Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni - Son Dakika
Politika

Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni

Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Kasım ayı içinde test sürüşlerine başlıyoruz ve aralık sonunda da inşallah açılışını gerçekleştireceğiz"

11.09.2014 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Levent-Hisarüstü Metrosu'nda test sürüşlerinin kasımda, açılış töreninin ise aralık ayı sonunda gerçekleştirileceğini bildirdi.

Elvan, Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu'nda düzenlenen Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni'ne katıldı. Burada gazetecilere açıklama yapan Elvan, başlangıçta Levent, Etiler ve Boğaziçi'ni birbirine bağlayan güzergahta tramvay hattı yapılması düşüncesinin olduğunu ancak bunun mümkün olmayacağı anlaşıldığı için güzergahta metro projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Ulaşım konusunda, diğer büyükşehir belediyelerine olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de destek verdiklerini aktaran Elvan, "Projeye 2013'te başlamıştık ve rekor sayılabilecek bir zamanda tamamlayacağız inşallah. Kasım ayı içinde test sürüşlerine başlıyoruz ve aralık sonunda da inşallah açılışını gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımız, çok kısa bir sürede istedikleri yere Hisarüstü'nden, Etiler'den ulaşma imkanına kavuşacaklar. Bu proje her ne kadar 4 istasyon ve 4.2 kilometre olmasına karşın önemli bir proje. Çünkü özellikle Levent-Etiler güzergahının çok yoğun olduğunu biliyoruz. Ulaşımın oldukça güç olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla özellikle kara ulaşımını önemli ölçüde rahatlatacak bir proje" diye konuştu.

Elvan, Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu'ndan 16 dakikada Taksim'e, 23 dakikada Yenikapı'ya, 32 dakikada Bakırköy'e, 54 dakikada Bağcılar'a, 57 dakikada Atatürk Havalimanı'na, 72 dakikada Başakşehir'e, 34 dakikada Üsküdar'a, 66 dakikada Kartal'a ulaşma imkanına kavuşulacağını dile getirdi.

İstasyonda gökkuşağı

İstasyonun iç dizaynına büyük önem verdiklerini belirten Elvan, "Estetik yönden çok çalışılmış bir proje. Arkadaşlarımızın tabiriyle 'gökkuşağı konsepti' ile böyle bir çalışma gerçekleştirdiler. Bu metromuzun bir başka özelliği de yine dünyada eşine az rastlanan bir yapısı var. Nedir o diye soracak olursanız, o da şu, çift ray sistemi söz konusu değil. Tek tüp. Trenlerin geliş-gidişlerinin değişimi istasyonlarda yapılıyor. O açıdan ekonomik ve karşılıklı geliş-gidişlerin değişimi daha doğrusu tek tüpten geldiği anda bir tarafa gelen bir tarafa gidiyor, giden de öbür tarafa gidiyor böylece değişim sağlanıyor. O şekilde trafik dizayn ediliyor. Bu tür projeler aslında dünyada çok fazla sayıda yok. Bazı ülkelerde var ama Türkiye'de bir ilk. Böyle bir proje" diye konuştu.

Elvan, hatta 4 dakikada bir sefer düzenleneceğini vurgulayarak, hattın yoğunluğu karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.

Bir gazetecinin, "İstasyonun dizaynının gökkuşağı konseptiyle yapılmış olmasında istasyonun Boğaziçi Üniversitesi'nin giriş kapısına çok yakın olmasının payı var mı?" şeklindeki soruya Elvan, şöyle yanıt verdi:

"O açıdan da düşünüldü. Butik bir metro istasyonu. Diğer istasyonlara göre biraz daha küçük dizayn edildi. Yolcu kapasitesi göz önünde bulundurularak böyle bir dizayn yapıldı. Bu çerçevede de vatandaşlarımızı, öğrencileri hem boğmamak hem de daha rahat bir ortamda bulunmaları açısından üzerinde çok çalışılan bir proje oldu. Çok basit bir estetik dizayn değil. Oldukça uzun süre arkadaşlarımız çalıştılar. Böyle bir konsepte karar verdiler ama süre itibariyle baktığımızda aşağı yukarı işte 2 yılı bile bulmadan projeyi tamamlamış oluyoruz. Süre açısından da dünyada örnekleriyle kıyasladığımızda en hızlı yapılan metrolardan bir tanesi. Bir başka gurur kaynağımız da şu. Bu, tamamıyla Türk mühendisleri, mimarları ve işçileri tarafından gerçekleştirilmiş bir proje. Ben huzurlarınızda yüklenici firmaya çok teşekkür etmek istiyorum. Tüm ilgili arkadaşlara, mühendislere, işçilere, teknisyen arkadaşlarımıza ve tüm bakanlık personelimize de huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten örnek bir projeyi hayata geçirdiler. İnşallah ocak ayından itibaren de öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız bu metroyu kullanma imkanına kavuşacaklar."

Elvan, bu bölge için viyadükle bağlantı sağlamayı da düşündüklerini ancak Boğaz'ın silüetini bozacağı düşüncesiyle bu tasarıdan vazgeçtiklerini kaydetti.

Bir gazetecinin, "Gebze-Halkalı arasındaki hattın rehabilitasyonu ne zaman tamamlanacak?" şeklindeki sorusuna da Elvan, "Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Arkadaşlarımız konu üzerinde çalışıyorlar. Yüklenicinin bir miktar işi yavaşlatma gibi bir eğilim içinde olduğu tespit edildi. Bu yönde çalışmamız devam ediyor. Önümüzdeki hafta bununla ilgili de bir toplantı yapacağız. Hedefimiz, onu da en kısa sürede tamamlamak" yanıtını verdi.

Konuşmaların ardından Levent-Hisarüstü Metrosu son ray kaynağı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan nezaretinde yapıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement