Kuzey Kore'nin Uzun Menzilli Füze Fırlatması - Son Dakika
Güncel

Kuzey Kore'nin Uzun Menzilli Füze Fırlatması

Güney Kore, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasına tepki olarak iki tarafın ortaklaşa yürüttüğü Kaesong sanayi bölgesini kapatacağını duyurdu.

10.02.2016 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kore, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasına tepki olarak iki tarafın ortaklaşa yürüttüğü Kaesong sanayi bölgesini kapatacağını duyurdu.

Güney Kore Birleşme Bakanı Hong Kong-pyo yaptığı basın toplantısında, Kuzey Kore'nin sınır şehri Kaesong'da bulunan ortak sanayi bölgesindeki çalışmalarını sonlandırmaya karar verdiğini bildirdi. Hong, "Sanayi bölgesinin tekrar faaliyete geçebilmesi için Kuzey Kore'den uluslararası toplumun nükleer programla ilgili duyduğu endişeleri gidermesini ve firmalarımızın bölgedeki faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli atmosferin sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Faaliyete 2004 yılında geçen sanayi bölgesinin Kuzey Kore'ye 560 milyon dolarlık kazanç sağladığını vurgulayan Hong, Kuzey Kore'yi, buradan kazandığı parayı nükleer ve füze teknolojisine yatırmakla suçladı. Hong, uluslararası toplum Kuzey'e yönelik daha sert yaptırımlar uygulanması için baskı yaparken, Kuzey Kore'nin bu bölgeyi kitle imha silahları geliştirmek için kullanamayacağını belirtti.

Güney Koreli şirketleri perşembe gününden itibaren sanayi bölgesinden çekmeye başlayacaklarını ifade eden Hong, Kaesong'da faaliyet gösteren şirketlere maddi tazminat ödeyeceklerini bildirdi.

Kaesong sanayi bölgesi, iki taraf arasındaki son önemli işbirliği projesi olmuştu. Güney Kore'nin inisiyatifi, sermayesi ve teknolojisi, Kuzey Kore'nin ucuz iş gücüyle birleştirilmiş ve bu proje tekrar birleşme için bir emsal olarak görülmüştü. Bölgedeki 100'den fazla Güney Koreli firmaya ait fabrikada binlerce Kuzey Koreliye iş imkanı sağlanmıştı.

Kaesong sanayi bölgesindeki firmalar, diğer ikili projelerin kesilmesine yol açan gerilimlerde ayakta kalmayı başarmışlardı. Sanayi bölgesindeki en büyük kesinti 2013 yılında Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD arasında yapılan askeri tatbikatı protesto etmek amacıyla işçilerini geri çektiğinde yaşanmıştı.

ABD ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin pazar günü sabah saatlerinde uzun menzilli roket fırlattığını bildirmişti.

Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuzey Kore'nin Uzun Menzilli Füze Fırlatması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement