Lassa "Yola Sağlam Çık" Projesi Tamamlandı - Son Dakika
Güncel

Lassa "Yola Sağlam Çık" Projesi Tamamlandı

Brisa'nın markası Lassa tarafından uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere 2011 yılında hayata geçirilen "Yola Sağlam Çık" adlı sosyal sorumluluk projesinin 2015 yılı Türkiye turu tamamlandı.

04.09.2015 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Brisa'nın markası Lassa tarafından uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere 2011 yılında hayata geçirilen "Yola Sağlam Çık" adlı sosyal sorumluluk projesinin 2015 yılı Türkiye turu tamamlandı.

Brisa'dan yapılan açıklamaya göre, trafik emniyeti için şoförlerin sağlığına dikkati çeken "Lassa Yola Sağlam Çık" projesinde, görevli beslenme uzmanı ve spor eğitmeni, mayıs ve haziran aylarında 32 şehirde 44 noktayı ziyaret ederek 5 bin 501 uzun yol şoförüne ulaştı, beslenme ve sporun emniyetli sürüşe etkileri konusunda bilgi verip önerilerde bulundu.

Lassa, projedeki beşinci yılıyla toplam 17 bin 282 uzun yol şoförüne sağlıklı yaşam ve trafik güvenliği konusunda danışmanlık sağladı.

"Uzun yol sürücüleri sağlık riski altında"

Lassa "Yola Sağlam Çık" projesi sonucunda elde edilen veriler, görüşülen sürücülerin yüzde 70-75'inin fazla kilolu olduğunu, öğün atlayan, aşırı şeker ve yağ tüketen, uzun saatler çalıştıkları için egzersiz yapmaya fırsat bulamayan sürücülerin tansiyon, şeker ve kan değerlerinin yükseldiğini ortaya koydu.

Verilere göre, bölgesel olarak sürücülerde görülen hastalıklar değişiklik gösterse de az su tüketiminin yol açtığı mide ve böbrek problemleriyle düzensiz ve yanlış beslenme sonucu kolesterol ve tansiyon problemleri baş gösteriyor.

Yanlış beslenme alışkanlıkları hareketsizlikle birleştiğinde birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi trafik güvenliğini de tehlikeye atıyor. Hareketsizlik nedeniyle sık sık kramplar, boyun ve bel tutulması gibi sorunlar yaşayan uzun yol şoförleri, kas-sinir koordinasyonunda güçlük çektikleri için kaza riski artıyor. Öte yandan yanlış beslenme neticesinde ani düşen kan şekeriyle gelen uyku hali ve ağır yiyecekler tüketilmesinden kaynaklanan hazımsızlık gibi sorunlar da trafikte dikkat dağınıklığına yol açıyor.

Uzmanlardan uzun yol sürücülerine tavsiyeler

Proje kapsamında uzun yol sürücüleriyle birebir görüşmeler yapan Lassa "Yola Sağlam Çık" ekibi, fiziksel sorunların önüne geçebilmek adına sürücülere çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Spor eğitmeni, sabah uyanıldığında küçük egzersiz hareketleriyle kasları esnetmenin ve uzun yoldayken 2-4 saatte bir mola vererek yürüyüş ve açma-germe hareketleriyle kasların kasılmasını önlemenin önemine vurgu yaptı.

Beslenme uzmanı ise aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmasının altını çizdi ve bunların yerine daha hafif ve besin değeri yüksek gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Şoförlere kahvaltı yapmadan yola çıkmamaları, öğle öğünü için araçlarında aperatif bulundurmaları, yemekleri 1,5-2 porsiyon yerine 1 porsiyona indirmeleri, bol su içmeleri, şeker kullanmamaları, ara öğün almaları, atıştırmalık olarak badem, ceviz içi ve fındık taşımaları, sıcak aylarda su ve tuz kaybına karşın ayran içmeleri de tavsiye edildi.

Uzun yol sürücülerinin tercihleri

Projede ayrıca 2 bin 882 uzun yol şoförü Lassa'nın geleneksel anketine katıldı. 2015 yılı anket sonuçları sürücülerin tercihlerini ve şikayetlerini ortaya koydu. Buna göre, 2013 yılındaki ankete kıyasla sürücülerin çalışma ortalaması bir saat kısalmış durumda. 2013'te günde 10 saat çalışan sürücüler 2015'te 9 saat çalıştığını belirtti.

Uzun yol şoförlerinin en sevdiği sanatçılar sıralamasında 2013 yılında da birinci sırada yer alan İbrahim Tatlıses, 2015 yılında yüzde 43'le yine liderliği elde etti. Onu, Orhan Gencebay ve Sibel Can izledi.

Üçte biri Galatasaray taraftarı olan uzun yol şoförleri arasında Fenerbahçeliler yüzde 28, Beşiktaşlılar ise yüzde 13'lük dilimi oluşturdu.

Uzun yol şoförlerinin yüzde 65'i trafikte hatalı araç kullananların kendilerini sinirlendirdiğini belirtti.

"Uzun yol şoförlerimize sağlıklı yaşam ve trafik güvenliği konularında danışmanlık sağlıyoruz"

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman projeyi ilişkin değerlendirmesinde, Lassa markasıyla hayata geçirdikleri Yola Sağlam Çık projesiyle son beş yıldır uzun yol sürücülerine yüz yüze ulaşarak, trafikte sağlıkla ve emniyetle ilerlemeleri için kendilerine bilgi sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Proje kapsamında Türkiye'yi yaygın bir rota ile gezdiklerini belirten Bayman, "2015 yılında 32 ili ziyaret ettik. Yaptığımız görüşmeler ve anketler sürücülerin sağlık sorunlarından şikayetçi olduğunu ortaya koyuyor. Sürücülerle dengeli bir beslenmenin nasıl olması gerektiğini, basit kültür-fizik hareketleriyle yaşam kalitelerini nasıl yükseltebileceklerini ve trafikte daha sağlıklı yol alabileceklerini paylaştık. Ağır çalışma koşulları altında ülkemize hizmet eden uzun yol şoförlerimize sağlıklı yaşam ve trafik güvenliği konularında danışmanlık sağlamaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini de kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lassa 'Yola Sağlam Çık' Projesi Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement