Libya'da Devam Eden Siyasi Diyalog Süreci - Son Dakika
Güncel

Libya'da Devam Eden Siyasi Diyalog Süreci

BM Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Trablus'taki yasama organı olan Genel Ulusal Kongre (GUK) üyelerinden oluşan bir heyetle bu akşam İstanbul'da bir araya gelecek.

01.09.2015 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BM Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Trablus'taki yasama organı olan Genel Ulusal Kongre (GUK) üyelerinden oluşan bir heyetle bu akşam İstanbul'da bir araya gelecek.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesi amacıyla 2015 Ocak ayında Cenevre'de başlayan BM kolaylaştırıcılığındaki siyasi diyalog süreci farklı kulvarlarda sürdürülen toplantılarla devam ediyor.

Süreç boyunca tarafların önerileri doğrultusunda şekillendirilen "Libya Siyasi Anlaşması", 11 Temmuz 2015 tarihinde Trablus'taki yasama organı GUK'un dışındaki tüm diyalog katılımcılarının Fas'ın Skhirat şehrinde bir araya geldiği toplantı sırasında parafe edilmişti.

BM Libya Özel Temsilcisi Leon, paraf töreni sırasında, tüm çabalara rağmen Fas'a gelmeyen GUK için kapının açık olduğu mesajını vermişti. Nitekim GUK, Anlaşma'nın mütemmim cüzü olan "Ekler"in müzakeresi amacıyla 11-12 Ağustos 2015 tarihlerinde Cenevre'de düzenlenen toplantıya katılmıştı.

Kaynaklar, GUK'un, henüz paraf etmediği anlaşma metnine ilişkin endişelerini giderecek mekanizmaların bulunması karşılığında, "Ekler"in müzakere sürecine dahil olduğunu bildirdi.

Bu kapsamda, Özel Temsilci Leon, 27 GUK üyesinden oluşan bir heyetle GUK'un talebi üzerine 1 Eylül günü İstanbul'da bir araya geleceği kaydedildi.

Diplomatik kaynaklar, toplantıda Leon'un, GUK üyelerinin siyasi diyaloğa yönelik sorularını cevaplaması, GUK'un endişelerine izahatlar getirmesi ve GUK üyelerini diyaloğa dönmeye ikna etmeye çalışmasının hedeflendiğini belirtti.

Söz konusu toplantıya ilişkin lojistik düzenlemelerin BM'nin talebi üzerine Türkiye tarafından yapıldığı, Leon'un yaptığı açıklamada, Türkiye'nin BM sürecine verdiği desteğe ve bahse konu İstanbul toplantısına ev sahipliği yapmasına teşekkür ettiği bildirildi.

Müzakere süreci devam edecek

Müzakere sürecinin 3-4 Eylül'de Cenevre'de düzenlenecek yeni tur görüşmelerle sürmesi öngörülüyor. Bu süreçte, Anlaşmanın Ekleri ile Ulusal Mutabakat Hükümeti'nde başbakan ve yardımcılarının belirlenmesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Kaynaklar ayrıca, Leon'un, "Libya Siyasi Anlaşması"nın ekleriyle 20 Eylül 2015 tarihine kadar imzalanmasını, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin ise 20 Ekim 2015 tarihine dek kurulmasının hedeflendiğini kaydetti.

Anlaşmanın, tarafların mutabakatıyla oluşturulacak bir Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin öncülüğünde, bir yıllık süre içerisinde hazırlanacak yeni Anayasa çerçevesinde yasama ve yürütme erklerinin demokratik seçimlerle belirlenerek geçiş sürecinin tamamlanmasını öngördüğü belirtildi. Anayasa'nın bu süre içerisinde kabul edilmemesi halinde, hükümetin görev süresinin bir yıl daha uzatılması planlanıyor.

Öte yandan, kaynaklar, Libya'daki durumu ele almak üzere 26 Ağustos'ta toplanan BM Güvenlik Konseyi'nin, diyalog sürecinde varılan aşama hakkında Özel Temsilci Leon'dan bilgi aldığını bildirdi. Buna göre, Leon, GUK'un çekincelerinin müteakip müzakere turlarında giderilebileceğine yönelik inancını ifade ederek, uluslararası topluma sürece desteğin sürmesi çağrısında bulundu.

Türkiye'nin tutumu

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin tutumuna ilişkin ise Türkiye'nin, Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesinin ve ateşkes sağlanmasının diyalog ve müzakere ile mümkün olabileceğine inandığını bildirdi.

Türkiye'nin bu itibarla BM tarafından yürütülen ve Libya toplumunun tüm katmanlarının dahil olduğu siyasi diyalog sürecine tam destek verdiğini belirten kaynaklar, Türkiye, tarafların en kısa zamanda bir anlaşmaya vararak ülkeye barış ve istikrar getirecek bir ulusal mutabakat hükümeti kurmalarını arzu ettiğini kaydetti.

Kaynaklar ayrıca, Türkiye'nin, kardeş Libya halkını, farklılıkları bir kenara bırakarak, birlik ve beraberlik içerisinde Libya'yı müreffeh bir geleceğe taşıyacak adımları bir an önce atmaya çağırdığını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya'da Devam Eden Siyasi Diyalog Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement