda valiliğin verdiği yemeğe katıldı. Ader yemekten sonra uçakla Ankara'ya döndü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kütahya Macaristan Cumhurbaşkanı Ader, Milli Kahramanları Lajos Kossuth'un Kütahya'da Kaldığı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement