Le Monde Haddini Aştı: Erdoğan Hubris Hastası - Son Dakika
Dünya

Le Monde Haddini Aştı: Erdoğan Hubris Hastası

Le Monde gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın; kibir, aşırı güven ve kendini imhaya varan otoriterlik anlamına gelen 'hubris' hastalığından muzdarip olabileceğini yazdı.

21.10.2014 15:32  Güncelleme: 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'nın saygın gazetelerinden Le Monde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ilgili haddini aşan bir yazı kaleme aldı. Le Monde, Erdoğan'ın kibir, aşırı boyutlarda güven ve belirgin otoriterlik' gibi belirtileri olan, kibir anlamına gelen 'hubris' adındaki bir hastalıktan muzdarip olabileceğine dair bir başyazı yayınladı.

'Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bir nöropsikiyatri uzmanının dedikleri' başlığıyla Alain Frachon'un kaleme aldığı yazıda, hastalıkla ilgili, "Günlük dilde buna iktidar sarhoşluğu denir, bitmez tükenmez siyasî faciaların kaynağıdır." deniliyor.

"HUBİS, KENDİ KENDİNİ İMHAYA VARIR"

Bu hastalığının etkilerinin AKP'nin Kobani ve IŞİD politikalarında görüldüğünü ve çözüm sürecinin de riske girdiğini savunan Frachon, analizine "Erdoğan Kobani'de büyük projelerinden bazılarını da çökertiyor: Hubris kendi kendini imha etmeye varır, diye koymuştu teşhisi David Owen." diyerek son verdi.

Frachon'nun 17 Ekim tarihinde yayınlanan başyazısının tam metni şöyle:

Büyük Britanya Dışişleri Bakanlığı'nın eski sekreteri ve eski bir nöropsikiyatri uzmanı olan Britanyalı James Owen, siyasi yöneticilere sık sık musallat olduğu görülen bir illetin, hubris'in (ölçüsüzlük) incelenmesi için 2009'da bir vakıf kurmuştu. Yunanca bir kelime olan hubris, bir bireyin haddini aşan kibir, aşırı boyutlara varan bir kendine güven, sınırsız bir kadirimutlaklık duygusu, belirgin otoriterlik gibi bazı ego sapmalarına olan güçlü eğilimine işaret eder. Günlük dilde buna iktidar sarhoşluğu denir, bitmez tükenmez siyasi faciaların kaynağıdır.

"SONU, ÇOĞU ZAMAN KÖTÜ OLUR"

Paris'in kamusal alanında yabancısı olduğumuz bir dert değil bu. Fakat göründüğü kadarıyla bugün, özellikle yakın bir komşumuzun, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı etkiliyor. Bunun da, Kobani Kürtleri, Ortadoğu ve Türkiye için feci sonuçları oluyor. Financial Times'tan meslektaşımız Gillian Tett, hayırsever Doktor Owen'ın vakfı The Daedalus Trust tarafından bazı belirtilerinin dökümü çıkarılan bu hastalığı ay başında hatırlatıyordu.

Hubris genellikle başlangıçta danışmanlarının görüşüne karşı çıkarak kendi hanesine kaydettiği bir dizi başarıyla yükselmiş bir öznede tezahür eder. O zaman özne, normallik görünümü altında, marazi bir kendine güven geliştirir; bu da tehlikeli bir tutumla kendini gösterir: Çevresini dinlemeyi reddeder, hatta onları hor gördüğünü açığa vurur; herkesin haksız, bir tek kendinin haklı olduğunu düşünür ve devasa projelere istidat gösterir. Çoğu zaman da sonu kötü olur.

Bu durumda, Ankara'nın aylardır IŞİD'in "kara gömleklileri" tarafından kuşatılmış olan küçük Kürt kenti Kobani nazarında sergilediği husumetin açıklaması, Erdoğan'ın hırs yaptığı üç konudadır. Hem Türkiye Kürtlerini zayıflatmak, hem de sonunda Şam'da Beşar Esad'ı iktidardan kovmak amacıyla ABD'nin Suriye politikasını köklü bir biçimde değiştirmek. Büyük program.

"ERDOĞAN, ACIMASIZ BİR İNTİKAM DUYGUSU BESLİYOR"

Bu işin kişisel bir veçhesi de var. Eskilerde İslamcı akımın takipçisi olan Erdoğan, başbakan olduğu yıllarda (2003-2014) Esad'la bağları sıkılaştırmış ve iki ülkeyi yakınlaştırmıştı. 2011 ayaklanması başladığında Erdoğan, haklı olarak, Şam'ın efendisine bir şiddet patlamasından kaçınmak için muhalifleriyle pazarlık etmeyi salık vermişti. Sözü dinlenmedi. Geçen üç yıl ve 230 bin ölü olgusunun ne yazık ki haklı çıkardığı Erdoğan, bununla da güçlenen acımasız bir intikam duygusu besliyor.

"ANKARA, ABD'NİN ELİNİ TAŞIN ALTINA DAHA ÇOK SOKMASINI İSTİYOR"

Türkiye, –13 Ekim pazartesi günü İstanbul'daki Boğaziçi Enstitüsü'nün yıllık seminerinde sunulduğu haliyle– Kobani'de yaşanan işkence karşısındaki pasifliğini savunmak için, stratejik ambalajlı bir gerekçe ileri sürüyor. Öncelik IŞİD'e karşı mücadelede değil, Şam rejimine karşı mücadeledeymiş. Bu rejimin canavarlığı IŞİD'i üretmekteymiş. Bu da hava bombardımanlarıyla yenilmeyecekmiş. Dolayısıyla Ankara, ABD'nin elini taşın altına daha çok sokmasını ve Suriye topraklarında, Amerikan hava kuvvetlerinin koruması altında bir tampon-bölge oluşturulmasını tavsiye ediyor. Bu bölge, Türkiye'deki bir buçuk milyon Suriyeli mültecinin bir kısmını ve Şam rejimine karşı 'ılımlı' isyancıların talim merkezlerini barındırabilecekmiş.

Washington'a yapılan şantaj: Demek ki Türkiye, ancak Barack Obama'nın bu koşulları kabul etmesi şartıyla IŞİD'e karşı mücadeleye etkin bir biçimde katılacaktır. Bu aradaki bedeli Kobani ödeyecektir. Bu küçük şehre birkaç yüz metrede sınıra yığılmış bulunan Türk tankları, IŞİD kuvvetlerine tek bir atış yapmamıştır — ilerleyişlerini kolaylaştırmanın bir yoludur bu.

" PKK'YI IŞİD'E BENZETMEK DÜRÜST DEĞİL"

Fakat bu tavır başka hedefleri maskeliyor. Kobani, PYD'nin Suriyeli Kürt milisleri tarafından kahramanca savunuluyor. Bu oluşumun doğrudan bir kolu olduğu PKK ile Erdoğan arasında, ülke içindeki 30 yıllık savaşa bir son vermek için on aydır müzakere yürütülüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, PYD'nin yenilmesini temin ederek görüşme masasında zayıf konumda görmek istediği PKK'ya ciddi bir darbe vuruyor.

IŞİD'in Kobani'de zaferini kolaylaştırarak, PYD'nin Türk sınırı boyunca, Türkiye Kürtlerine model ve destek üssü hizmeti görebilecek özerk bir Kürt bölgesi geliştirmesini engelliyor. Erdoğan, kendi gözünde IŞİD'le PKK'nın aynı şey olduğunu, Türkiye için aynı cinsten bir tehlikeyi teşkil ettiklerini söylüyor. Bu önerme olgusal açıdan dürüst değil. Her ne kadar PKK silahlı mücadeleye ilaveten terörizm uygulamış da olsa, hiçbir zaman, kafa kesmeler, çarmıha germeler, şu veya bu azınlığı soykırıma uğratma eğilimi, tecavüzler ve kitle katliamları, vb. uygulayan IŞİD gibi davranmamıştır.

"TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI BU İŞTE ÇOK ŞEY KAYBEDEBİLİR"

Hubris sözcüğü Yunanca'dan gelir ve bazı ego sapmalarına olan güçlü eğilime işaret eder… Türkiye Cumhurbaşkanı bu işte çok şey kaybedebilir. Kobani'nin düşmesinin Kürtler üzerinde muazzam bir siyasal-simgesel sonucu olacaktır. PKK ile görüşmelerin kesilme tehlikesi vardır; ki bu da Türkiye'yi tekrar içeride savaşa gark edebilecektir.

Böylelikle, kargaşaya yazgılı bir Ortadoğu'da, ülkenin sahip olduğu istikrar ve başarı imajını bozabilecektir. Erdoğan'ın IŞİD'e karşı bir taahhüde girmeyi reddetmesi ABD'yi çileden çıkarıyor: Obama'nın anti-İslamcı koalisyonuna üye olan bir NATO müttefikine yakışmayan bir tutum, deniyor Washington'da. Ankara'nın tutumu Avrupa kamuoyunu da sarsıyor: Avrupa Birliği'ne üyelik görüşmeleri yürüten bir ülkeye uymayan bir tutum, deniyor Brüksel'de. Erdoğan Kobani'de büyük projelerinden bazılarını da çökertiyor: Hubris kendi kendini imha etmeye varır, diye koymuştu teşhisi David Owen.

Le Monde Haddini Aştı: Erdoğan Hubris Hastası
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Le Monde Haddini Aştı: Erdoğan Hubris Hastası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • GELECEKLER: KATLİAMI YAPAN ERDOĞAN MI, SİZİN AKLINIZA ŞAŞARIM. BİRİNCİSİ YÜZYILLARDIR GEREK ORTADOĞUDA, GEREK UZAKDOĞU ÜLKELERDE ZULÜM VARDIR BU ZULÜMU YAPANLARDA SİYONİST ÜLKELER YANİ GÜÇ OLDUĞUNU SÖYLEYEN DEVLETLERDİR. HİNDİSTAN'IN GÜVENLİĞİ BÜYÜK BRİTANYA İMPARATORLUĞU'NUN ÇIKARLARI İÇİN SUUDİ ARABİSTAN'I TAMPON OLARAK ARAMIZA KOYANLAR KİMLER? YA İNGİLİZ CASUSU İKİ YIL İSLAM EĞİTİMİ ALAN HEMPHER ARACILIĞI İLE VEHABİ MEZHEBİNİ KURAN KİMLER. SUUDİ ARABİSTAN'IN GERÇEK SAHİBİ KİMLER?ŞİRK DİYE MEZAR ZİYARETLERİNİ YASAKLAYAN IŞİD VEHABİ MEZHEBİNİ TEMSİL ETMİYORMU?TÜM DÜNYAYA VEHABİLİK ADINA GELEN SELEFLİĞİ 'SÜNNİ'DİYE TANITARAK MÜTHİŞ ALGI OPERASYONU YAPAN KİMLER TEK KELİME İLE SÖYLÜYORUM. YAHUDİLERDİR. İNGİLTERE'DİR AMERİKADIR. IŞİD'İ KURAN MOSSAD. BİR TAŞLA BİNLERCE KUŞ VURMAK İSTİORLAR. VE BÜTÜN BUNLARA KARŞI GELEN 'CUMHURBAŞAKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DIR. TEK BAŞINA ŞAMAR GİBİ YÜZLERİNE VURMAKTADIR. TINMIYORLAR. DOLU, DOLU GELİYORLAR VE GELECEKLER. 9 20 Yanıtla
  • Ali: Bence çok yanlış bi teşhis değil 20 8 Yanıtla
  • canım türkiyem: doğruya doğru bizim ülkemizde böyle açık ve doğru yazan ne yazar nede gazeteci bulursun ülke çok pis yukusa sürükleniyor 22 4 Yanıtla
  • Kral: Ne o zorunuzamı giti cakallat eceviz mesut yılmazmı sandınız sizin karsınızda esas tursamı gececek sıkar biraz 9 16 Yanıtla
  • abdullah birisi: asagılık seni. . . demek ışid ve pkk aynı degil. . . demek bebekleri kesen, her eve ateş salan, yediği kaba pisleyen PKK ışit gibi degil hee???senin ilmine, bilimine, insanluıgına, adamlıgına. . . insan olmadıgını düşünüyorum. . . zira tek derdin müslümanlarla onu anladım ama merak etme, dert etme islam mutlak galip gelecektir. . . 8 17 Yanıtla
  • mhrrm: BU DÜŞÜNCE YİDE KABUL ETMEZLER GÖRECEKSİNİZ. 20 4 Yanıtla
  • SİZDE MEVCUTTUR: BÜTÜN BU HASTALIKLAR YAHUDİLERDE YANİ GÜÇ OLDUĞUNU SİZ SİYONİSTLER'DE MEVCUTTUR. TÜRKİYE CUMHURBAŞKANIMIZDA DEĞİL. BÜTÜN PİSLİKLERİNİZİ DEŞİFRE ETTİĞİ İÇİN ONA HINÇLISINIZ. VAMPİRLER 11 10 Yanıtla
  • KENAN: . . ??. . FRANSA KASINTIN VAR GALIBA. . LIDERIMIZ(FUHRER ADOLF HITLERIN)YAPMADIGINI YAPAR. 1 17 Yanıtla
  • ÖRGÜTÜ ALİYE-İ ABDULLAHİYE ( P K K): KESİNLİKLE DOĞRU TEŞHİS. . ADAM DÜNYA 5 TEN BÜYÜKTÜR DİYEREK 300 YÜZYILLI HEGEMONYAYI BM NİN YAPISINI DEĞİTİREBİLECEĞİNİ SANIYOR. . İKİ TÜRBAN MUHABBETİ BİR VAN MİNÜTLE ÖYLE GAZ YEDİ Kİ ADAM KENDİNDE DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLECEK GÜCÜ KENDİNDE GÖRECEK DURUMA GELMİŞ. . GERÇİ BU DURUM BİZİM İŞİMİZE GELİYOR. . TAYYİP BU TAVRIYLA HAREKETİMİZE GÜÇ KATIYOR. . KOBANİ DÜŞÜYOR DİYEREK ELHAMDULİLLAH BİR SÜRÜ AK PARTİYE OY VEREN KÜRTLERİN DAHİ DAMARINA BASTI. . . . . BÖYLE DEVAM ETSİN. . İYİDİR. . . 15 3 Yanıtla
  • erdem sabri: birşeyi unutmuşlar aynı zamanda ailece KLEPTOMANİ hastalığı var bunlarda 12 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor
    05:37 Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor

    Gazze bu yıl Ramazan ayını İsrail saldırılarının neden olduğu açlık içinde karşıladı.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Dışişleri Bakanı Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu
    00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu

    Dönemin MİT Başkanı olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, FETÖ'nün 7 Şubat 2012'deki MİT kumpasıyla ilgili ilk kez konuştu. Bakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında, "7 Şubat krizi aslında FETÖ'nün kendisini açığa çıkarttığı, niyetini belli ettiği bir şeydi. Devlet içerisinde başka bir paralel devlet kurmak gibi niyetleri vardı." dedi.


Advertisement