10 Liraya Kadar Çıkan Limon, Bu Sezon da El Yakacak - Son Dakika
Ekonomi

10 Liraya Kadar Çıkan Limon, Bu Sezon da El Yakacak

10 Liraya Kadar Çıkan Limon, Bu Sezon da El Yakacak

Yağışların az olması ve doğal afetler nedeniyle limonda yüzde 30 rekolte kaybı bekleniyor. 900 bin ton civarındaki üretimin 550 bin - 600 bin tona inmesi öngörülüyor.

17.09.2014 14:59  Güncelleme: 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Narenciyede hasat döneminin başlamasıyla birlikte gözler yeniden limona çevrildi. Son dönemde kilogram satış fiyatı 10 liraya kadar çıkan limonun bu yıl tüketiciye kaç liradan ulaşacağı merak edilirken, rekoltenin yüzde 30 düşeceği açıklaması, limonun bu sezonda da tüketicinin cebini yakacağı tahmin ediliyor.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, 2014-2015 yılı narenciye hasat sezonunun 15 Eylül 2014 tarihi itibariyle başlaması dolayısıyla açıklama yaptı. Bu yıl narenciye ürünlerinin ihracat başlangıç tarihinin, kendilerinin de içinde bulunduğu Kesim ve İhracat Tarihi Belirleme Komisyonu tarafından 18 Eylül 2014 olarak belirlendiğini bildiren Gökçel, şu andaki izlenimlerine göre geçen yıl yaşanan doğal afetler sebebiyle hem Türkiye'de hem İspanya, Arjantin gibi ülkelerde limon rekoltesinin bu yıl da yine düşük olacağını söyledi.

Ellerinde sağlıklı bir veri tabanı olmadığı ve tarım ilçe müdürlüklerinde bugüne kadar hep tahmini raporlar verildiği için rekoltenin ne kadar olacağını öngöremediklerinin altını çizen Gökçel, "Aslında bu acı bir gerçek. Bütün sıkıntı burada. Yaş sebze meyvenin pazarlanması ya da sanayide değerlendirilmesiyle ilgili öngöremememiz bu veri tabanının olmamasından kaynaklanıyor. Bu veri tabanının mutlaka olması lazım. Bunu ısrarla söylüyoruz. Bunun da kolayı var, üretici birliklerini mutlaka faal hale getireceksiniz, üreticiler mutlaka bu birliğe üye olmalı ve ürünler kayıt altına girmeli. Çiftçi Kayıt Sistemi'nin de yeniden gözden geçirilmesi ve çiftçilerin bu sisteme dahil olmalarının sağlanması gerekiyor" diye konuştu.

"LİMONDA YÜZDE 30 REKOLTE KAYBI VAR"

"Dolayısıyla burada ne benim ne bir başka yetkilinin gerçek rakamlara yakın bir rakam telaffuz etmesi mümkün değil" diyen Gökçel, yine de gözlemlerine dayanarak verebileceği tahmini rakamlar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Geçen yıla göre limonda yüzde 30 rekolte kaybı var. Bizim genel olarak 850 bin-900 bin ton civarın limon üretimimiz var. Bu yıl da 900 bin tonu baz alırsak yüzde 30 kayıpla 550 bin-600 bin ton üretimimiz ancak olabilir. Tahmini rakamdır bu. Kimseyi de yanıltmak istemiyorum ama gözlemlerimiz böyle."

Tarım ürünleri, yaş sebze ve meyve fiyatlarının piyasadaki arz ve talebe göre oluştuğuna dikkat çeken Gökçel, arz fazla talep düşükse fiyatın da düştüğüne, arz düşük talep fazlaysa fiyatın belirli seviyenin üzerine çıktığına işaret etti. Türkiye'de son dönemde bunların yaşandığını vurgulayan Gökçel, "Bu yıl limonda rekolte eksik ama kalite gerçekten de meyveler az olduğu için harika. Portakal, mandalina ve greyfurt çeşitlerinde rekolte yeterince var gibi görünse de yağışların az olması sebebiyle ürünlerin de fazla meyve tutmasıyla orada da bir miktar kalitede kayıpları var. Yani yeterince ürünün yetişmediği kanaatindeyiz, şu an öyle görünüyor. Bu da önümüzdeki günlerde çiftçiye ve fiyatlara nasıl yansır, bunu pek tahmin edemiyoruz" şeklinde konuştu.

"RUSYA'YA İHRACATIN ARTMASI ÜRETİMDEKİ FİYATLARA MUTLAKA YANSIYACAK"

Ukrayna ile ilişkilerinin bozulması nedeniyle Amerika ve Avrupa ülkelerinin ambargo uyguladığı Rusya'nın, gıda ve tarım ürünlerini Türkiye'den alacağını duyurmasının ihracatın artması açısından çok olumlu olduğunu belirten Gökçel, ancak bu durumun iç piyasadaki fiyatlara da ister istemez yansıyacağını kaydetti. Rusya'nın talebinin hem çiftçiyi hem de ihracatçıları bir beklentiye ittiğini dile getiren Gökçel, zaten ihracatın giderek arttığı Rusya'ya önümüzdeki dönemde yaş sebze meyve, özellikle de narenciyede ihracatının daha fazla artacağını ortaya koyduğunu söyledi. "Ama şu bir gerçek, eğer bu yıl Rusya'ya ihraç ettiğimiz narenciye ve diğer yaş sebze meyvede artış olursa bu ister istemez üretimdeki fiyatlara mutlaka yansıyacak" diyen Gökçel, hem çiftçiye hem ihracatçıya seslenerek, "Her ne kadar bu fiyat makasları çok aralıklı olsa da aslında bunun bir dengede olması lazım. Biz bunun istikrarlı olmasını istiyoruz. Yani fiyatın bir yıl altta bir yıl tepede olmasından ziyade normal seviyelerde hem çiftçiyi memnun edecek hem ihracatçının yurt dışında rahatlıkla ürününü satacak bir piyasa oluşursa bu uzun vadede herkese fayda ve kar olarak döner" dedi.

"LİMONDA 10 LİRA FİYAT AFAKİ"

Limonun fiyatının 10 liraya kadar çıkmasını da değerlendiren Gökçel, "Limonda 10 lira fiyat afaki bir fiyat. Bu fiyat ne üreticiye bir fayda sağladı ne de bu işin ticaretini yapan insanlara fayda sağladı. Üretici hasat döneminde bir soğuk afetiyle karşı karşıya kaldı, ürününü haraç mezat satmak zorunda kaldı. Soğuk olana kadarki arada geçen dönemde bu işin ticaretini yapan insanlar bir miktar ürününü depoladıkları için onlar biraz o zararları üstlerinden atabildiler. Dolayısıyla 10 lira fiyat bunun ticaretini yapan insanlara da fayda sağlamadı. Sadece marketlerde görünen 10 liraydı, toptan 10 lira değildi. Normal fiyat şu, üretim maliyetlerinin üstünde yüzde 40-50 gibi bir fiyat farkıyla eğer biz ticaretini yapan insanlara ürünlerimizi satabilirsek para kazanmış oluruz. Yani limonda 90 kuruş ile 1 lira arasında fiyatlar gerçekten bu yıl da gelecek yıl da devam ederse bundan hem çiftçi kazanır hem ticaretçi de ona göre önünü belirler. Yani 90 kuruş ya da 1 liraya aldığım ürünü 2-2,5 liraya yurt dışına satacaksam para kazanacağım düşüncesiyle bu işin ticaretine devam eder. Dolayısıyla sürekli çiftçiden ürün talep eden bir yapı oluşturmuş oluruz" diye konuştu.

"LİMONU DALINDA 1 LİRAYA SATARSAK İDDİA EDİYORUM TÜKETİCİ 2 LİRAYA ALIR"

Limonun, iç piyasadaki tüketiciye mevsiminde çok pahalı bir fiyata yansımayacağını da belirten Gökçel, "1 liraya biz dalında limon satarsak ben iddia ediyorum, 2 liraya tüketici perakende olarak limonu tüketebilir. Ama tabii ki kötü niyetli ticaretçiler de var. Yani piyasanın talebinin artmasını hisseden ticaretçiler bunu aşırı fiyat farklılıklarıyla da tüketicilere satabiliyorlar maalesef. Dolayısıyla bunların bu şekilde oluşmaması için biz hep şunu söylüyoruz; özellikle iç piyasada üretici ile tüketicinin bir şekilde buluşturulması lazım. Tabii ki bu işin ticaretini yapan insanlar da para kazanacaklar ama eğer bir ürünü aldınız 1 liraya, mal ettiniz 1,5 liraya, siz bunu 3-4 liraya satmaya kalkarsanız tüketicileri bu ürünün tüketiminden uzaklaştırırsınız, bunun zararı hem çiftçiye olur hem size olur. Ama 1,5 liraya mal ettiğiniz ürünü 2 liraya tüketiciye satarsanız hem siz para kazanırsınız hem çiftçiden ürün talep etmeye devam edersiniz hem de tüketici 2 liraya bütçesini zorlamayacak şekilde bu ürünleri rahatlıkla tüketebilir. Bu sistemi bizim oturtmamız lazım. Bu noktada da her zaman söylediğimiz gibi üretici birliklerinin güçlendirilmesi ve direk tüketiciye ürününü satabileceği sistemin mutlaka kurulması gerekir. Bu, maliyetleri de aşağıya çekecektir" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 10 Liraya Kadar Çıkan Limon, Bu Sezon da El Yakacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ulaştırma Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planladıklarını Belirtti
    11:30 Ulaştırma Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planladıklarını Belirtti

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Asya'dan ve Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sağlamak için Marmaray'dan sonra Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin de büyük önem taşıdığını söyledi.

  • Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor
    11:24 Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, eşinin desteğiyle başladığı mantar yetiştiriciliğini ilçe tarımın desteğiyle büyüterek çevre il ve ilçelere mantar satışı yapmaktadır. İşlerini daha da büyütmek isteyen Seray, destek ve imkanlar sağlandığı takdirde üretim kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.

  • Çanakkale'de Tarım Sektör Toplantısı Düzenlendi
    11:23 Çanakkale'de Tarım Sektör Toplantısı Düzenlendi

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çiftçilerin refah seviyelerinin yükseltilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla Tarım Sektör Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Eceabat tarımının bileşenlerini bir araya getirmek ve üreticilere destek olmak önemli bir adım olarak değerlendirildi. Toplantıda, tarımsal potansiyel, zeytin yetiştiriciliği ve yeni teknikler hakkında bilgi verildi. ÇOMÜ Rektörü, TKDK İl Koordinatörü, oda başkanları, muhtarlar ve kooperatif başkanlarının yanı sıra birçok üretici de toplantıya katıldı.

  • Germencik Ortaklar Mahallesi'nde İkinci Pazar Kuruluyor
    11:14 Germencik Ortaklar Mahallesi'nde İkinci Pazar Kuruluyor

    Germencik ilçesinin en büyük mahallesi Ortaklar'da Mayıs ayında ikinci pazar kurulacak. Germencik Belediye Başkanı Zencirci, pazarcı esnafının ve mahalle sakinlerinin talebine olumlu cevap verdi.

  • Mersin'de örtü altında üretilen üzümde hasat başladı
    11:11 Mersin'de örtü altında üretilen üzümde hasat başladı

    Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin'de örtü altında yetiştirilen turfanda üzümün hasadı başladı. İlk ürünlerin kilogramı temsili olarak 300 TL'den alıcı buldu. Üzümler özenle hasat edilip paketlenerek yurt içi ve yurt dışına gönderilecek. Üzümün piyasada fiyatının ilk 15 günde 150 TL civarında olması bekleniyor.

  • Zorunlu uygulama bitti, lastik değişimi hızlandı
    11:07 Zorunlu uygulama bitti, lastik değişimi hızlandı

    Zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesiyle birlikte lastikçilerde yaz lastiğine dönüş telaşı başladı. Sürücülerin yaz aylarında kış lastiği kullanmaması gerektiğini belirten servis müdürü, lastik alacak vatandaşların etiketleri kontrol etmeleri gerektiğini ve doğru seçim yapmaları gerektiğini vurguladı. Kış lastiği ile yazın devam edilmesinin araçların performansını düşürdüğüne dikkat çekildi.

  • Türkiye'de Tavuk Eti ve Yumurta Üretimi Azaldı
    11:05 Türkiye'de Tavuk Eti ve Yumurta Üretimi Azaldı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında tavuk eti üretimi yüzde 0,7 azalarak 201 bin 680 ton, tavuk yumurtası üretimi yüzde 5,7 azalarak 1,73 milyar adet oldu. Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 7,3, kesilen tavuk sayısı yüzde 13,1, tavuk eti üretimi yüzde 14,6, hindi eti üretimi yüzde 31,2 arttı. Ocak-Şubat döneminde ise tavuk yumurtası üretimi yüzde 6,8, kesilen tavuk sayısı yüzde 9,4, tavuk eti üretimi yüzde 10,1, hindi eti üretimi yüzde 32,2 arttı.

  • Edirne'deki tarlalarda kanola bitkisi çiçek açmaya başladı
    11:04 Edirne'deki tarlalarda kanola bitkisi çiçek açmaya başladı

    Edirne'de tarlaları sarıya boyayan kanola bitkisi, çiçek açarak bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Sapsarı görüntüsüyle ilgi çeken tarlalara giren vatandaşlar, doğal stüdyo olarak nitelendirdikleri alanda güzel anları ölümsüzleştiriyor. Kanola, çiftçilerin tercih ettiği alternatif ürünler arasında yer alıyor ve bu yıl Edirne'de 35 bin dekar alana ekildi.

  • Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor
    10:57 Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, İlçe tarımın desteğiyle kurduğu 3 büyük çadır sera içinde işini büyüterek ilçe merkezi dahil, çevre il ve ilçelere mantar satışı yapıyor. Seray, daha fazla destek alarak işini daha da büyütmek istediğini belirtti.

  • Şubat Ayında İnek Sütü Miktarı Azaldı
    10:52 Şubat Ayında İnek Sütü Miktarı Azaldı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 2 azalarak 897 bin 379 ton oldu. Ayrıca, şubat ayında içme sütü üretimi yüzde 13,2 azalarak 133 bin 505 ton olarak gerçekleşti. Ayrıntılı verilere göre, inek peyniri üretimi yüzde 10,6 artarken, ayran üretimi yüzde 28,3, yoğurt üretimi yüzde 16,6, içme sütü üretimi yüzde 0,5, tereyağı üretimi ise yüzde 20,1 arttı.

  • Küresel kriz onları da vurdu! Ünlü çay markası Tirebolu 42 konkordato ilan etti
    10:48 Küresel kriz onları da vurdu! Ünlü çay markası Tirebolu 42 konkordato ilan etti

    Küresel kriz Türkiye'deki ekonomik şartları da zora sokarken, konkardato ilan eden firmalara bir yenisi daha eklendi. 30 yılı aşkın bir süredir sektörde faaliyet gösteren çay markalarından Tirebolu 42 içinde bulunduğu ekonomik çıkmaz sebebiyle konkordato başvurusunda bulundu. Başvurusu kabul edilen şirkete 1 yıl mühlet kararı verilirken bu sürede alacaklılar icra takibi yapamayacak.


Advertisement