Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri - Son Dakika
Güncel

Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki müzakerelere katılan taraflara krizin çözümü için yol haritası önerisi sunduğunu bildirdi.

30.06.2016 22:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki müzakerelere katılan taraflara krizin çözümü için yol haritası önerisi sunduğunu bildirdi.

Kuveyt'teki müzakereler kapsamında basın toplantısı düzenleyen Şeyh Ahmed, yol haritasının, Yemen'deki çatışmaları bitirmek için pratik bir vizyon sunduğunu, 2216 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda alınan güvenlik düzenlemelerinin hayata geçirilmesini ve ulusal birlik hükümetinin kurulmasını içerdiğini belirtti.

Yol haritasında ulusal birlik hükümetinin, kapsamlı bir siyasi çözüme ulaştıran adımları belirleyecek siyasi diyalog sorumluluğu bulunduğunu ifade eden Şeyh Ahmed, söz konusu siyasi çözüm kapsamında seçimler, geçiş sürecini yönetecek kurumların görevlerinin belirlenmesi ve anayasa taslağının bitirilmesinin yer aldığını söyledi.

Hükümetin sorumluluğundaki siyasi diyaloğa ise kadınlar ve gençler ile güneyde etkin siyasi güçlerin mutlaka katılması gerektiğini kaydeden Şeyh Ahmed, yol haritasının, tarafların yaptığı anlaşmaların uygulanması ve takip edilmesi için ulusal ve uluslararası denetleme mekanizmalarının kurulmasını da içerdiğine dikkati çekti.

Müzakereci tarafların, yol haritası önerisine olumlu yaklaştığını ancak uygulama aşamalarının zamanlamasının nasıl olacağı konusunda henüz mutabakat sağlayamadıklarını dile getiren Şeyh Ahmed, müzakerelerde yeni bir aşamaya geçtiklerini vurguladı.

Şehy Ahmed, toplantıda ayrıca tarafların, uzlaşı ve iletişim komisyonunun Kuveyt'in doğusundaki Havalli kentinden Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Zahran kentine taşınması ve müzakerelerin yeniden başlayacağı 15 Temmuz'a kadar ateşkese bağlı kalma konusunda anlaştığını açıkladı.

Komisyonun, sahaya yakın bir yere taşınma kararının, ateşkese bağlılığı güçlendirmeyi hedeflediğini kaydeden Şeyh Ahmed, müzakereci tarafların verdikleri sözleri tutmasının, Yemen krizinin çözümünü hızlandıracak unsurlardan biri olduğunu ifade etti.

Ateşkese bağlılık konusunda dikkat çekici bir iyileşmenin söz konusu olduğunu dile getiren Şeyh Ahmed, "Ancak bazı bölgeler hala ihlallerden şikayet ediyor." dedi.

Şeyh Ahmed, kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması konusuna da değinerek 2016 yılının ikinci çeyreğinde 4,5 milyon Yemenliye insani yardım ulaştırıldığını, geçen yılın aynı döneminde bu sayının 1,5 milyon olduğunu belirtti.

Tarafların, iki hafta sonra müzakerelere döneceklerini teyit ettiklerini aktaran Şeyh Ahmed, "Müzakerelerin başarılı olduğu yönünde göstergeler var." diye konuştu.

Yemen ekonomisinin çökmesinin tüm tarafları etkileyeceği uyarısında bulunan Şeyh Ahmed, ancak çözüme ulaştıktan sonra Yemen ekonomisine büyük meblağların aktarılacağını söyledi.

Şeyh Ahmed, dün yaptığı açıklamada, Kuveyt'teki Yemen barış müzakerelerinin 15 günlüğüne askıya alındığını bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement