Kuyumcular Kepenk İndiriyor - Son Dakika
Ekonomi

Kuyumcular Kepenk İndiriyor

Antalya Kuyumcu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem, Antalya'da son 10 yılda 800 civarında olan kuyumcu sayısının 350 kuyumcuya düştüğünü söyledi.

06.02.2016 15:46  Güncelleme: 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kuyumcular ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem, 2015 yılını değerlendirerek 2016 yılına dair beklentilerini açıkladı. 2015 yılında turizme bağlı olarak gelirlerde yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını söyleyen Erdem, 2016 yılının 2015 yılından daha zor geçeceğini kaydetti. Rusya ile yaşanılan gelişmelerin bunda büyük rol oynadığını belirten Erdem, "Turizm çok riskli bir sektördür. Turizmde 2016 yılında değişik alternatifler bulunmadığı sürece sıkıntılar devam edecektir" dedi.

"10 YIL ÖNCE 850 KUYUMCU VARDI ŞİMDİ 350 TANE VAR"

Kuyumcu esnafında son 5 yıldır kepenk kapatanların olduğunu söyleyen Erdem, "Bundan 10 yıl önce Antalya'da 750 ile 850 arasında kuyumcu vardı. Şu anda merkezde 350'ye yakın kuyumcu esnafımız var. Side'de bundan 10 yıl önce 260 tane kuyumcu vardı, şimdi 35 tane kuyumcu var. Yüzde 50'nin üzerinde bir azalma var. Antalya'da çarşılara baktığımız zaman 'Ayakkabıcılar Çarşısı' bir ara 'Kuyumcular Çarşısı' oldu. Sonra da hediyelik eşyacı oldu. Belli grupta esnafların aynı yerde toplanmasını doğru bulmuyorum. Genel itibariyle baktığımız zaman belediye olarak, bunlara tahkik konulması lazım. Bu ada bu parselde bu kadar kuyumcu olacak. Avrupa yasalarında bunlara belli düzenleme getirilmiş durumda. Her isteyen her istediği yerde istediği işletmeyi açarsa sistem kilitlenir" diye konuştu.

"PARA KASALARI ARTIK GÖRÜNEN YERDE"

Son yıllarda kuyumcu soygunlarında ciddi oranda azalma yaşandığını söyleyen Erdem, "Esnafımız dağın başına dükkan açmıyor. Eskiye göre soygun olaylarında ciddi oranda azalma kaydedildi. Alarm sistemleri ve güvenlik kameraları bu tür olayların azalmasında önemli faktör oldu. Esnafımız artık bilinçlendi. Örneğin eskiden esnafımız kasasını mağazanın arkasına koyar önünü güzel bir şekilde kapatırdı. Hırsıza rahatça çalışabileceği bir ortam sunardı. Para kasaları artık mağazalarda görünen yerde duruyor. Şimdi de artık dolandırıcılık başladı. Sahte altını kuyumcuya satmaya çalışıyorlar. Artık bunu da öyle kolay kolay satamıyorlar. Kendi içimizde haberleşme ağımız var, anında bütün esnaflarımıza kişinin profili ve satmak istediği ürün hakkında bilgi veriyoruz. Her üç ayda bir bütün kuyumcularımızdan numune toplayarak denetimlerimizi yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Ortadoğu'da ve sınırda yaşanılan gelişmelerin esnaf açısında üzücü olduğunu belirten Erdem, "Yaşanılanlar ticari olarak bizi de etkiliyor. Esnafımız bir yerden sonra memleketinin menfaatlerini öne çıkararak sabrediyor. Suriye, Irak ve İran'da yaşanılan sıkıntılar biterse Türkiye çok büyük bir ticaret merkezi olur. Türkiye onlar için Avrupa'ya açılan bir kapıdır. " dedi.

ESNAF AVRUPA'YA GÖRE VİTRİN HAZIRLIYOR

Türkiye'de ve dünyada yaşanılan krizlerden Antalya'nın daha önce etkilenmediğini hatırlatan Erdem, "Çünkü Avrupa'dan gelen turist Antalya'ya gelip burada alışveriş yapıyordu. Şimdi durum tam tersine döndü, Anadolu'da bulunan iller Antalya'ya göre daha rahat durumda. Çünkü bizim sermayemiz turizme bağlı olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. 2016 yılının çok sıkıntılı olacağını tahmin ediyoruz. İran'dan turist gelmesi güzel şey ama bana bu yansımıyor. Çünkü kuyumcular Avrupa'dan gelecek olan müşteriye göre vitrinlerini hazırlıyor. Bende 18 ayar altın var, İran vatandaşı ise 22 ayar altın alıyor. Bu değişkenlik bizi çok olumsuz yönde etkiliyor" diye konuştu.

Kuyumcular Kepenk İndiriyor

Son Dakika Ekonomi Kuyumcular Kepenk İndiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • sadi aslan: Kuyumcular bir agari ücretli kadar dahi vergi vermiyorlar,yazıklar olsun bide çıkmış zarar ediyoruz diyorlar,Allahtan korkmaz kullandan utanmazlar sizi... 17 4 Yanıtla
  • vatan sever: Amaç hükümeti yıpratmak.yapamıyorsan başka işyap. 4 15 Yanıtla
  • emre: Beter olun simdiye kadar tefecilik yapiyordunuz kuyumculuk sadece gorunurde olandi 16 0 Yanıtla
  • Yd: Antalyada kuyumcu mu var hepsi sahtekar akillarinda kimi carpabilirsem utanin 15 0 Yanıtla
  • ANTİ AKP: SİYASİ İKTİDAR SAYESİNDE MEMLEKETİN ÜZERİNE ÖLÜ TOPRAĞI SERPİLDİ ORTALIĞI DÜZELTECEĞİZ DERKEN HEPTEN ÇORBAYA ÇEVİRDİLER MEMLEKETİN DÖRT BİR YANINI BEN YAPTIM OLDU ZİHNİYETİ İLE YÖNETTİĞİNİZİ DÜŞÜNMENİZDEN DOLAYIDIR Kİ İŞTE BÖYLE KAÇINILMAZ SONUÇLAR İLE KARŞI KARŞIYA GELİNMESİ MUHTEMELDİR HANGİ İŞİ YAPARSANIZ YAPINIZ FİKİR TEATİSİ İLE HAREKET ETMEDİĞİNİZ SÜRECE YAPILAN HİÇ BİR İŞTEN OLUMLU SONUÇLAR ELDE ETMENİZ İMKANSIZ HALE GELECEKTİR... 9 5 Yanıtla
  • FATIH: Kimin umrunda,baştakiler saltanatının,yandaşlarında cebimi daha nasıl doldururum derdinde,ülke de kim napıyo umuruda değil gelecek değil yarını nasıl kurtarırım derdine düşen bir hükümet,Allah sonumuzu hayır etsin... 14 0 Yanıtla
  • H.A: KAZANIRKEN İYİ KAYBEDİNCE HEMEN AĞLAYIN 12 1 Yanıtla
  • Gerek yok: Altını satarken kösüyorlar, alırken canları isterse üçtebiri fiyatına alıyorlar. Sizinlemi uğraşacam be banka 1 tl farkla alım satım yapıyor. Altından kar eder oldum bu sayede 13 0 Yanıtla
  • FATIH: Ne iş yapsın söylede bilelim dingil... 5 0
  • Kuyumcu: Ben de kuyumcuyum Marmaris te sen bilmeden konuşuyorsun bu yıl 20 bin tl vergi ödedim senin Dediğin iç piyasada okuyor turizmde değil kardeşim! 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement