Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı - Son Dakika
Ekonomi

Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı

Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı

İzmirli çiftçi Mustafa Özyurt, Türkiye’de ilk kez serada yetiştirdiği kirazların yaklaşık 1 ay önce olgunlaştığını bunun da kuzey yarımkürenin ilk mahsulü olduğunu belirtti.

14.04.2014 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmirli çiftçi Mustafa Özyurt, Türkiye'de ilk kez serada yetiştirdiği kirazların yaklaşık 1 ay önce olgunlaştığını bunun da kuzey yarımkürenin ilk mahsulü olduğunu belirtti.

İzmir Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Ergun da, Türk kirazının kalite, tadı ve aromasıyla dünyanın en iyi kirazı olduğunu söyledi.

İzmir Kemalpaşa'da 3 bin 200 metrekare alanda 120 kiraz ağacının bulunduğu serada ürettiği kirazla kuzey yarım kürenin ilk mahsulünün sahibi olan çiftçi Mustafa Özyurt, seracılık yönteminin Türkiye'de artması gerektiği çağrısında bulundu. İlk iki yıl bilmediği birçok yanı olduğunu anlatan Özyurt; şöyle konuştu: "Çünkü örtü altı üreticilik pek bilinen bir durum değil. Bizim iki yıllık tecrübelerimizden dolayı başarılı olduk. Almanya'da katıldığımız bir fuarda bizlere dünyada en çok tüketimi yapılan hatta İspanya ile İtalya kirazlarının yerine en çok Türk kirazlarının tercih edildiğini belirttiler. Seracılık da çoğalmalı. Geçen yılın kirazı 180 TL'ye satılıyordu. İnşallah bu yıl seracılık ile bu rakamları ikiye katlarız. Çünkü bu kuzey yarım kürenin ilk kirazıdır. Umarım bu bir model olur."

FİKİR TORUNDAN HÜNER DEDEDEN

Serada üretim fikrinin torununa ait olduğunu belirterek torununun fikri üzerine harekete geçtiğini aktaran çiftçi Özyurt, serada kiraz üretiminin hikayesini şöyle anlattı: "7 yaşındaki bundan üç yıl önce torunum, 'dede kiraz olmadı mı?' diye sordu. Serada olmaz mı diye sormuştu. Ben de hemen ertesi sabah sistemi kurdum üretime başladım. Başarılı olduktan sonra torunum bana 'dede ben de memnun oldum' demişti. Ben de 'senin sayende oldu' diye karşılık verdim."

İzmir Kemalpaşa Bağyurdu Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatif Başkanı Şeref Ergun, serada yetiştirilen kirazın erkenci özelliğiyle pazar değerini artırdığını, üreticinin açık alanda karşılaştığı, zirai don, dolu ve yağmur gibi sorunları da ortadan kaldırdığını ifade etti. Şeref Ergun, Türk kirazının kalite, tadı ve aroması ile dünyanın en iyi kirazı olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu üretim çiftçiler için de şahıslarına ekonomik katkı sağlar. Çünkü bu kirazlar iç piyasada tüketilen kirazlardır. İhracat için pek de uygun değil."

Türkiye'de ilk kez serada kiraz üretimini değerlendiren Şeref Ergun; sözlerini şöyle tamamladı: "Nasıl yetişeceğini, nasıl olacağını bilmiyorsunuz? Hiç kimse bilmeden Mustafa ağabey bir adım ileri gitti ve böyle güzel bir çalışma ortaya koydu." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kuzey Yarımkürenin İlk Kirazı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement