Kuzey Irak'taki Başkanlık Krizi - Son Dakika
Güncel

Kuzey Irak'taki Başkanlık Krizi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına ilişkin çekinceleri bulunan partilerden Goran (Değişim) Hareketi lideri Noşirvan Mustafa, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve İslami Toplum (Komel İslam) lideri Ali Bapir Süleymaniye'de bir araya geldi.

16.08.2015 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına ilişkin çekinceleri bulunan partilerden Goran (Değişim) Hareketi lideri Noşirvan Mustafa, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve İslami Toplum (Komel İslam) lideri Ali Bapir Süleymaniye'de bir araya geldi.

Goran genel merkezinde basına kapalı gerçekleşen toplantıda görevi 20 Ağustos'ta sona erecek Barzani'nin durumunun ele alındığı belirtildi. Kosret Resul, yaptığı açıklamada, tüm siyasi partilere "başkanlık krizini" diyalogla çözme çağrısında bulundu.

IKBY Yüksek Seçim Kurulu, 20 Ağustos'ta yapılması gereken başkanlık seçimini, teknik hazırlıkların yetersizliğini gerekçe göstererek ileri bir tarihe ertelemişti. Barzani, seçimlerin daha önce belirlenen tarihte yapılması halinde aday olarak 4 yıl daha başkan olmayı planlıyordu. Ancak seçimin ertelenmesi bölgesel başkanlık krizine neden oldu.

Başkanlık seçimi ertelendiği için Barzani'nin görev süresinin uzatılması gerekiyor. Bunun için parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin bir araya gelip ortak bir karar alması bekleniyor. KDP, Barzani'nin görev süresinin uzatılmasını ve ertelenen başkanlık seçiminin halk oyuyla yapılmasını istiyor. KYB, Goran Hareketi ve Komel ise Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına temkinli yaklaşıyor. Üç parti Barzani'nin görev süresinin uzatılması karşılığında yetkilerinin kısıtlanmasını ve bölgesel başkanlık seçiminin parlamentoda yapılmasını talep ediyor.

Mesut Barzani, 2005 yılında parlamento tarafından, 2009'da ise halk oyuyla IKBY Başkanı seçilmişti. Barzani'nin 2013 yılında görev süresi doldu. Ancak IKBY Parlamentosu, Barzani'nin görev süresini 20 Ağustos 2015'e kadar uzattı. Parlamento, şimdi ikinci kez Barzani'nin görev süresini uzatmaya hazırlanıyor. Ancak bu konudaki belirsizlik sürüyor. Partiler, Barzani'nin görev süresinin uzatılması konusunda henüz uzlaşmaya varamadı.

Kürt Bölgesel Parlamentosu 111 milletvekilinden oluşuyor. KDP 38, Goran 24, KYB 18, Yekgirtu 10, Komel ise 6 sandalye ile parlamentoda temsil ediliyor. Diğer sandalyeler ise küçük partiler ve kota uygulanan azınlık grupları arasında paylaşılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuzey Irak'taki Başkanlık Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement