Liceli Çiftçiler Organik Tarım Sözleşmesine İmza Attı - Son Dakika
Yerel

Liceli Çiftçiler Organik Tarım Sözleşmesine İmza Attı

Liceli Çiftçiler Organik Tarım Sözleşmesine İmza Attı

Lice’de organik tarımın yaygınlaşması için toprak analizleri yapan, farkındalık eğitimleri yürüten, üreticileri birleştirmek amacıyla kooperatifler kuran Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi’nin son ayağında çiftçilerle organik tarım sözleşmesi imzaladı.

30.08.2016 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lice'de organik tarımın yaygınlaşması için toprak analizleri yapan, farkındalık eğitimleri yürüten, üreticileri birleştirmek amacıyla kooperatifler kuran Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi'nin son ayağında çiftçilerle organik tarım sözleşmesi imzaladı. Belediye, organik tarım projesini 2017 yılında tüm ilçelerde uygulayacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın başlattığı Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında toprakları organik tarıma uygun olan çiftçiler, Tarım Bakanlığı'nın organik tarım için yetkilendirdiği sertifikasyon şirketi ile sözleşme imzaladı. Sözleşmeden önce Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'ndan Proje Koordinatörü Menaf Şeker ve yetkili firma temsilcisi Erhan Akalp, çiftçilere sözleşme hakkında bilgi verdi.

"Resmi sözleşmeler yapıldı"

Proje Koordinatörü Menaf Şeker, yaklaşık bir yıldır organik tarımın Lice yöresinde geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, çalışmalarda final noktasına gelindiğini ve konvansiyonel tarımdan organik tarıma geçen çiftçilerin resmi sözleşmesinin yapıldığını söyledi. Bakanlığın yetkilendirdiği kontrol firmasıyla anlaşma sağlandığını kaydeden Şeker, bugün itibariyle ilgili firmanın sahada organik tarıma geçen çiftçilerin sözleşmesini yaparak, çalışmalara başladığını açıkladı. Şeker, "Artık sözleşme yapan çiftçilerimiz, ilgili sertifikasyon şirketinin bilgisi ve onayı olmadan asla toprağa müdahale etme şansı kalmıyor. Nihayetinde üretim sürecinin sonunda sağlıklı bir gıda hedefleniyor. Bunun içinde bu sürecin mutlaka kontrol altında olması lazım" dedi.

"Büyükşehir teşvik için destek sunacak"

Organik tarıma geçen üreticilerin bakanlığın farklı bir desteğinden faydalandığına işaret eden Şeker, üreticilerin bu desteklere artık daha kolay ulaşabileceğini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi'nin kentte organik tarımın gelişmesi için çiftçilere teşvik amaçlı desteklerde bulunacağının altını çizen Şeker, "Çiftçilere organik tohum, organik fide, organik gübre, organik ilaç ve tarımsal mekanizasyona kadar belirli bir program dahilinde kendi bütçemizden desteklerde bulunacağız" diye konuştu.

"Disiplinli ve kontrollü bir üretime geçilecek"

Özellikle tarım ve bitki hastalıkları konusunda çiftçilerin ciddi sorunları olduğunu, toprağın artık üretmeyecek noktada bulunduğunu vurgulayan Şeker, Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmalarla üreticileri yeniden örgütleyerek disiplinli ve kontrollü bir üretim sürecini hedeflediğinin altını çizdi. Şeker, bu konuda belediyenin yakın zamanda üreticiler için kent merkezinde organik tarım pazarı kuracağını bildirdi.

"Ekim süreci başlayacak"

Organik tarıma geçiş sürecinde farkındalığı geliştirmek amacıyla eğitim, konferans ve teknik gezi çalışmaları yürütüldüğünü hatırlatan Şeker, bunun sonucunda çiftçilerde farkındalığın geliştiğini ve üretici taleplerinin arttığını kaydetti. Artık sürecin tamamen üretime yönleneceğini ve daha çok alanda organik tarım yapılacağını ifade eden Şeker, çok yakın bir zamanda sözleşme imzalayan üreticilerle kaç dönümlük alanda organik tarım yapacaklarına ilişkin hazırlık süreçlerinin yaşanacağını, ardından ekim sürecinin başlayacağını söyledi.

"Üreticiler tercihleri doğrultusunda yönlendiriliyor"

Çiftçilerin istekleri doğrultusunda üretim biçimlerinin şekillendirildiğini kaydeden Şeker, şunları söyledi:

"Bazı çiftçilerimiz ceviz, bazıları kiraz, badem, bakliyat, buğday ve sebze talep ediyor. Kimisi organik hayvancılığa, kimisi balcılığa yönelmek istiyor. Şimdi biz üreticilerimizin tercihleri doğrultusunda, ihtiyaçlarını dikkate alarak onları desteklemeye ve yönlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca üreticilere danışmanlık hizmeti vermeye çalışıyoruz."

Projenin demonstrasyon çalışmasında bazı tarım alanlarına kiraz ve ceviz ağacı dikildiğini, bunların örnek çalışma olduğunu hatırlatan Şeker, elde edilecek sonuçlar doğrultusunda geleceğe yön verileceğini dile getirdi.

"17 ilçeye yayılacak"

Projeyle bölgedeki çiftçilerin kendi topraklarını ve sahip oldukları kaynakları tanıma fırsatı yakaladığını dile getiren Şeker, Büyükşehir Belediyesi'nin makro planlarını yapıp, 17 ilçede organik tarımı yaygınlaştırmayı planladığını, 2017 bütçesinde de organik tarıma yer verdiğini sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Liceli Çiftçiler Organik Tarım Sözleşmesine İmza Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement