Kütahya Valisi Şerif Yılmaz: Sütte İhracat Yapacak Konuma Geldik - Son Dakika
Yerel

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz: Sütte İhracat Yapacak Konuma Geldik

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz: Sütte İhracat Yapacak Konuma Geldik

Kütahya’da 5 işletmeye ’Hastalıktan Ari İşletme Sağlık Sertifikası’ törenle verildi.

10.11.2015 21:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'da 5 işletmeye 'Hastalıktan Ari İşletme Sağlık Sertifikası' törenle verildi.

Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen törene Vali Şerif Yılmaz, AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri ile firma temsilcileri katıldı.

Sertifika töreninde konuşan Vali Şerif Yılmaz, 2009 yılından 2015 yılına dek Hastalıktan Ari İşletmelere toplamda 1 milyon 65 bin 675 TL destek verildiğini söyledi. Yılmaz, "İlimizde ilk defa 2009 yılında bir işletmede toplam 32 büyükbaş hayvan ile başlayan hastalıktan ari işletme çalışmaları, modern işletmelerin kurulması ile 2015 yılına gelindiğinde 5 işletmede toplam 2 bin 50 hayvana ulaştı. Halen iki işletmenin sertifikalandırma çalışmaları devam etmekte olup yıl sonu itibariyle 7 hastalıktan ari işletmede toplam 2 bin 500 adet hayvana ulaşması beklenmekte. Hastalıktan Ari İşletmelere Destekleme kapsamında 0-500 baş arası hayvan başına 375 TL, 501 ve üzeri hayvanlara 187,50 TL destekleme ödemesi yapılıyor. Onaylı Süt İşletmelerine ise ari işletme desteklemesine ek olarak hayvan başına 50 TL ödeme yapılacak. 2015 Yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında Hastalıktan Ari İşletmelere 554 bin 250 TL ödeme yapılmış olup yıl sonunda yapılacak ilave hak edişlerle birlikte bu destek tutarı 600 bin TL olacaktır. 2009'da Hastalıktan Ari İşletme Desteği alan işletme sayısı birken, 2015 yılında bu sayı 7'ye yükseldi. 2009 yılından bu yana harcanan destek miktarı ise 1 milyon 65 bin 675 TL" diye konuştu.

"Çiğ sütte ihracat konumuna geldik" diyen Vali Şerif Yılmaz, "Aile işletmesini ben işletme olarak görmüyorum. Elde bir-iki hayvanı olunca işletme diyoruz. Örnek işletmelerin hem kalitesinin hem de sayısının artması Türkiye'de hayvancılıkla ilgili en önemli çalışmalardan bir tanesi. Çiğ sütte ihracat konumuna geldik. Çiğ süt üretiminin büyük bir kısmını vatandaşa ulaştırmadan imha ediyoruz. Ben de çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Görmeden yapmaz ve yaşamayız. Örnek tesisleri herkesin görmesi ve duyması lazım. Bu örnekler, modern tesisler inşallah daha da artar. Bizim ilkel ve geleneksel usullerle üretim pazarlama ve rekabet etme şansımız yok. Hayvancılıkta Avrupa Birliği içerisinde bizim sıkıntı yaşamadan süreci atlatmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çevre illerdeki durumu da değerlendiren Vali Yılmaz, Uşak'ta 2 adet Hastalıktan Ari İşletme bulunduğunu, Afyonkarahisar ve Eskişehir'de Hastalıktan Ari İşletme bulunmadığını kaydetti.

Hisarcık'tan Ali Özer ile Altıntaş'tan Samet Emrem'in sertifikalarını Vali Şerif Yılmaz takdim etti.

Kütahya Merkez'den İlhanlar Hayvancılık ile Erşah Hayvancılık'ın sertifikaları da AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel tarafından verildi. Yılmazlar Madencilik Toygırı Çiftliğinin Hastalıktan Ari İşletme Sağlık Sertifikasını ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş verdi.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya Valisi Şerif Yılmaz: Sütte İhracat Yapacak Konuma Geldik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement