Kuzey Anadolu'nun Son Amfi Tiyatrosu Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika
Yerel

Kuzey Anadolu'nun Son Amfi Tiyatrosu Gün Yüzüne Çıkarılacak

Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği belirtilen Zile'deki tarihi kalenin doğusunda bulunan, Kuzey Anadolu'nun son amfi tiyatrosu kazı çalışması yapılarak gün yüzüne çıkarılacak.

01.07.2015 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği belirtilen Zile'deki tarihi kalenin doğusunda bulunan, Kuzey Anadolu'nun son amfi tiyatrosu kazı çalışması yapılarak gün yüzüne çıkarılacak.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zile'de bir çok tarihi yapının bulunduğunu hatırlattı.

Romalıların Anadolu'da amfi tiyatro şeklinde toplantı alanları yaptıklarını belirten Vidinel, "Bu toplantı alanları yarım daire ve tam daire şeklinde basamaklı yerler. Kuzey Anadolu'nun en son amfi tiyatrosu ilçemizde bulunan tarihi kalenin doğu tarafında" dedi.

Söz konusu alanla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Vidinel, Kültür Bakanlığı Müzeler Müdürlüğüne müracaatta bulunduklarını bildirdi.

Kazı çalışmasına başlamak için uzun bir sürecin bulunduğunu anımsatan Vidinel, şunları söyledi:

"Kazı talebinde bulunduk. Şu anda toprağın altında kalan kısmını da inşallah gün ışığına çıkaracağız. Kuzey Anadolu'da bulunan en son amfi tiyatroyu da tarih ve kültür turizmin hizmetine sunacağız. Buralarda, bizden önce yaşayan medeniyetlerin yaptığı gibi bir takım toplantılar yapacağız. Müzik eğlence programları ve tiyatro oyunlarını sergileyeceğiz. İnşallah bu çalışmalarımızla bölgemize kazandırdığımız yerlerle yerli ve yabancı turist sayımız artacaktır. Yasal olarak bir takım mevzuatların tamamlanması gerekiyor. Amfi tiyatroda 2015 yılı sonunda veya 2016 yılının başında inşallah kazı çalışmasına başlayacağız."

Tarihte Zile Kalesi

Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharnake ile Zile Altıağaç mevkisinde çok kanlı bir savaş yaptığı belirtiliyor. İki tarafın da büyük kayıplar verdiği savaşı, Roma İmparatoru Sezar'ın kazandığı, bunun üzerine dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söyleyerek durumu Roma Senatosu'na bildirdiği ifade ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuzey Anadolu'nun Son Amfi Tiyatrosu Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement