Kuyucuk Gölü'ndeki Kuş Türleri Sayıldı - Son Dakika
Güncel

Kuyucuk Gölü'ndeki Kuş Türleri Sayıldı

KuzeyDoğa Derneği ekibi, Kuyucuk Gölü'nde bulunan kuş türlerinin sayımını yaptı Dernek başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: "Türkiye'nin ilk kuş üreme adası Kuyucuk Gölü'nde yapıldı ama ne yazık ki bu yaz göl kurudu.

08.10.2014 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KuzeyDoğa Derneği ekibi, Kuyucuk Gölü'ndeki kuş türlerinin sayımını yaptı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Doğu Anadolu'nun ilk ve Türkiye'nin 13. Ramsar alanı Kuyucuk Gölü'nde su ve kuşun bitmek üzere olduğu belirtildi.

Bölge halkının, taban suyu ve gölü besleyen dereyi yıllardır kullanmasına, bu yazın kurak geçmesinin de eklenmesiyle Kuyucuk Gölü'nün kuruduğu vurgulanan açıklamada, eylül yağmurlarına rağmen gölün sadece 5 hektarında küçük su birikintisinin olduğuna dikkat çekildi.

Son yağışlarla gölün güneyinde oluşan su birikintisinin, sulak alanlara hasret göçmen kuşları ağırlamaya başladığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İki hafta önce su olmayan gölde sadece 17 angıt varken, bu su birikintisine 20 bin angıt sığmıştı. Bu mevsimde gölde bulunan binlerce sakarmekeden sadece 1 tane kalmıştı. KuzeyDoğa ekibi, 3 saatlik kuş gözleminde gölün su tutan ufak bir alanında ve onu çevreleyen çayırlık alanda 30 türden 2 bin 878 kuş tespit etti. Normalde ekim başında olması gereken 30 bin ila 40 bin kuşun yüzde 90'ından fazlası artık gölde yok. Kuyucuk Gölü ve kuşları hayatta kalma mücadelesi veriyor."

"Göl bu yaz kurudu"

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da yaptığı açıklamada, 10 yıl önce Kuyucuk Gölü'ne ilk geldiğinde 20 binden fazla angıt ve 40 binden fazla kuş olduğunu söyledi.

Göldeki kuş halkalama ve araştırma çalışmalarında 232 kuş türü tespit ettiklerini anlatan Şekercioğlu, şöyle devam etti:

"Whitley Gold ödülünü kazandık. Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar Alanı ve ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti ilan edildi. Türkiye'nin ilk kuş üreme adası Kuyucuk Gölü'nde yapıldı ama ne yazık ki bu yaz göl kurudu. 10 yıl sonra bu eylül ayında sadece 17 angıt kuşu saydık. Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan dolayı değil. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti, özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu. 1997'de 13 metre olan gölün seviyesi, yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düştü, kurak gecen yaz son darbeyi vurdu."

Şekercioğlu, yıllardır tehlikeye dikkati çekmek için uyarılarda bulunduklarını dile getirerek, "Orman ve Su İşleri Bakanı sayın Veysel Eroğlu'na sesleniyorum; 'lütfen gölün yok olmasına seyirci kalmayın.' Hala şansımız var. Göle gelen dere tekrar bırakılırsa ve temiz su takviyesi yapılırsa, kıştan sonra eriyen kar suları ve bahar yağmurlarıyla Kuyucuk'un tekrar canlanma şansı var" diye konuştu. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuyucuk Gölü'ndeki Kuş Türleri Sayıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement