Kuzey Irak?ta ?şengal Coşkusu? - Son Dakika
Güncel

Kuzey Irak?ta ?şengal Coşkusu?

Kuzey Irak?ta ?şengal Coşkusu?

Kuzey Irak'taki Peşmerge güçlerinin IŞİD'in işgali altındaki Şengal (Sincar) İlçesi'ni tamamen kontrol altına alması büyük coşkuya neden oldu.

21.12.2014 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Irak'taki Peşmerge güçlerinin IŞİD'in işgali altındaki Şengal (Sincar) İlçesi'ni tamamen kontrol altına alması büyük coşkuya neden oldu.

Bölgedeki Kürt kanalları, Peşmerge Güçleri Dicle Komutanlığı'nın, IŞİD üyelerinin gruplar halinde ilçeyi terk ettiğini ve Musul'a ulaşmaya çalıştığını açıkladı. Operasyona 'Zerevani' adı verilen özel kuvvetlerin yanı sıra Peşmergeye bağlı Duhok Komutanlığı ve Komando Birlikleri'nin katıldığı ifade edildi. Bölgede çok sayıda yere bomba ve mayın döşendiği göz önüne alınarak ilçede aramalara ağırlık verildiği ifade edildi.

Musul'un Şengal ilçesi, 3 Ağustos'ta IŞİD'in eline geçmişti. İlçe ve köylerini terkeden yüzbinlerce kişiden 30 bini, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Ezidiler'in 20 bini, güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Rojava sınırı güzergahından Duhok iline nakledilmişti.

IŞİD ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyonun komutanı ABD'li Korgeneral James Terry, Peşmerge'nin ABD hava saldırılarının desteğinde IŞİD'e karşı zafer elde ettiğini söyledi. IŞİD taarruzunu durdurma operasyonunda önemli bir adım attık? diyen Terry, Sincar'a doğru ilerleyen Kürt güçlerinin Suriye sınırında 100 kilometrekarelik alanda kontrolü sağladığını bildirdi.

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de Rudaw TV'ye yaptığı açıklamada, Şengal dağı çevresinde IŞİD mevzilerine saldıran Peşmerge'nin geniş bir koridor açmayı başardığını bölgede mahsur kalan binlerce Ezidi'nin güvenli bölgelere nakledildiğini bildirdi.

ABD'nin IŞİD'e yönelik operasyonu 8 Ağustos'ta başladı. Irak ve Suriye'deki IŞİD mevzilerine o tarihten bu yana bin 300'den fazla hava saldırısı düzenlendi. Halen Irak'ta bin 700 Amerikan askeri bulunuyor. Bu rakamın önümüzdeki aylarda 3 bine çıkarılması öngörülüyor. Amerikan askerleri Irak ve Peşmerge birliklerini eğitecek, ancak çatışmalara girmeyecek. Korgeneral Terry, eğitim misyonunun en az 3 yıl süreceğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kuzey Irak?ta ?şengal Coşkusu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement