Kyk Sayesinde Hayatı Değişen Öğrenciler - Son Dakika
Güncel

Kyk Sayesinde Hayatı Değişen Öğrenciler

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumunda (KYK) kalanlar arasında zorluklarla dolu yaşamlarını geride bırakıp hayata yeniden başlayan birçok öğrenci bulunuyor.

15.03.2015 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumunda (KYK) kalanlar arasında zorluklarla dolu yaşamlarını geride bırakıp hayata yeniden başlayan birçok öğrenci bulunuyor.

İlk defa yaşadıkları şehirden öğrenim hayatlarını sürdürmek için çıkan, KYK Ankara Tahsin Banguoğlu Erkek Yurdu'nda kalan Iraklı bir Türk olan İmad Almurtadha, Bartınlı Recep Kaan Orhan ve Hataylı Cafer Yüksel, Gençlik ve Spor Dergisi'ne konuştu.

Gazi Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü'nde yüksek lisans bitirdikten sonra doktora yapan ve 4 yıldır KYK yurtlarında kalan Almurtadha, ülkesinde yaşanan savaşlarda ailesinin birçok ferdini kaybettiğini söyledi.

1991'de Körfez Savaşı'nın başladığı dönemde köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten 28 yaşındaki Almurtadha, " Saddam Hüseyin'in askerleri, şehirleri ve köyleri bir bir bombaladı ve bizim köy de bu saldırılardan nasibini aldı. Köyümüzün gençleri İran'a kaçtı, onların içinde kardeşlerim de vardı. Köye döndükten sonra bütün köy ahalisini boş bir alana toplayıp idam etmek istediler ancak idamı yapacak komutan Altın Köprü diye bir yerde 100'ün üzerinde kişiyi idam etmeye gitmişti" ifadelerini kullandı.

Ülkeye ABD'nin müdahalesi başladıktan sonraki savaşlarda babasını kaybeden Almurtadha, şunları anlattı:

"O acı günlere rağmen iyi bir ortalamayla liseyi bitirdim. Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başvuru yapacaktım ama o sıralarda Irak'ta yeni patlamalar ve adam kaçırmalar başladığı için Kerkük Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandım. O zor şartlar altında Allah'a şükür lisans eğitimimi bitirdim."

-"Yurttan Sesler Türk Müziği Yarışması" birincisi

Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü birinci sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Recep Kaan Orhan da müzik sayesinde kendisine yeni bir yol çizen öğrenciler arasında yer alıyor.

Dedesinin vasiyeti üzerine 12 yaşında bağlama çalmaya başlayan, Bartın Gençlik Merkezi'nden aldığı eğitimler sayesinde müzisyen olma yolundaki hayallerine doğru ilerleyen Orhan, "Sosyal aktiviteler, kurs eğitimleri, kişisel gelişim ve liderlik seminerleri, farkındalık konferansı, kariyer sohbeti ve atölye çalışmalarıyla boş geçirdiğimiz zamanımız olmuyor. KYK Ankara Bölge Müdürlüğü Türk Halk Müziği Korosuna yazıldım, diksiyon kursuna gidiyorum. 'Yurttan Sesler Türk Müziği Yarışması'nda birinci oldum, yurdumun ismini şimdi Türkiye'de duyuracağım" diye konuştu.

Orhan, KYK yurtlarında kaldığı için devlete karşı sorumluluk hissettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Öğrenciyken bu imkanları bulmak çok zor. Burada yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. Kurumun hassasiyeti ve bizler üzerindeki emeği çok. Hayatınız düzene giriyor. Özel yurtlar burası gibi köklü değil. Devlete karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için daha çok çalışıyoruz."

-KYK sayesinde dünyaya açıldı

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü son sınıf öğrencisi Cafer Yüksel ise Ankara ve KYK'nın faaliyetleri sayesinde hayatını tamamen değiştirerek dünyaya açılan öğrenciler arasında bulunuyor.

Yüksel, üniversite okumak için Ankara'ya gelene kadar Hatay, hatta yaşadığı ilçe dışına hiç çıkmadığını aktararak, Ankara'daki ilk günlerini şöyle anlatıyor:

"KYK Ankara Bölge Müdürlüğü Halk Oyunları topluluğuna katıldıktan sonra her şey çok iyi gitmeye başladı. Yarışmaya Burdur'a gittik, daha sonra da Polonya'da düzenlenen Uluslararası Halk Oyunları festivaline katıldık. Polonya'ya giderken güzergah üzerindeki ülkelerde konaklayıp ülkeleri gezme fırsatımız oldu. KYK sayesinde neredeyse Avrupa'nın yarısını gezdim. Halk oyunlarında 3 kere Türkiye birincisi olduk. İlk defa bir yarışma dalında madalya alıyordum. Bu harika, gurur verici bir deneyimdi."

KYK Ankara Bölge Müdürlüğü'nün Halk Müziği Korosuna ve diksiyon kurslarına katıldığını anlatan Yüksel, "Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü için yurtta duyuruyu gördüm ve adımı yazdırdım. Bu geziden sonra kamp liderliği diye bir şeyin olduğunu öğrendim ve döner dönmez başvuru yaptım. O yıl Gençlik Kampları'nda lider oldum ve halen gençlik kamplarında grup lideri olarak görev yapıyorum. Artık özgeçmişimde Gençlik ve Spor Bakanlığında çalıştığım yazıyor. Benim için büyük avantaj" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kyk Sayesinde Hayatı Değişen Öğrenciler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement