Kuyular Kültür Sanat Okulu Hizmete Girdi - Son Dakika
Kültür Sanat

Kuyular Kültür Sanat Okulu Hizmete Girdi

Kuyular Kültür Sanat Okulu Hizmete Girdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Kaygısız, Kulp Ağaçlı ve Ergani Şölen Mahallesi'nin ardından dördüncü Kültür Sanat Okulu'nu Hani Kuyular Mahallesi'nde törenle hizmete açtı.

26.05.2015 20:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı bugün dördüncü Kültür Sanat Okulu'nu Hani Kuyular Mahallesi'nde açtı.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır milletvekili adayları İmam Taşçıer ve Nesrin Şanlı, Hani Belediyesi Eş Başkanları Abdurrahman Zorlu ve Nevin Oktay, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, daire başkanları, belediye meclis üyeleri ile yurttaşların katıldığı açılışta ilk konuşmayı Hani Belediyesi Eş Başkanı Abdurrahman Zorlu yaptı.

İki kattan oluşan, içinde dört derslik, bir kadın danışma birimi, okul öncesi oyun odası, sanat atölyesi, çok amaçlı salon ve sinema eğitim salonunun bulunduğu Kültür Sanat Okulu için Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Zorlu, okulun tüm mahalle halkına hizmet vereceğini söyledi. Kültür Sanat Okulu'nda üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceklerinin sözünü veren Zorlu'nun ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Kuyular Mahallesi'nde yürüttükleri ve yürütecekleri çalışmalar hakkında kısaca bilgi verdi.

'Tüm İlçelerin Sorunlarını Dört Yılda Çözeceğiz'

DİSKİ'nin sondaj çalışmasıyla suyun bulunduğunun müjdesini veren Kışanak, bundan sonra mahalle halkının su sorunu yaşamayacağını ve yazı rahat bir şekilde geçirebileceğini ifade etti. Büyükşehir ve DİSKİ'nin halkın ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlarını çözmek için seferberlik ruhuyla çalıştığının altını çizen Kışanak, halkın ve belediyenin el ele vererek tüm sorunların üstesinden gelebileceğini dile getirdi. Kışanak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz önümüze şu hedef koyduk: Önümüzdeki 4 yıl içerisinde hiçbir ilçemizin içme suyu kanalizasyon ve yol gibi temel konularda sorunu kalmayacak. Tamamını çözeceğiz. Yine Hani ilçemizde geçen yıl Büyükşehir Belediyesi'nin yol çalışmaları kapsamında 18 km yol yapılmıştı. Bu sene hem stabilize yol hem de asfalt yol konusunda iyi bir planlama yaptık. 30 km'den fazla bir yol çalışmasını Hani bölgesinde gerçekleştireceğiz. Ayrıca 2500 metrekarelik kitli parke taşı çalışması yapacağız ve ilçemizi daha yaşanır, yaşam standartları daha yüksek bir hale getireceğiz"

'Asimilasyonu Tersine Çevireceğiz'

Bugün burada açtıkları okulun hayati derecede önem taşıdığına dikkat çeken Kışanak, şunları söyledi: "Bizi tarihimizden, kökenlerimizden, kültürümüzden koparmak istediler. 85 yıllık bir asimilasyondan çok şükür ki halkımızın geleneklerimize, dilimize, kültürümüze sahip çıkması sayesinde fazlaca bir yara almadan bugüne kadar geldik. Kürtçenin Zazaki lehçesi konusunda ciddi derecede eksikliğimiz var. Bu dilimiz bizim kimliğimizin bir parçasıdır. Dilimizi unutursak gerçekten de ciddi derecede bir eksiklik ve asimilasyon yaşamış oluruz. Şimdiye kadar geleneksel olarak ailelerimiz, büyüklerimiz daha çokta kadın arkadaşlarımız evde çocuklarıyla, anadilimizle konuşarak bu dili bugüne kadar getirdiler. Yine medreselerimiz kapandı. Aslında medreseler bu toplumun hayat damarıydı. Kürt halkı medreseleriyle geleneklerini, inancını, dilini ve tarihini öğrenerek bugüne kadar gelmişti. Bütün bu asimilasyon politikalarını sizlerin sayesinde boşa çıkartacak duruma geldik. Bu asimilasyonu biz tersine çevireceğiz."

Açtıkları merkezle çocukların dillerini ve kültürlerini öğreneceklerini vurgulayan Kışanak, ayrıca kadınların da bu merkezde danışmanlık hizmeti, takı tasarım ve çeşitli mesleki kurslardan faydalanacağını sözlerine ekledi.

Şimşek Seçim İçin Destek İstedi

Kışanak'ın ardından konuşan DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, 100 yıldır bu toprakların Ankara'dan yönetilerek sorunlarının çözülmeye çalışıldığını belirterek, "Maalesef sorunlar çözülmüyordu, aksine büyüyordu. Kürt toplumu artık kendi sorunlarını kendisi çözüyor." dedi. Açılan sanat okullarının halka temas etmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Şimşek, belediyeyi çalışmadan dolayı kutladı. Yapılan çalışmaların öz yönetim ve kendini yönetme konusunda önemli olduğunun altını çizen Şimşek, 7 Haziran seçimleri için mahalle sakinlerinden destek isteyerek sözlerini tamamladı.

HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nesrin Şanlı ise açılan okulların özellikle asimilasyonun önüne geçmesinden dolayı önemli olduğunu ve yapılan çalışmadan dolayı belediyeye teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirilerek, Hani Kuyular Kültür Sanat Okulu hizmete açıldı. Okulu gezerek bilgi alan Eş Başkan Kışanak ve beraberindekiler, çocuklarla resim çizdi, şarkı söyledi ve kadınlarla birlikte sağlık konulu seminere katıldılar.

Sondaj Kuyularına Gidildi

Kışanak ve beraberindekiler, daha sonra DİSKİ'nin açtığı sondaj yerlerinde inceleme yaparak, bilgi aldılar. Ziyare Kewr tarafında yerin yaklaşık 120 metresinde su bulan DİSKİ ekipleri, böylece mahallenin su sorununu çözmüş oldu. DİSKİ ekipleri, daha öncede beş defa sondaj açmasına rağmen başarılı olamamıştı. Ekipler, böylece altıncı sondaj çalışmasıyla suya ulaşılmış oldular.

Mahalle Şenlikleri Kuyular da Devam Etti

Öte yandan belediyenin sürdürdüğü Mahalle Şenlikleri bugün Kuyular'da yapıldı. DİSKİ, Sağlık İşleri, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı birimler, mahalle sakinlerine yönelik etkinlikler düzenledi. Etkinliklere mahalle halkı yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Kültür Sanat Kuyular Kültür Sanat Okulu Hizmete Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement