Kuzey Kore Balistik Füze Fırlattı - Son Dakika
Güncel

Kuzey Kore Balistik Füze Fırlattı

Kuzey Kore, "donanmasına ait bir denizaltıdan başarılı şekilde balistik füze fırlatıldığını" açıkladı.

24.04.2016 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kore, "donanmasına ait bir denizaltıdan başarılı şekilde balistik füze fırlatıldığını" açıkladı.

Ülkenin resmi haber ajansına göre, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, farklı teknolojilerle desteklenen katı yakıtlı füzenin fırlatılmasını denetledi.

Haberde, Kim'in, "girişimlerinin, emperyalist ABD ve Güney Kore'ye her zaman nükleer saldırılar düzenlemeye olanak sağladığı" yönündeki sözlerine yer verildi.

Güney Kore'den tepki

Diğer yandan, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzenin 30 kilometre kadar seyrettiğini açıkladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü yetkilileri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, "Test başarılı olsun ya da olmasın bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık ihlalidir." ifadesini kullandı.

Yetkililer, Seul'un, Kuzey Kore'ye daha önce de birçok kez provokasyonlarına bir yenisini eklemesi durumunda uluslararası toplumdan daha sert tepkiler alacakları uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı dün Pyongyang yönetimine ait bir denizaltıdan balistik füze fırlatıldığının tespit edildiği açıklamıştı. Füzenin, ülkenin kuzeydoğu kıyısında bulunan Sinpo kasabası yakınlarından atıldığı belirtilirken, füzenin nereye düştüğü veya hangi yolu izlediğinin henüz tespit edilemediği bildirilmişti.

Son dönemde nükleer ve balistik füze denemelerini sıklaştıran Kuzey Kore, 15 Nisan'da, ülkenin kurucu lideri Kim İl-sung'un doğumunun 104. yıl dönümünü kutlamak için füze fırlatma girişiminde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı. ABD'nin Asya ülkelerindeki askeri üslerine ulaşma kapasitesine sahip olduğu öne sürülen füzenin Japon Denizi'ne düştüğü ifade edilmişti.

Pyongyang yönetiminin, 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmesi üzerine BMGK, bu ülkeye yönelik yaptırımları artırma kararı almıştı. BMGK, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement